24 Μαΐ 2013

Ποιους υποστηρίζει η Μέρκελ;

Η Αγγέλω Μέρκελ πρόκειται να παρακολουθήσει τον αυριανό τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Και τι πιο φυσικό, από το να έρθει μια ποδοσφαιρόφιλη γερμανίδα καγκελάριος στο Γουέμπλεϊ, να δει δύο μεγάλες ομάδες της χώρας της να κονταροχτυπιούνται για το κορυφαίο ευρωπαϊκό, διασυλλογικό ποδοσφαιρικό τρόπαιο.

Δηλώνει, όπως είναι αναμενόμενο, ότι υποστηρίζει μόνο την Εθνική Γερμανίας και όχι τη Μπάγερν Μονάχου ή τη Μπορούσια Ντόρτμουντ.

Ναι, καλά.

Η Αγγέλω δεν είναι τουρίστρια στο γήπεδο. Το καταλαβαίνει ο καθένας από τον τρόπο που πανηγυρίζει. Σηκώνει τις γροθιές ψηλά, δε σηκώνεται να χειροκροτήσει ξενέρωτα όπως κάνουν οι περισσότεροι, άσχετοι με το άθλημα πολιτικοί που "κοσμούν" τις εξέδρες των επισήμων.

Αυτό δείχνει ένα και μόνο πράγμα: Ότι πήγαινε από μικρή και παρακολουθούσε παιχνίδια. Δεν είναι γνωστό αν ο ιερωμένος πατέρας της έκανε την αρχή. Ένα δυναμικό κορίτσι όμως, που (όπως την "κόβουμε" όλοι) αποκλείεται να περιοριζόταν σε παιχνίδια με κούκλες, σίγουρα κάποια στιγμή στη νεότητά της μυήθηκε στο δημοφιλές άθλημα.

Και, καθώς εικάζεται ότι η οικογένειά της διατηρούσε καλές σχέσεις με το καθεστώς - που επέτρεπαν καλό βιοτικό επίπεδο, κατοχή δύο αυτοκινήτων, συχνά ταξίδια στη Δύση κ.λπ. -, η συμπάθειά της δεν άργησε - όπως κατ' αποκλειστικότητα θα δείτε εδώ - να κατευθυνθεί στην καταλληλότερη ομάδα:

Τη Δυναμό Δρέσδης. Την ομάδα της ανατολικογερμανικής αστυνομίας, που ιδρύθηκε το 1950 ως "SG Deutsche Volkspolizei Dresden". Φόλξ Πολιτσάι, ΦοΠο - ήτοι, Λαϊκή Αστυνομία.

Ο σύλλογος αυτός μεγαλούργησε στη δεκαετία του '70, τον καιρό που η μετέπειτα κυρία Μέρκελ ήταν στο άνθος της νεότητάς της - 15 με 25 ετών, η κατάλληλη ηλικία για να γίνεις ένθερμος οπαδός και να τρως το χαρτζιλίκι σου στα γήπεδα.

Κορυφαία στιγμή για τους οπαδούς της Δυναμό ήταν το φθινόπωρο του 1973, που κληρώθηκε με τη Μπάγερν Μονάχου στο δεύτερο γύρο του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Οι δύο αγώνες ήταν συναρπαστικοί.

Στο Μόναχο, η Μπάγερν επικράτησε με 4-3, ενώ έχανε με 2-3. Το νικητήριο τέρμα το έβαλε ο "φονιάς" Γκερντ Μύλλερ, που φορούσε πάντα το "13".

Στη ρεβάνς της Δρέσδης (10 μέρες πριν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου - για να έχετε μια ιδέα του "πότε"), η Δυναμό θα περνούσε ακόμη και με 1 γκολ διαφορά: 1-0 ή 2-1 ή 3-2.

Στην αρχή του αγώνα, ο Ούλι Χένες, νυν πρόεδρος της Μπάγερν, σκόραρε δύο φορές. Στο 56ο λεπτό όμως, η Δυναμό είχε ήδη σκοράρει 3 φορές. Κι έτσι άγγιζε το θαύμα. Το όνειρο, δυστυχώς, κράτησε μόλις δύο λεπτά. Στο 58' η Μπάγερν ισοφάρισε στο τελικό 3-3. Σκόρερ και πάλι ο Μύλλερ. Ο "δολοφόνος". Το γρουσούζικο "δεκατρία".

Η Δυναμό αποδείχθηκε ο πιο δύσκολος αντίπαλος της Μπάγερν, η οποία στο τέλος της περιόδου κατέκτησε το πρώτο από τρία συνεχόμενα Κύπελλα (1974, 1975, 1976), ισοφαρίζοντας τελικά την αντίστοιχη επίδοση του μεγάλου Άγιαξ την προηγούμενη τριετία.

Αύριο (25/5/2013) η καγκελάριος Μέρκελ θα θυμηθεί πολλά - και πολλούς. Θα έχει κοντά της, που να μην τον είχε, τον Ούλι Χένες, που τον τελευταίο καιρό καλείται να δώσει εξηγήσεις στον εισαγγελέα για τα φορολογικά του "κατορθώματα". Θα δει στο γήπεδο ένα νεαρό, λεβέντη, μεγάλο γκολτζή, με την κόκκινη φανέλα με το "13" στην πλάτη - που λέγεται Μύλλερ. Θα νοσταλγήσει την εποχή που η ομάδα της ΦοΠο είχε τα φόντα, αν περνούσε τους βαυαρούς, να κατακτήσει το Κύπελλο Πρωταθλητριών και να ανάψει "φωτιές" στην ποδοσφαιρική Ευρώπη.

Μην έχετε λοιπόν καμία αμφιβολία. Η Αγγέλω αύριο αποκλείεται να είναι με τη Μπάγερν. Μπορούσια Ντόρτμουντ και ξερό ψωμί.














Για ξεκάρφωμα, όμως, δεν θα φορέσει το κίτρινο (βλ. Ντόρτμουντ) ταγέρ...

1 σχόλιο:

Steve Finnell είπε...

you are invited to follow my blog