30 Οκτ 2009

Εγώ το είπα πρώτος!

Σύμφωνα με δημοσίευμα, εξετάζεται διαφορετική όδευση για τη σύνδεση Πάτρας-Καλαμάτας μέσω αυτοκινητοδρόμου. Ειδικότερα αναφέρεται η εξής εναλλακτική:

Να μη γίνει στην Τσακώνα η προβλεπόμενη σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας, αλλά να ακολουθηθεί νέα πορεία μέσω Βυτίνας.

Πριν από 13 μήνες είχα γράψει κάτι σχετικό, για πλάκα φυσικά. Με ενέπνευσε, μεταξύ άλλων, συζήτηση με αχαιή συνάδελφο. Ο πρόσφατος προβληματισμός για την αναδιάρθρωση των περιφερειών δίνει, απροσδόκητα, νόημα σε μια επαναχάραξη που θα φέρει κοντύτερα Πάτρα και Τρίπολη. (Άσε που εξυπηρετεί και το χωριό του πατέρα μου!)

Υπάρχει βέβαια και η "λεπτομέρεια" μιας σύμβασης παραχώρησης που ήδη "τρέχει", άρα ας περιμένουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

27 Οκτ 2009

Οι κο(ι)μιστές

Φοριέται πολύ το αίτημα κατάργησης των διοδίων. Είναι φυσικό, το "τζάμπα" αρέσει σε όλους. Είναι παραδοσιακά αριστερό αίτημα η κρατική επιδότηση σχεδόν κάθε δραστηριότητας, αλλά και στο πολιτικό mainstream βρέθηκαν αρκετοί υποστηρικτές δικαιοφανών αιτημάτων. Το ότι οι ίδιοι, ως στελέχη ή και βουλευτές του δικομματισμού, στήριξαν τις συμβάσεις παραχώρησης και συνέβαλαν στο να γίνουν νόμοι του κράτους και να καταστεί το κράτος συμμέτοχος σε σύνθετα, μακρόπνοα χρηματοδοτικά σχήματα (μαζί με τράπεζες και κατασκευαστές), δεν δείχνει να δημιουργεί αναστολές (σε εκείνους) ή προβληματισμό (στο ευρύ κοινό). Άραγε οι λαϊκιστές πολιτικοί της κεντροαριστεράς και -δεξιάς "κομίζουν" κάποιο εναλλακτικό σχέδιο ανάπτυξης υποδομών για τη χώρα;

Όχι πως δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια. Η Ελλάδα είναι μικρή και θα μπορούσε να έχει επιλέξει άλλους τρόπους βελτίωσης των δικτύων της. Ηπιότερους, πιο ισορροπημένους, σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, ορθολογικότερα. Οι αγόμενοι και φερόμενοι, όμως, θα έπρεπε σε μια τέτοια περίπτωση να πείσουν π.χ. τον κάτοικο της Καρδίτσας ότι η κυκλοφοριακή ζήτηση στην περιοχή του δεν δικαιολογεί αυτοκινητόδρομο "σήμερα", ίσως ούτε και "μεθαύριο" - απλά έναν βελτιωμένο εθνικό δρόμο, ή το πολύ μια σταδιακή αναβάθμιση σε αυτοκινητόδρομο ξεκινώντας από τα πιο "φορτωμένα" τμήματα.

Θα έπρεπε να πάνε και πέρα από τις μεγάλης κλίμακας επενδύσεις. Να εξηγήσουν ότι οι "εθνικοί στόχοι" μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων και προστασίας του περιβάλλοντος (από τις επιπτώσεις των μεταφορών) δεν πλησιάζονται με επενδύσεις μόνο στο δίκτυο "κορμού" αλλά και στα επαρχιακά και αστικά δίκτυα, σε εναλλακτικά μέσα μεταφοράς, καθώς και στην παιδεία οδηγών και την αστυνόμευση. Να πείσουν την "τοπική κοινωνία" ότι το να είσαι ιστορικός τόπος, πατρίδα Ανδρός Επιφανούς ή έδρα καποδιστριακού δήμου δεν μετατρέπουν την κωμόπολή σου σε "κόμβο" (που έλεγε ο Φωτόπουλος). Να μην εκτρέφουν την ψευδαίσθηση ότι η χώρα και οι πολίτες μπορούν να ζουν με πολυτέλεια δυσανάλογη των δυνατοτήτων τους.

Δεν το έκαναν όταν έπρεπε, όταν δηλαδή λαμβάνονταν στρατηγικές αποφάσεις (κάπου στις αρχές της δεκαετίας). Αντί να "κομίσουν", αποφάσισαν να "κοιμίσουν". Να παραμυθιάσουν τον πελάτη τους ότι "όλα γίνονται, και τζάμπα".

Αλήθεια, όταν οι συμβάσεις παραχώρησης πήγαιναν στη Βουλή, δεν τις διάβασαν; Τώρα ανακάλυψαν τι σημαίνει "4 ευρωσέντς ανά χιλιόμετρο συν ΦΠΑ σε τιμές 2003"; Τώρα ανακάλυψαν ότι οι αυτοκινητόδρομοι κατασκευάζονται για μεγάλου μήκους μετακινήσεις και όχι για να πας το τρακτέρ στο διπλανό χωράφι; Τώρα (δηλ. μετά από τέσσερις και πλέον δεκαετίες που πληρώνονταν διόδια υπέρ Πατρίδος) απαιτούν να σταματήσει μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής η άσκηση των λειτουργικών δικαιωμάτων του παραχωρησιούχου - δηλ. η είσπραξη διοδίων, που έχει ψηφιστεί με νόμο ακριβώς για να (συγ)χρηματοδοτήσει την κατασκευή;

Επί της ουσίας και για να κλείσω: "Μονόδρομοι" δεν υπάρχουν, απλά η κάθε εναλλακτική έχει το κόστος της.

Συνέπεια δεν σημαίνει μόνο consequence

Την πολλή την κωλοτούμπα, μάνα, τη βαριέται κι ο Λομάνα.

26 Οκτ 2009

Τα κουμπιά της Δημήτραινας και το Ξύνισμα του κινήματος













ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ


Ω, Ξυν., 
αγγέλειν Θρακομακεδόναις*
ότι φιλικώς διακείμεθα,
Υ.ΜΑ.Θ. καταργήσεως και Ροδολεύκης** ληθόμενοι

--
Καστανίδης (και) ο (οι)Κείος

*Σαφής η επίθεση φιλίας προς τον ελληνισμό του Βορρά
**Gülbeyaz

23 Οκτ 2009

Μετά το δελφινάριο

Πριν 2 χρόνια, όταν το Πασόκ βρισκόταν σε παρόμοια κατάσταση με της ΝΔ σήμερα, είχα γράψει ότι η ΝΔ είχε μελλοντικό ηγέτη, σε αντίθεση με το Πασόκ που δεν είχε.

Εννοούσα τη Ντόρα. Προηγείται στα γκάλοπ αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι τελειωμένο. Νομίζω ότι ο μακρύς δρόμος μπορεί να ευνοήσει τον Σαμαρά, παρόλο που υπήρξε ο αποστάτης του '93 και παρά την απουσία flashy υπογραφών υποστήριξής του. Η Δεξιά δεν αποκλείεται τελικά να προτιμήσει αρχηγό που (άσχετα με το τι είναι και το τι θα πράξει) θα δείχνει και θα ακούγεται για "καθωσπρέπει δεξιός" και όχι για "new age", "τίποτα" ή "καραγκιόζης".

Ο ίδιος μακρύς δρόμος κάνει σίγουρα κακό στη ΝΔ, που δεν δείχνει (αν δεχτούμε ότι είναι "ζωντανός οργανισμός") να στενοχωριέται για τον χαμένο χρόνο. Ίσως θεωρεί ότι δεν μπορεί να τα πάει χειρότερα από το Πασόκ, που σχεδόν όλο το 2008 ήταν σε σοβαρή δημοσκοπική κάμψη. Έχει όμως να καλύψει μια διαφορά 10 μονάδων από τον εξ αριστερών αντίπαλό της.


Άρα, όποιος κι αν γίνει πρόεδρος της ΝΔ, εν όψει 2013 θα πρέπει, ρεαλιστικά, να απευθυνθεί και πάλι στο μεσαίο χώρο. (Νομίζω κανείς δεν θα θεωρήσει ως κατόρθωμα την απορρόφηση του ΛΑΟΣ αν δεν συνοδευτεί από επιστροφή της παράταξης στο 40% και άνω, κι αυτό δεν γίνεται χωρίς κεντρώους.) Η Μπακογιάννη και ο Αβραμόπουλος το έχουν καταφέρει στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας. Ο Σαμαράς, αν γίνει αρχηγός, θα χρειαστεί σοβαρό λίφτινγκ. Ακατόρθωτο δεν είναι πάντως.


Έμπρακτη συγγνώμη Χρυσοχοΐδη

Ιδού το δραστικό μέτρο που αποφάσισε ο Υπουργός Προστασίας Πολίτη, για την κατάλληλη επιλογή αστυνομικών ώστε να μην επαναληφθούν τα γνωστά ατυχή περιστατικά.


ΤΕΣΤ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Αναγνωρίστε το ντουέτο εκφωνητών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ζευγάρι (α)








Ζευγάρι (β)









Ζευγάρι (γ)

21 Οκτ 2009

Μέχρι το 2013 υπάρχει καιρός

Πυρετώδεις διεργασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία


Έρχεται η καταιγίδα που κι εγώ προκάλεσα

Ο Βροχοποιός

Σε ένα τοπίο απελπιστικής ξηρασίας και αφόρητης ζέστης, μια οικογένεια βράζει μεσ' στις  ανεκπλήρωτες επιθυμίες της, στους καταπιεσμένους πόθους της.... στις διαφορές και τα χάσματα ανάμεσα τους.... στα  όνειρά τους, που κινδυνεύουν να ματαιωθούν.

Ένας απροσδόκητος, ακάλεστος επισκέπτης θα δοκιμάσει τη πίστη και τους φόβους τους, τις αντοχές, μα πιο πολύ τη λογική  τους....  ένα κράμα θαυματοποιού και απατεώνα, ο οποίος υποστηρίζει ότι μπορεί έναντι αμοιβής να φέρει βροχή στη δοκιμαζόμενη από παρατεταμένη ξηρασία περιοχή.

Μια προσφορά του μα(γ)κεδονικού χαλβά


Επανεκκίνηση a la bruxelloise


20 Οκτ 2009

Decommission?

Σε αναζήτηση νέας επαγγελματικής σταδιοδρομίας ο έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας;

Δεν θα ήταν παράλογο, μια και κάθε κόμμα εξουσίας συνήθως ανακαλεί τον Επίτροπο που διόρισαν οι αντίπαλοι - και επίσης, μετά την τακτοποίηση-εξπρές του Κάρολου Παπούλια (Πασόκ και ΝΔ συμφώνησαν να τον ξαναψηφίσουν το 2010 και ο ίδιος ασμένως απεδέχθη), παύει να έχει βάση το σενάριο που άκουσα (στις 5/10 από τον Καρζή στον "984") για πιθανή προεδροποίηση του κορίνθιου που αγαπά το περιβάλλον.

Ο κύριος που είδα χτες να εκφωνεί τις ειδήσεις στο γαλλογερμανικό κανάλι arte, πάντως, δείχνει μάλλον για σωσίας - άλλωστε υποθέτω ότι στις Βρυξέλλες ισχύει το ασυμβίβαστο.


19 Οκτ 2009

Προχωρημένο χιούμορ, φοβικές αντιδράσεις

Δηλαδή "προπαγανδίζει το ναζισμό" η αφίσα που διαφημίζει, εκκεντρικά, τον κέρινο Αδόλφο σε μουσείο τύπου Τυσώ στην Ταϊλάνδη, λέγοντας ότι "ο Χίτλερ δεν είναι νεκρός";

Μήπως κάποιοι μπερδεύουν το "δεν μου αρέσει" με το "πρέπει να απαγορευθεί";


Άη Νικόλα βόηθα με

Αληθεύει ότι στις 6 Δεκεμβρίου, ένα χρόνο μετά τα "δεκεμβριανά", θα στήσει τις κάλπες της η ΝΔ;

Την Αστυνομία δεν τη λυπάται κανείς; Πού θα πρωτοτρέξει εκείνη τη μέρα;

16 Οκτ 2009

Περιφερειακά

Απόψε 16/10/'09 αναμένεται ο ΥΠ.ΕΣ. Ραγκούσης να παρουσιάσει (στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή) το πλάνο της νέας κυβέρνησης για την αυτοδιοίκηση. Άρα ό,τι γράφω εδώ έχει μόνο θεωρητικό χαρακτήρα.

Δεν σκοπεύω να κάνω πλήρη αναδρομή στην ιστορία της διοικητικής διαίρεσης της χώρας. Όταν πήγαινα δημοτικό, δεν υπήρχαν Περιφέρειες. Οι σημερινές 13 (βλ. εικόνα) θεσπίστηκαν επί Πασόκ. Ο διαχωρισμός με είχε ξενίσει ως (όχι και τόσο) μικρό παιδί που ήμουν, διότι ξέφευγε από τα γεωγραφικά διαμερίσματα που γνώριζα.

Αργότερα, παρόλο που δεν έγινα περιφερειολόγος (αν και έπαιξα με την ιδέα), κατάλαβα ότι η πασοκική διαίρεση είχε αρκετά εύλογα στοιχεία. Π.χ. η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας υπάγει την Αιτωλοακαρνανία στην Πάτρα και όχι σε κάποια μακρινότερη περιφερειακή πρωτεύουσα της Στερεάς. Είχε όμως και παραδοξότητες, όπως τη συμπερίληψη όλων των Ιονίων Νησιών σε ενιαία περιφέρεια, λες και έχει νόημα ο Ζακυνθινός να τρέχει στην Κέρκυρα, ή την ιστορική αλλά ακατανόητη (σόρρυ Τσιριγώτες) ένταξη των Κυθήρων στην Αττική.

Υποθέτω ότι οι τελικά λαμβανόμενες αποφάσεις είναι ένα κράμα τεχνοκρατικού πραγματισμού και υποχώρησης απέναντι σε τοπικ(ιστικ)ή γκρίνια. Κατά τη γνώμη μου μια λογική και πρακτική διαίρεση σε περιφέρειες (ομολογουμένως δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στα πρακτικά ζητήματα της συγκοινωνιακής σύνδεσης) θα είχε ως εξής:

(1) Η Θράκη μόνη της
(2) Η Μακεδονία μόνη της (τώρα με την Εγνατία όλα ήρθαν πιο κοντά)
(3) Η Ήπειρος με την Κέρκυρα
(4) Η Θεσσαλία
(5) Η Δυτική Ελλάδα με Λευκάδα, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο
(6) Η ευρύτερη Αττική με Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία και Αργολίδα
(7) Η λοιπή Πελοπόννησος: Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία, μαζί με Κύθηρα (έδρα: Τρίπολη)
(8) Η λοιπή Στερεά: Φθιώτιδα, Ευρυτανία και Φωκίδα (έδρα: Λαμία)
(9) Τα νησιά Αιγαίου (έδρα: Πειραιάς, εκτός αν ληφθεί σοβαρή απόφαση να αναπτυχθεί η Ερμούπολη ως σοβαρό διοικητικό κέντρο και κόμβος)
(10) Η Κρήτη


Τη Χαρούλα, σύνεδροι! (Όπως λέμε: "Τη Δήμητρα, Πρόεδρε!")

Προς στιγμή σκέφτηκα να γίνω μέλος της κοινωνικά φιλελεύθερης παράταξης. Μετά έμαθα ότι δυστυχώς δεν έγινε δεκτή η υποψηφιότητα της Ρούπακα. Κρίμα, γιατί έχω (κι εγώ) "μεγαλώσει" με τα τραγούδια της Χαρούλας.



Σημείωση: Χαρίκλεια Ρούπακα είναι το επίσημο όνομα της Αλεξίου.

15 Οκτ 2009

Ο "κακός" (δια)σπορέας

Μια ελληνική λέξη ακούγεται πολύ αυτές τις μέρες στην Τουρκία: "Διασπορά". Μέχρι και σε συγκινητικές ιστορίες (όπως ΕΔΩ για την ξύλινη γέφυρα που κάποτε ένωνε Τουρκία και Αρμενία) - που ξεπήδησαν με αφορμή τον ποδοσφαιρικό αγώνα Τουρκίας-Αρμενίας (που έγινε χθες 14/10/'09 στην Προύσα, άλλοτε έδρα αρμενίου επισκόπου) και την προσέγγιση των δύο χωρών που "χτίστηκε" γύρω απ' αυτόν - γίνεται λόγος για τα ανά τον κόσμο αρμενικά λόμπυ που, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, αντιτίθενται σε αυτήν την "ποδοσφαιρική διπλωματία". Χωρίς αμφιβολία αυτή η αναθέρμανση σχέσεων εξυπηρετεί τόσο την προσπάθεια της Τουρκίας να δείξει καλή θέληση έναντι των Ευρωπαίων (εδώ και χρόνια άλλωστε έχει ξεκινήσει - έστω δειλά, επιφυλακτικά και με τεράστια εκατέρωθεν καχυποψία - διάλογος για τη διένεξη του 1915), όσο και την αγωνία της μικρής Αρμενίας εξαιτίας της έντασης στον Καύκασο (βλ. ρωσογεωργιανά επεισόδια του 2008, αγωγούς κ.λπ.).

12 Οκτ 2009

Απείραχτα τα μπόνους!

Μάλλον δεν θα είναι επί το αναλογικότερον οι αλλαγές του εκλογικού συστήματος (εδώ). Από την κυβέρνηση, αν ισχύουν τα όσα γράφτηκαν, θα επιδιωχθεί αλλαγή με όρους συναίνεσης και συνέχισης της σημερινής λογικής (μπόνους 40 ή 50 εδρών και αναλογική κατανομή των υπολοίπων), χωρίς διάθεση να ξεφύγουμε από τις "πλειοψηφίες" του 40-και-κάτι-% (επί της λαϊκής ψήφου). Θετικό πάντως θα είναι να μειωθούν οι περιφέρειες-θηρία και να υπάρξουν, γιατί όχι, βουλευτές για το Μπραχάμι, την Καλαμαριά, τα Ταμπάχανα, την Πτολεμαΐδα και την Παροναξία.

10 Οκτ 2009

Φικ μιχ

Κι εκεί που διαπιστώναμε πόσο μπροστά έχουμε πάει ως χώρα, να και τα ρεπορτάζ με τα άδεια γραφεία. Φυσικά, βρίσκει και τα κάνει η πολιτική επικοινωνία - το ίδιο τροπάριο ακούγεται κάθε φορά που αλλάζει κυβέρνηση, συνοδευόμενο συνήθως από τα άδεια ταμεία, το παραλαμβανόμενο χάος και την καμένη γη (φέτος είχαμε και φίκους). Μάταια προσπαθούν να μιλήσουν τη γλώσσα της κοινής λογικής κάποιοι άνθρωποι πρακτικότεροι του μέσου όρου των πολιτικών. Ο Παπαθανασίου (παρά τα όσα θα είχε να πει κανείς για την καταλληλότητά του για το πόστο όπου υπηρέτησε) εν προκειμένω έχει ένα δίκιο.

9 Οκτ 2009

Να προσκυνήσουμε;

Προφητική η εικόνα από το 2008 (πηγή: η ιστοσελίδα "Red County", που δεν πολυσυμπαθούσε τον Ομπάμα και μάλλον δεν θα της αλλάξει γνώμη το Νόμπελ Ειρήνης).

8 Οκτ 2009

Μετά την απομάκρυνση από την κάλπη...

"Αποχαιρετώντας" τις εκλογές, που σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον αυτής της ιστοσελίδας, ιδού μερικά τελευταία (πιστεύω) σχόλια:

(1) Δεν ξέρω πόσο χρήσιμο είναι για τη ΝΔ να διατηρεί για ένα μήνα, ως μεταβατικό αρχηγό, τον άνθρωπο που την κατέβασε στο αρνητικό της ρεκόρ (λίγο παραπάνω από το 1/3 των εγκύρων ψηφοδελτίων!).

(2) Η δουλειά της κυβέρνησης είναι ένα άλλο κεφάλαιο που τώρα μόλις ανοίγει, πάντως η αναδιάρθρωση των υπουργείων είναι επί το ορθολογικότερον - αν και θα μπορούσε να είχε γίνει με λιγότερο βαρύγδουπους τίτλους.

(3) Η πρόταση σε στέλεχος των Οικ.-Πρ. να αναλάβει το υπουργείο περιβάλλοντος είχε πολλαπλό ενδιαφέρον.
- Η Βασιλάκου, λειτουργώντας (αν κατάλαβα καλά) συλλογικά και όχι αριβίστικα, συμβουλεύτηκε το κόμμα και έτσι η πρόταση ναυάγησε. Κάποιοι παραλλήλισαν την πρόταση με την περίπτωση Γκέιτς (ρεπουμπλικάνου υπουργού αμύνης που κράτησε ο Ομπάμα) αλλά υπάρχουν φυσικά διαφορές. Αφενός, στην Αμερική η κομματική ταυτότητα έχει "θεσμικό" χαρακτήρα - μεγάλο ποσοστό των πολιτών είναι καταγεγραμμένοι (registered) ως δημοκρατικοί ή ρεπουμπλικάνοι, χωρίς να αναμένεται από αυτούς κομματική πειθαρχία, και εν γένει κομματική συμπεριφορά, με την έννοια που ξέρουμε στην Ελλάδα. Αφετέρου, τα μεγέθη είναι ανόμοια...
- Η πρόταση έγινε σε στέλεχος και όχι στο κόμμα. Το Πασόκ δηλ. είπε στους Οικ.-Πρ., εμμέσως πλην σαφώς, "Δεν συζητώ μαζί σας ως φορέα". Προσβλητικό, για ένα κόμμα που μπήκε στην ευρωβουλή και διεκδίκησε με αξιώσεις την είσοδο στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο Χρυσόγελως* θα είχε σίγουρα κάτι να πει γι' αυτήν την σαφέστατη κίνηση διεμβολισμού. Όμως την πάτησε, διότι (επίσης αν κατάλαβα καλά) έσπευσε να βγάλει ολόκληρη ανακοίνωση (!) απαντώντας σε τηλεφωνική φάρσα του "κακού παιδιού" Θ. Λάλα - ο οποίος δήθεν εκ μέρους του Πασόκ ζητούσε συνεργασία με τους Οικ.-Πρ. ως κόμμα! Κι έτσι η ουσία χάθηκε, διότι η συζήτηση από εκεί και πέρα ήταν περί όνου σκιάς: τόσο η επιχειρηματολογία των συμπαθούντων το Πασόκ (παρόμοια αυτής που έχει χρησιμοποιηθεί απέναντι στο Συνασπισμό), ήτοι "αφήστε τη θεωρία και ελάτε να κυβερνήσουμε" - όσο και το οικοπράσινο παράπονο περί "ελλείψεως προγραμματικών συμφωνιών" (μάλλον τραβηγμένο ως έκφραση, όταν προέρχεται από τους εκπροσώπους του 2,5%).

(4) Κάτι για το μέλλον: Αργά ή γρήγορα, οι σχετικές (δηλ. οι μη απόλυτες, οι κάτω του 50%+1) πλειοψηφίες - όπως αυτές που κυβερνούν την Ελλάδα από το 1977 και μετά, με το σύντομο ιντερλούδιο της "ιδιαίτερης", από κάθε άποψη, περιόδου '89-'90 - έρχονται αντιμέτωπες με την αντικειμενική πραγματικότητα: το ότι βασίζονται σε πολιτικές δυνάμεις που δεν εκπροσωπούν την πλειοψηφία του λαού. Νομίζω ότι, ειδικά τώρα που μας τελείωσαν (και ευτυχώς) οι πολιτικοί-"μύθοι", η λεγόμενη "φθορά" μιας κυβέρνησης είναι πολύ πιο εύκολο να επέλθει όταν είναι μειοψηφία στο λαό. Δυστυχώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με ακόμη μεγαλύτερη "παραμόρφωση" (μπόνους 50 εδρών αντί για 40). Μένει να δούμε ποια παραλλαγή του, σχεδόν απολύτως αναλογικού, γερμανικού συστήματος (κάπως έτσι ήταν η υπόσχεση) θα προταθεί από το Πασόκ.

* Ετυμολογικά/ιστορικά, αυτή θα ήταν η σωστή ορθογραφία

7 Οκτ 2009

Seven Eleven

Η Νέα Δημοκρατία θα κάνει το συνέδριο εκλογής νέου αρχηγού στις 7 Νοεμβρίου. Αν δεν κάνω λάθος, είναι η επέτειος (με το νέο ημερολόγιο) της "Οκτωβριανής" Επανάστασης. Το κόμμα φαίνεται ότι προσπαθεί να διευρύνει εντυπωσιακά το ακροατήριό του!

Νους υγιής εν σώματί τε και περιβάλλοντι υγιεί

Τώρα τρέχουμε! (Σε) πάμε!

6 Οκτ 2009

Ο τρίτος δρόμος (the right way)

Ούτε νεοφιλελευθερισμός, ούτε ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός...

...Ζορροαστρισμός!*





















*Ανατέλλει το άστρο του Ζορρό!

Η ποιότητα μας μάρανε!

Εφημερίδα "ποιοτικού" ομίλου ΜΜΕ μας θύμισε στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου (Κυριακή των εκλογών) την πρόσφατη ιστορία των πολιτικών δημοσκοπήσεων εν Ελλάδι. Πολλά από όσα επισημαίνονταν έχουν μια λογική και μια αληθοφάνεια. Μου ήταν και γνώριμα τα επιχειρήματα - τα είχα διαβάσει σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας, προ πενταετίας. Κυρίως τα όσα είχαν να κάνουν με την πολύπλευρη προσπάθεια εντυπωσιασμού τον Φεβρουάριο του 2004.

Πηγαίνοντας όμως σε άλλη σελίδα αυτής της Καθημερινής εφημερίδας, τι βλέπει κανείς; Ρεπορτάζ για τα στοιχήματα. Όπου μάλιστα υποστηριζόταν ότι κάποια γραφεία, όσο πλησιάζαμε στην ημέρα των εκλογών, έδειχναν την πιθανή διαφορά να μειώνεται, φτάνοντας στο 4%! Δεν μας είπαν ποιοι συγκεκριμένοι "οίκοι" έβλεπαν ως ντέρμπι μια αναμέτρηση που (κατά γενική ομολογία) είχε κριθεί από νωρίς. Ποια η διαφορά αυτής της μπαρούφας από τις φήμες του '04 περί συρρεόντων ομογενών ψηφοφόρων που -ορθώς- κορόιδευε η εφημερίδα;

Σαν να μην έφτανε αυτό, όσοι επέλεξαν να δουν ή να ακούσουν τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα του συγκεκριμένου συγκροτήματος μετά τις 19:00, έπεσαν πάνω σε εμμονή που "σκά(ε)ι γάιδαρο", κατά τη λαϊκή έκφραση. Εμμονή σε μια υπόθεση εργασίας τραβηγμένη από τα μαλλιά: τη δήθεν ισχνή διαφαινόμενη αυτοδυναμία του Γ. Παπανδρέου λόγω "εισόδου των Οικολόγων Πρασίνων στη Βουλή". Κι αυτό χάρη σε μια "εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος", μια από τις συνήθεις πρόχειρες αναγωγές (εκφραζόμενες με ακρίβεια παρόμοια με εκείνη των προγνωστικών μου, εν προκειμένω "2,5% έως 3,5%") των συνεργαζόμενων δημοσκόπων. Οι ακροατές και θεατές άκουγαν ότι ο νικητής θα ήταν περίπου αναγκασμένος να ζητήσει κοινοβουλευτικές συμμαχίες ή και να προκηρύξει εκλογές τον επόμενο μήνα. Δεν "σφύριξε" άραγε κανείς στους δημοσιογράφους ότι υπήρχε κι ένα άλλο, μεγάλο exit poll που έδινε ανετότερες διαφορές; Δεν ένιωσαν εκείνοι την ανάγκη να εκφραστούν πιο επιφυλακτικά και υπεύθυνα, μετά τα απανωτά στραπάτσα όσων έσπευσαν να αναγνώσουν τις δημοσκοπήσεις ως αποτελέσματα; (Αυτή τη φορά, παρεμπιπτόντως, φαίνεται ότι η αποχή περίπου 300.000 ψηφοφόρων, στην πλειοψηφία τους μάλλον νεοδημοκρατών -κάτι που βέβαια δεν μειώνει στο ελάχιστο τη σημασία της νίκης Πασόκ-, "πείραξε" τις δημοσκοπήσεις εξόδου, κάνοντας τη διαφορά να φαίνεται μικρότερη από την πραγματική των 10+ μονάδων.) Εκεί αυτοί! Μέχρι που μίλησε το Υπουργείο Εσωτερικών και η δίωρη φιλολογία έλαβε τέλος.

Εγώ φταίω που έσπασα το προσωπικό μου "εμπάργκο" στην made in Greece έντυπη και ραδιοτηλεοπτική "ενημέρωση". Στιγμιαίο (σαν του Πασχάλη;) το ατόπημά μου - για την Κυριακή των εκλογών και μόνο. Επάνοδος τώρα στην (υγιή, πιστεύω) αποχή.

Μια ζωή περιμένω μα δε γίνονται σάγματα

"Η Νέα Δημοκρατία ποτέ δεν ηττάται." Το 1993 όμως τι είχε πάθει; Και ποιος ήταν ο καταλύτης;


1 Οκτ 2009

Εσείς (κάποτε) Καντάφι, εμείς (Δημουλά και) Καβάφη

Αν το συγκεκριμένο "μακέτο" (που δεν κυκλοφόρησε κιόλας) αποτελεί το πιο χαμηλό "κάτωθεν της ζώνης χτύπημα" της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου, τότε - σε σύγκριση με τις εποχές της γυμνόστηθης Μιμής και του φίλου των Ες Ες - μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι έχουμε κάνει άλματα προόδου ως προς τον πολιτικό μας πολιτισμό.

Καλή ψήφο!