4 Απρ 2015

La Liste - The Final Solution

Την ώρα που ο "υπουργός κατά της διαφθοράς" αποδεχόταν το προφανές, ότι η λίστα Λαγκάρντ δεν αποτελεί αυτόματα τεκμηριωμένο πόρισμα περί φοροδιαφυγής και απαιτεί περαιτέρω δουλειά, με αποτέλεσμα να δεχτεί έντονη κριτική - την ίδια ακριβώς ώρα, ένας συνάδελφός του πανηγύριζε λες και είχε κάνει βάλει γκολ με ανάποδο ψαλίδι.

Το "απαιτεί περαιτέρω δουλειά" θεωρήθηκε συνώνυμο του "δεν θα γίνει ποτέ". Πού να βρεις στο - αποψιλωμένο ούτως ή άλλως - δημόσιο τον κόσμο που θα δουλέψει υπερωρίες ή θα κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που ξέρει; Ο Γιάνης Βαρουφάκης όμως είχε μόλις σκαρφιστεί το απόλυτο outsourcing - και γι' αυτό ήταν τόσο χαρούμενος.

Η λίστα είναι όντως τεράστια. Ωστόσο, όπως και κάθε μεγάλος όγκος δουλειάς, μπορεί να δουλευτεί λίγη-λίγη. "Ειδικά αν έχεις κόσμο για να φορτώσεις τη δουλειά. Και μάλιστα δωρεάν!" εξήγησε ο Γιάνης στον περίπου συνονόματό του, Δραγασάκη.

Έντρομος εκείνος σηκώθηκε από το γραφείο και σήκωσε τα χέρια του. "Όχι, όχι, όχι Γιάνη! Προς Θεού, όχι! Ούτε να το σκέφτεσαι!" Ο υπουργός οικονομικών κατάλαβε αμέσως και χαμογέλασε. Ψύχραιμα, κοίταξε προς το μέρος του αντιπροέδρου και τον καθησύχασε.

"Δεν είναι αυτό που νομίζεις. Πώς θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι τέτοιο; Δεν θα μπορούσε η κυβέρνησή μας να το κάνει αυτό, να εκμεταλλευτεί τους μετανάστες των κέντρων κράτησης για μια τέτοια εθελοντική εργασία".

Ανακουφισμένος, ο Δραγασάκης ξανακάθισε. "Με συγχωρείς Γιάνη", είπε σκουπίζοντας τον ιδρώτα του. Αναστέναξε. "Πώς θα μπορούσαμε άλλωστε; Να αναβιώσουμε τη δουλεία; Εμείς; Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτ-".

"Δεν εννοούσα αυτό, Γιάννη", τον έκοψε ο Βαρουφάκης. "Εννοώ ότι αυτοί οι άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους, είναι ακατάλληλοι για εργασία γραφείου. Άσε με όμως να σου πω τι σκέφτομαι". Ο Δραγασάκης τον άκουγε έντρομος. Ο άλλος συνέχισε. "Μένω αταλάντευτος στο στόχο μου. Η ανεργία είναι αβάσταχτα υψηλή. Και με τις ρετσέτες του ΔουΝουΤού, δεν πέφτει. Τόσα χρόνια τώρα, το μάθαμε καλά αυτό. Η λύση είναι μία και την υποσχεθήκαμε: ανάπτυξη διά της απασχόλησης."

"Είχα διαφωνήσει Γιάνη και το θυμάσαι. Η ανάπτυξη διά της απασχόλησης προϋποθέτει εθνικό νόμισμα και πληθωριστική χαλάρωση. Και μέσα στην Ευρωζώνη δεν γίνονται αυτά, όχι με τους σημερινούς συσχετισμούς. Ο πρόεδρος επέμεινε να το εξαγγείλουμε και το κάναμε. Τόσα εξαγγέλλονται και ξεχνιούνται. Γιατί να το σκαλίζουμε τώρα;"

"Γιατί οι άνεργοι παραμένουν άνεργοι. Και αυτό ειδικά δεν το ξεχνάνε. Τους πονάει στην τσέπη τους. Δεν το καταλαβαίνεις;" Η έκρηξη κοινωνικής ευαισθησίας του Γιάνη διακόπηκε απότομα όταν χτύπησε το κινητό του. "...Ναι Δανάη μου. Είμαι σε μια συνάντηση. ...Όχι, όχι, δεν θα αργήσω. Τι θα φάμε; ...Όχι πάλι σούσι βρε μωρό μου. ...Εντάξει, πάμε στο ινδικό. Πάρε και την πιστωτική μαζί, έχουν ημιαργία εδώ στο λογιστήριο και δεν είχαν μετρητά. ...Ναι, είναι ημιαργία για το καθολικό Πάσχα, θα σου εξηγήσω άλλη ώρα αγάπη μου... Γειαα!" Το έκλεισε και συνέχισε. "Πού ήμασταν;"

"Στους ανέργους", του υπενθύμισε ανυπόμονα ο Δραγασάκης. "Πώς θα τους δώσουμε λοιπόν δουλειά;"

"Με τη λοταρία!" είπε θριαμβευτικά ο Βαρουφάκης.

"Μμμ... Μήπως τα μπερδεύεις τα μέτρα;"

"Δεν τα μπερδεύω καθόλου! Μαζί με τη λοταρία των αποδείξεων, θα βάλουμε μπρος και μία δεύτερη. Μια φορά την εβδομάδα, θα κληρώνονται δέκα ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ. Δημόσια, με αριθμημένα σφαιρίδια όπως κάνει και ο Οπάπ. Και ταυτόχρονα, θα κληρώνονται εκατό ονόματα από μια άλλη λίστα, πολύ μεγαλύτερη. Τη λίστα των καταγεγραμμένων ανέργων.

Κάθε ύποπτος φοροδιαφυγής λοιπόν, με αυτή τη διπλή κλήρωση, θα αποκτά δέκα διώκτες. Αυτοί οι δέκα θα έχουν στόχο να κάνουν φύλλο και φτερό τα στοιχεία του δικού τους υπόπτου. Και θα έχουν κίνητρο".

"Τι κίνητρο Γιάνη; Για δωρεάν εθελοντική εργασία δεν είπες πριν;"

"Δωρεάν για το κράτος. Δεν θα επιβαρυνθεί ούτε σέντσι ο προϋπολογισμός μας. Δεν θα δουλέψουν τζάμπα όμως. Από το ποσό φοροδιαφυγής που θα ξεσκεπάσουν, θα τους ανήκει συνολικά το δέκα τοις εκατό, που θα το μοιραστούν ισόποσα".

Ευτυχώς που δεν είπε δώδεκα τοις εκατό*, να έχουμε άλλα, σκέφτηκε ο Δραγασάκης. Θα δυσκόλευε και στον υπολογισμό έτσι. Ενώ με τις δεκάδες είναι ευκολότερο. Να τα λέμε κι αυτά.

"Με τον τρόπο αυτό", συνέχισε ο Βαρουφάκης, "μέσα στα τέσσερα χρόνια που θα κυβερνήσουμε, στις διακόσιες εβδομάδες, θα ελέγξουμε δύο χιλιάδες ονόματα της λίστας. Και θα δώσουμε δουλειά - και λεφτά - σε είκοσι χιλιάδες άνεργους συμπολίτες μας. Βάλε μέσα και τους πολλαπλασιαστές, δηλαδή το πόσο θα κινήσουν την οικονομία είκοσι χιλιάδες νέες παραγωγικές μονάδες. Διότι κάθε ένας άνεργος που γίνεται διώκτης, μετατρέπεται σε παραγωγική μονάδα.

Ο καθείς και τα όπλα του, Γιάννη. Άλλοι με τους σιτοβολώνες. Άλλοι με τις φάμπρικες. Η πάταξη της φοροδιαφυγής, παραγωγή είναι κι αυτή, αν το σκεφτείς. Εξόρυξη. Mining. Όπως λέμε data mining**..."

Στο σπίτι της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μιλάνε για data, σκέφτηκε με αυτοκριτική κακεντρέχεια ο Δραγασάκης. Κοίταξε αμήχανα την οθόνη του κινητού του. Είχε μήνυμα από τον Λαφαζάνη. "ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ;" ρωτούσε ο υπουργός ενέργειας, μπερδεμένος κι αυτός από το συνεχές ζεστό-κρύο των διάφορων κυβερνητικών παραγόντων.

...Ούτε για mining μιλάνε, ολοκλήρωσε το συλλογισμό του ο αντιπρόεδρος.
Διαβάστε και τις προηγούμενες "λίστες" εδώ: 1, 2, 3.

*Βλ. Κατρούγκαλος (σε περίπτωση που ξεχάσαμε)

**Data mining λέγεται η αξιοποίηση δεδομένων για περαιτέρω επιστημονική χρήση: http://en.wikipedia.org/wiki/Data_mining

Δεν υπάρχουν σχόλια: