24 Οκτ 2012

Τσίκι-τσίκι, το φιστίκι

Θυμάστε τι έλεγε το ανακοινωθέν του Eurogroup Φεβρουαρίου;

Αποτύπωνε την "πρόθεση των ελληνικών Αρχών να ενσωματώσουν, μέσα στο επόμενο δίμηνο, στο ελληνικό νομικό πλαίσιο, διάταξη που να εξασφαλίζει ότι δίνεται προτεραιότητα στις πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους. Η διάταξη αυτή θα εισαχθεί στο ελληνικό Σύνταγμα το συντομότερο δυνατόν".

Γιατί, άραγε, θα χρειαζόταν συνταγματική αναθεώρηση; Θυμάμαι σκόρπιες κουβέντες και δεν είμαι ειδικός. Αν κατάλαβα καλά, έγινε λόγος για θέμα "εθνικής κυριαρχίας" ακριβώς λόγω της προτεραιότητας που επρόκειτο να λάβουν οι πληρωμές εξυπηρέτησης χρέους. Επίσης, μάλλον σχετικά είναι τα περίφημα "χρεόφρενα", δηλ. συνταγματικές προβλέψεις ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

Δεδομένου ότι η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί 2 διαδοχικές Βουλές, θα περίμενα ότι η τότε πλειοψηφία "Παπαδήμου" θα εκμεταλλευόταν την πλειοψηφία των 180+ εδρών, ώστε να ορίσει τις αλλαγές, που κατόπιν θα υλοποιούσε η επόμενη κυβέρνηση με απλή πλειοψηφία (151+). Αυτό δεν έγινε. Η συνέχεια (διπλές εκλογές) είναι γνωστή. Η αναθεώρηση "ξεχάστηκε".

Ξεπεράστηκε; Δεν νομίζω. Πλάι στον ολοφάνερο λεονταρισμό του Βενιζέλου (τότε υπουργού οικονομικών, που συμφώνησε σε αυτό που σήμερα αποκαλεί "προτεκτοράτο"), αξίζει να βάλουμε και την τότε εμμονή του Σαμαρά να "μην υπογράψει". Στο τέλος, ο νυν πρωθυπουργός έγραψε επιστολές υποστήριξης, αλλά έως τώρα μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν έβαλε την υπογραφή του στην επίμαχη συμφωνία.

Φυσικά στην κοροϊδία έχουν συμμετάσχει πολύ περισσότεροι, συμπεριλαμβανομένων και όσων στήριξαν την κυβέρνηση Παπαδήμου πέρυσι τέτοιο καιρό, ξέροντας πολύ καλά ότι συντίθεται με τον ειδικό σκοπό της υπογραφής μιας "βαριάς" δανειακής σύμβασης με επώδυνους όρους - αντιδρώντας στους οποίους, δήθεν έκπληκτοι, καταψήφισαν, διαγράφηκαν και τελικά αυτονομήθηκαν (βλ. Καμμένος, Κατσέλη κ.ά.).

Στο μεταξύ το τέλμα συνεχίζεται και δεν είναι τυχαίο ότι οι προβλέψεις για την ύφεση όσο πάνε και χειροτερεύουν. Πλέον εκτιμάται ότι η αρνητική εξέλιξη του ελληνικού ΑΕΠ θα συνεχιστεί όχι μόνο το 2013 αλλά και το 2014. Έχουν περάσει 2,5 και πλέον χρόνια από τότε που είχα γράψει για ένα στιγμιαίο, δυνατό "σοκ": να εφαρμοζόταν μια ισχυρή, συμβολικής αλλά και πρακτικής αξίας, άμεση εσωτερική υποτίμηση, -10%. Πόσο χειρότερα είναι αυτά που έχουν συμβεί έκτοτε - και που έχουν συμβεί, πιστεύω, και γιατί δεν προχωρήσαμε άμεσα σε ένα τέτοιο "σοκ"! Πόσο επιζήμιο είναι, να συνεχίζεται αυτό το "τσίκι τσίκι"!


Δεν υπάρχουν σχόλια: