30 Σεπ 2010

Πάρτα πολίτη!

Ένα "σοσιαλιστικό", με την κακή έννοια, στοιχείο μερικών κεντροαριστερών κομμάτων εξουσίας είναι η εμμονή τους σε ζητήματα ελέγχου. Όπως πριν από δέκα χρόνια (και πριν από 23 επίσης), έτσι και σήμερα ανεξήγητα (κατ' εμέ) το Πασόκ φέρνει στο προσκήνιο το θέμα των ταυτοτήτων.

Η κάρτα πολίτη δεν είναι βέβαια ελληνική πατέντα. Η Γερμανία, π.χ., θα την εφαρμόσει από το φετινό Νοέμβριο, με μια παρόμοια λογική (RFID δηλ. με ραδιοσυχνότητα και με πολλαπλές δυνατότητες ανάγνωσης ή απόκρυψης στοιχείων ανάλογα με το αν χρειάζονται σε κάθε μία από τις πολλές δυνατές χρήσεις).

Υπάρχουν όμως και άλλες εμπειρίες κρατών - όπως στη Βρετανία, όπου ο "περίεργος" κυβερνητικός συνασπισμός βρήκε δύο διαφορετικούς λόγους για να αναστείλει το μέτρο της υποχρεωτικής έκδοσης αστυνομικής ταυτότητας που σχεδίαζαν οι Εργατικοί. (Ναι, οι βρετανοί εδώ και δεκαετίες δεν υποχρεούνται να φέρουν "χαρτιά" όταν κυκλοφορούν.)

Οι μεν δεξιοί tories θεωρούν ότι το κόστος του εγχειρήματος δεν είναι αμελητέο και δεν δικαιολογείται από τα "οφέλη" - ένα επιχείρημα που νομίζω ότι αυτόν τον καιρό έχει βάση και στην Ελλάδα.

Οι δε κεντρώοι liberals εκφράζουν κυρίως την αντίθεση και δυσπιστία πολλών πολιτών απέναντι σε ένα κράτος μεγάλου αδελφού. Στη χώρα μας θα ακουστούν σίγουρα αρκετές τέτοιες φωνές - και δικαίως. Προσωπικά πιστεύω ότι οι Αρχές, ακόμη και χωρίς τις υπερσύγχρονες ταυτότητες ή τους ενιαίους κωδικούς αριθμούς μητρώου (ΕΚΑΜ, για να θυμηθούμε τις κουβέντες του 1987), έχουν αρκετούς τρόπους για να βεβαιωθούν για την ταυτότητα του καθενός από εμάς, απλά λόγω αναποτελεσματικότητας δεν τους αξιοποιούν - δεν βλέπω λοιπόν γιατί να δοθεί δημόσιο χρήμα για να κάνει ακόμη ευκολότερη τη ζωή των τεμπέληδων.

Αν και η χρονική συγκυρία είναι εμφανώς επιλεγμένη για ευκολότερη κατάποση (φέτος και το 2011, με τα χάλια της οικονομίας, υποτίθεται ότι κανείς δεν θα δώσει μεγάλη σημασία), ελπίζω να υπάρξει αρκετή αντίδραση που θα κάνει την κυβέρνηση να το ξανασκεφτεί. Και επίσης, εύχομαι το μέτρο να μη συνοδευτεί από "πονηρό" πακετάρισμα με κάρτες μετανάστη ή άλλα παρόμοια μέτρα που, μαγικά, θα πλασαριστούν ως δήθεν αποτελεσματικά μέσα βελτίωσης της κατάστασης στα κέντρα των πόλεων. Κι αν ακόμη συνοδευτεί, ο πολίτης καλό θα ήταν να μην τσιμπήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: