27 Φεβ 2009
Είμαστε γαριβαλδινοί!
Αλλάξτε τον τίτλο - προλαβαίνετε
Κρίμα δεν είναι να γίνονται τέτοιες ατυχείς επιλογές τίτλων σε κατά τα άλλα αξιέπαινες πρωτοβουλίες;
25 Φεβ 2009
24 Φεβ 2009
1981+28
Πολλοί ήταν στα σπίτια τους και έβλεπαν το "Φως του Αυγερινού" στην ΕΡΤ, με τον Αλμπέρτο Εσκενάζη στο ρόλο του "Λουκή" - ακόμη δεν έχω συναντήσει κανέναν που να θυμάται τι έδειχνε εκείνη τη βραδιά η Υενέδ... Αυτό που εγώ είδα ήταν μία λάμψη στο νυχτερινό ουρανό, έτσι τουλάχιστον μου φάνηκε από το παράθυρο του δωματίου μου.
Το ελεγχόμενο ραδιόφωνο της εποχής δεν έπαιζε "μαρτυρίες" και "αποκλειστικότητες", ούτε όμως και μετέδιδε κάποια υπεύθυνη καθοδήγηση - μάλλον αμήχανες δηλώσεις συμπαράστασης εκ μέρους των εκφωνητών ("θα είμαστε συνέχεια κοντά σας"), καθώς και ενδιαφέρουσα μουσική που "ξέθαψε" ο κρατικός σταθμός για εκείνες τις ώρες (τότε πρωτοάκουσα, π.χ., τις "Νύχτες Μόσχας" που τις ήξερα μόνο από παρτιτούρα για τη μελόντικα).
*Αναφέρεται στο σεισμολογικό ερευνητικό κέντρο της ομώνυμης σουηδικής πόλης (το 1981 δεν ασχολούμασταν ακόμη με τις εγχώριες "κόντρες")
23 Φεβ 2009
Oranges, lemons and helicopters
- Τι το θέλαμε το λονδρέζικο τραγουδάκι; Να λοιπόν που μας ενδιαφέρει όχι μόνο ο πρώτος του στίχος (oranges & lemons) αλλά και ο τελευταίος, αν το "chopper" το διαβάσουμε με την έννοια του ελικόπτερου (και αν δεν έχουμε μεγάλες προσδοκίες για το τίνος το κεφάλι θα "κοπεί" μετά το κάζο της νέας απόδρασης Παλαιοκώστα). Απολαύστε τους στίχους:
- "Oranges and lemons", say the bells of St. Clement's
- "You owe me five farthings", say the bells of St. Martin's
- "When will you pay me?" say the bells of Old Bailey
- "When I grow rich", say the bells of Shoreditch
- "When will that be?" say the bells of Stepney
- "I do not know", says the great bell of Bow
- Here comes a candle to light you to bed
- And here comes a chopper to chop off your head!
20 Φεβ 2009
Την τρανή την Αποκριά... [censored]
...Αλλά δεν είναι η μόνη. Κι άλλοι σπατάλησαν με αφορμή το Καρναβάλι. Και παρά τις καλές τους προθέσεις, "πέτυχαν" με το ενημερωτικό τους υλικό να συνδέσουν μια σοβαρή προσπάθεια με αρλεκίνους και κολομπίνες - και να δώσουν κι άλλα δικαιώματα στους πραγματικούς μασκαράδες. Ο νοών νοείτω. Καλή υπόλοιπη Αποκριά...
18 Φεβ 2009
Τα ζόμπι είναι χορτοφάγα;
*ακροστοιχίδα (βλ. τύπο της 18/2/'09)
St. Etienne (όπως Μπογιάτι)
Ο Θρύλος είναι μόνο η αφορμή...
17 Φεβ 2009
16 Φεβ 2009
Έχει ο Θεός;
"Πληρώνουν" άραγε μόνο οι λιγότερο ικανοί και λιγότερο προνοητικοί; Μπορείς με ευκολία να λες "καλά να πάθουν"; Όσο κι αν συμμερίζομαι τη συντηρητική προσέγγιση - ότι δεν δικαιούμαστε να μην συνυπολογίζουμε το ρίσκο των αποφάσεών μας - δυστυχώς οι επηρεαζόμενοι από την κρίση (δηλαδή όλοι) δεν ξεκινάμε από την ίδια αφετηρία, ούτε παίζουμε με ίσους όρους. Κι αυτές οι διαφορές ως ένα σημείο μόνο αντικατοπτρίζουν το πόσο προσπαθεί ο καθένας μας.
Ωστόσο, κέρδος θα είναι για την κοινωνία, αν συνειδητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι ότι "δεν μας χρωστά ο Θεός". Άραγε ο "παραδειγματισμός" (από ιστορίες "καταστροφής") είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος; Ή θα αρκέσει σε πολλές περιπτώσεις ο φόβος - αυτός ο ίδιος για τον οποίο πριν λίγο καιρό (http://yankogohome.blogspot.com/2008/12/blog-post_03.html) έγραφα ότι επιταχύνει την έλευση της κρίσης;
13 Φεβ 2009
12 Φεβ 2009
Επίκαιρο ανέκδοτο (για βραβείο Emmy)
- Μπάρμπα, για πες μας, πώς θα είναι ο φετινός χειμώνας;
Ο σοφός σκέφτεται λίγη ώρα και απαντά:
- Χμμμμμ... παιδιά μου, ένα έχω μόνο να σας πω. Ο χειμώνας φέτος θα είναι βαρύς. Κόψτε ξύλα!
Έφυγαν, λοιπόν, οι χωρικοί για το βουνό κι αρχίζουν να κόβουν ξύλα.
Μετά από μια εβδομάδα, ξαναπάνε στο σοφό και ρωτάνε:
- Μπάρμπα, για πες μας, τι καιρό θα κάνει φέτος το χειμώνα;
- Χμμμμμ... παιδιά, ο χειμώνας φέτος θα είναι πολύ βαρύς. Κόψτε πολλά ξύλα.
Φεύγουν οι χωρικοί από το σοφό, ανεβαίνουν στο βουνό και συνεχίζουν να κόβουν ξύλα.
Οι χωρικοί έκοβαν ξύλα, αλλά συνέχιζαν να επισκέπτονται το σοφό κάθε μέρα.
- Μπάρμπα, για πες μας, θα είναι βαρύς ο χειμώνας φέτος;
- Ρε παιδιά, τα είπαμε χίλιες φορές, λέει ο σοφός. Ο χειμώνας φέτος θα είναι πάρα πολύ βαρύς. Κόψτε ξύλα.
- Μα, ρε μπάρμπα, κόβουμε ξύλα τόσον καιρό. Είσαι σίγουρος;
- Μα τι λέτε τώρα, με αμφισβητείτε; ρωτάει θυμωμένος ο σοφός. Είμαι πάρα πολύ σίγουρος. Κόψτε ξύλα.
Οι χωρικοί έφυγαν ήρεμοι, αφού είδαν τόσο σίγουρο το σοφό.
O σοφός, όμως, μπήκε σε σκέψεις. «Βρε μπας και κάνω λάθος για το χειμώνα;»
Αποφάσισε, λοιπόν, να πάει στην πόλη, να ρωτήσει τον διάσημο μετεωρολόγο (Ισμαήλ Κανταρέ) για τον καιρό, ώστε να σιγουρευτεί κι αυτός.
- Κυρ επιστήμονα, ποιές είναι οι προβλέψεις σου για το φετινό χειμώνα; ρωτάει ο σοφός.
- Γέρο φύγε να σωθείς, του λέει εκείνος. Ο φετινός χειμώνας θα είναι πάρα, πάρα πολύ βαρύς!
- Κυρ επιστήμονα με τρομάζεις, του λέει ο σοφός. Είσαι σίγουρος;
- Βεβαιότατα. Περιμένουμε τον πιο βαρύ χειμώνα των τελευταίων 25 ετών!
«Πω-Πω, δύσκολα τα πράγματα» σκέφτηκε ο σοφός.
- Και πώς είσαι τόσο σίγουρος βρε παιδί μου;
- Τι λες ρε φίλε; Δεν βλέπεις τους χωρικούς; Έχουν κόψει όλο το βουνό!...10 Φεβ 2009
Καυστραλία
9 Φεβ 2009
Τα 'μαθες τα "νέα";
http://www.oreivatein.com/oreivatein/page/library/b_drymoi.htm
θα βρείτε στοιχεία για τους Εθνικούς Δρυμούς.
Εκεί θα δείτε ότι οι Πρέσπες έγιναν Εθνικός Δρυμός επί 2ης χούντας (Ιωαννίδη), τον Ιανουάριο του 1974.
Εν έτει 2009, με αφορμή την έκδοση μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, ανακοινώνεται ότι οι Πρέσπες θα γίνουν Εθνικό Πάρκο (δηλαδή, Εθνικός Δρυμός).
ΟΚ, το προφίλ του κ. Οιονεί χρειάζεται τόνωση όσον αφορά τα περιβαλλοντικά θέματα. Όσο όμως και να το ξαναζεστάνεις το "φαγητό" 35 ετών, δεν παύει να είναι ...godzilla.
6 Φεβ 2009
Λέτε;
4 Φεβ 2009
Issagomenos?
Την αμερικανική εκδοχή του "Εισαγόμενος είσαι;" δεν θα την κρίνω διότι πολύ απλά η οικονομική ζωή κάνει κύκλους - τώρα που ο κόσμος "μαζεύεται" πληθαίνουν οι τάσεις προστατευτισμού. Προσωπικά, φιλοσοφικά είμαι εναντίον του κλεισίματος στο καβούκι. Μακάρι να μην πονέσει πολύ αυτή η στενωπός.
3 Φεβ 2009
Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ (ψάξτε την!)
11 (εκατομμύρια) εμείς, 70+ αυτοί...
Για τις γκρίζες ζώνες βέβαια δεν μας είπε κάτι που δεν ξέραμε - και φυσικά δεν τα είπε όλα. Υφαλοκρηπίδα - χωρικά ύδατα - εναέριος χώρος (διανθισμένα με νησίδες, FIR & έρευνα-διάσωση) είναι εκκρεμότητες 36 ετών (βλ. πετρέλαιο στο Αιγαίο), πανάκριβες (εξοπλισμοί, ώρες πτήσης) και οδυνηρές (ανθρώπινες ζωές). Στα ύδατα πρακτικά συμφωνούμε με τους γείτονες (6 μίλια, επιφυλασσόμενοι εμείς ότι "κανονικά δικαιούμαστε 12"), στον εναέριο χώρο διαφωνούμε (10 μίλια αναγνωρίζουμε εμείς, 6 αυτοί), στη δε υφαλοκρηπίδα που έχει και το "ζουμί" η διαφορά ακούγεται φιλοσοφική (τα νησιά είναι γη ή νούφαρα;).
Ο πατριωτισμός του έλληνα και ειδικά του ακρίτα δεν χρήζει υπομνήσεων και είναι λίγο προσβλητικό για τη νοημοσύνη του να επισείονται απειλές ή/και να οργανώνονται σόου για να "τονώνεται το φρόνημα". Σε μια εποχή ακόμη μεγαλύτερης στενότητας δημοσίων πόρων, πιστεύω ότι πρέπει να επανεξετάσουμε πού ξοδεύουμε τους πόρους μας και να αναζητήσουμε δρόμους προς μια ασφαλέστερη "άμεση γειτονιά". (Σίγουρα θα υπάρχουν και δρόμοι που δεν κάνουν ρεζίλι τους αμοιβαία συμβιβαζόμενους... Και σίγουρα οι ένοπλες δυνάμεις μπορούν να είναι αξιόμαχες χωρίς αυτό να σημαίνει "αστερίσκους" στο αναγκαίο νοικοκύρεμα...)
Τα πήρε στο κρανίο!
Αν και κυκλοφόρησε η φήμη ότι είναι εβραίος, ο David Ignatius στην πραγματικότητα είναι αρμενικής καταγωγής. Άραγε το γνώριζε αυτό ο Ερντογάν κατά την εντυπωσιακή αποχώρησή του;
Στην πατρίδα του έγινε δεκτός ως ήρωας - οι ισλαμιστές είναι λογικό να νιώθουν πλησιέστερα στους παλαιστίνιους. Στο εξωτερικό, και ειδικά εκεί που δημόσια εκδηλώνεται η μεγαλύτερη ευαισθησία προς το εβραϊκό στοιχείο, γράφτηκαν σχόλια όπως "ο νταής του Kasimpasa" [η λαϊκή γειτονιά όπου μεγάλωσε ο Ρετζέπ] και "ντιλετάντ" (=ερασιτέχνης).
2 Φεβ 2009
Μπουκάλια, και γίνομαι χάλια
Λιμάνι και καημός
Πέρα από το "ζέσταμα" για τις τοπικές εκλογές του 2010 (και τις βουλευτικές, όποτε κι αν γίνουν) και την αυτονόητη, θεμιτή & όχι μόνο κορινθιακή προσπάθεια προσέλκυσης πόρων (στη δύσκολη εποχή που προαναγγέλεται), ποιο περιεχόμενο ουσίας υπάρχει σ' αυτή τη συζήτηση;
Δηλαδή: Ποια ακριβώς είναι η επιβατική και εμπορευματική κίνηση που θα στηρίξει, θα κάνει βιώσιμο σε βάθος χρόνου ένα αναβαθμισμένο λιμάνι Κορίνθου; Ποια πλοία και με ποια κίνητρα θα εκτραπούν από Πάτρα & Πειραιά; Ποια καινούργια ζήτηση θα γεννήσει ένα λιμάνι χωμένο στο βάθος του Κορινθιακού και δίπλα σε μια στενή διώρυγα του 19ου αιώνα;
Αναμένω με ενδιαφέρον απαντήσεις και γνώμες.