13 Αυγ 2015

The Greek (motor)way

Στον ιστότοπο της Εγνατίας υπάρχει πίνακας (απεικονίζεται στο τέλος) με τον οποίο καταρρίπτεται η πρωθυπουργική (μάλλον εμπνευσμένη από τα πουλαίν του Σπίρτζη) μπούρδα ότι ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος δήθεν δεν εξυπηρετεί λιμάνια, ΒΙΠΕ και τουριστικές περιοχές.

Η ίδια η αρχή της Εγνατίας στην Ηγουμενίτσα είναι μέσα στο λιμάνι! Και τα υπόλοιπα λιμάνια στο δρόμο της έχουν κοντινούς κόμβους (Θεσσαλονίκης 21, Καβάλας 32, Αλεξανδρούπολης 42).
Το ίδιο και οι ΒΙΠΕ: Πτολεμαΐδα 12, Σίνδος 20, Αλεξανδρούπολη 42 (κόμβος "ΒΙΠΕ" λέγεται!).

Για τις δε τουριστικές περιοχές, όποιος βρεθεί σε Λευκάδα, Πάργα, Σύβοτα, Χαλκιδική, Ασπροβάλτα, Ηρακλείτσα κ.λπ. δεν σταματά να βλέπει βαλκανικές πινακίδες, σε όλα αυτά τα μέρη (και πολλά άλλα) που χάρη στην Εγνατία και τους κάθετους δρόμους τους ήρθαν πιο κοντά. Τελευταίο παράδειγμα, οι ρουμάνοι που έρχονται "καρφί" μέσω της συνοριακής διάβασης Νυμφαίας (Κομοτηνή) και μπορούν πλέον να πάνε στη Σαμοθράκη (π.χ.) γρηγορότερα απ' ό,τι εγώ που μένω στην Κόρινθο.

Τα πουλαίν μάλλον θέλουν να πουν (αλλά δεν τα καταφέρνουν, δεν το 'χουν) ότι η Εγνατία ως αυτοκινητόδρομος [σημείωση: "κλειστός αυτοκινητόδρομος" λένε, λες και υπάρχει "ανοιχτός", αλλά τέλος πάντων] δεν έχει πρόσβαση στην πόρτα του καθενός. Κι ας είναι γεμάτος ο πίνακας που βλέπετε με πρόσθετα γράμματα Α, Β, Γ κ.λπ., σημάδι ότι στους κόμβους του αρχικού σχεδιασμού προστέθηκαν -the Greek way- κι άλλοι ύστερα από αιτήματα των "τοπικών κοινωνιών". Δεν είναι αρκετές αυτές οι παρεκκλίσεις. Κι έτσι δεν αποκλείεται σύντομα να δούμε, σε (ν)τροπολογία -the Greek way again- να θεσμοθετείται ο νέος τύπος του λιγότερο κλειστού αυτοκινητοδρόμου, για να εξυπηρετηθούν όχι μόνο οι παρόδιοι εστιάτορες (όπως Βοιωτία) αλλά και όσοι σύλλογοι, σωματεία ή συντεχνίες (fasci, συνεκδοχικά) απαιτήσουν να υπερισχύσει η άμεση πρόσβαση σε βάρος της ταχύτητας, ασφάλειας και εν τέλει ποιότητας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πέρα από το φασισμό των Α.Κ. στους αυτοκινητοδρόμους, έχουμε και τον ακόμη πιο στυγνό φασισμό της κεντρικής - διαχωριστικής- νησίδας. Να πούμε κάτι και γι' αυτό:)

Yank_o είπε...

Καταδικάζουμε την autovia απ' όπου κι αν προέρχεται