28 Απρ 2009

Εδώ το γνήσιο Κάπα-Κάπα!

Ο Σύριζα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τη διεκδίκηση του τίτλου ΚΚΕ. Οι θέσεις που εκφράζει (βλ. εδώ) είναι αντάξιες του Περισσού και φυσικά πολύ μακρινές από το ευρω-κομμουνιστικό (ή "σαλονάτο") παρελθόν του. Χώρια που οι "ορθόδοξοι" της Α. Παπαρήγα αισθάνονται, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, πλησιέστερα στη θρησκεία - την οποία ένα "σωστό" Κ.Κ. μόνο ως όπιο του λαού θα πρέπει να τη θεωρεί.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το ΚΚΕ, διότι "ένα είναι το κόμμα", αλλά κάτι σαν ένα Μου-Λου ΚΚΕ με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Άλλωστε, μία Σωτηρίου που είναι στο ευρωψηφοδέλτιό του είναι νεο-μαοϊκή, ενώ μάλλον και οι θέσεις των Αλαβάνου και Τσίπρα μάλλον κάτι σαν μαοϊσμό αλά ελληνικά μυρίζουν (με δόση αριστερομπαχαλισμού φυσικά). Άρα, προσφορότερη ονομασία για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν Μ-Αλα-ΚΚΕ. Και για να μην πάει ο νους σας στο κακό, Μ=Μαοϊστικό και Αλ=Αλαβανικό.

Yank_o είπε...

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το "δέρμα" του, ενσωματώνοντας (έξυπνα ομολογουμένως, μια και τα "σαλόνια" αργοπέθαιναν) σκόρπια αριστερά σχήματα (όχι μόνο μαοϊκά) που παλιότερα τα ξέραμε ως "εξωκοινοβουλευτική αριστερά". Απλά, αυτά πάντοτε αφορούσαν λίγο (σχετικά) κόσμο. Για να αγγίξει και ευρύτερες ομάδες ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγει σε ρητορική που ελάχιστα διαφέρει από αυτή του ΚΚΕ (βλ. link στην ανάρτησή μου, με τα όσα είπε για τον Μπαρόσο). Ο δε Περισσός σίγουρα διαβλέπει την απειλή, αφιερώνοντας (μέσω Ριζοσπάστη, φυλλαδίων, δηλώσεων ή συνθημάτων σε τοίχους) στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ προσοχή δυσανάλογη της επιρροής του. "Οπαδός της Ε.Ε." είναι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το ΚΚΕ. Κοινώς, "μην ακούτε τα δήθεν σοσιαλιστικά/αντιευρωπαϊκά τους κηρύγματα", διότι "εμείς είμαστε οι Γνήσιοι".

Από τη σκοπιά της Αριστεράς αυτό είναι κρίμα διότι τα νούμερα και η συγκυρία θα τους επέτρεπαν, αν συνασπίζονταν, να έπιαναν >15% (πολύ ψηλότερο δηλ. ποσοστό απ' όσο θα έπιαναν ποτέ οι κυρκο-φλωράκηδες) και να γίνονταν υπολογίσιμη δύναμη. Για την ώρα περιμένουν τις ευρω- και τις κανονικές εκλογές ώστε να δουν τους μεταξύ τους συσχετισμούς και να φανεί ποιος (αν) θα έχει το πάνω χέρι. Αλλά το πουλάκι έως τότε μάλλον θα πετάξει.