5 Δεκ 2017

Αντβεντ-ισμός στο Ζάγκρεμπ

Φέτος μπόρεσα να σχηματίσω άποψη και μπορώ να το πω με βεβαιότητα. Τα Χριστούγεννα εδώ δεν γίνονται ψυχαναγκασμός. Στην Ελλάδα είχα μποϊκοτάρει ραδιοφωνικούς σταθμούς διότι από τον Οκτώβριο κιόλας έβαζαν τα γνωστά χιλιοακουσμένα. Εδώ πριν μπει ο Δεκέμβριος δεν είχα ακούσει τίποτα "εορταστικό" στα ΜΜΕ, ιδίως στο ραδιόφωνο (που ακούω καθημερινά για καμιά 45αριά λεπτά, αλλάζοντας σταθμούς). Ίσως επειδή υπάρχει μια αλληλουχία εορτών πιο πριν (στην οποία μπορούμε να προσθέσουμε και τα Halloween & Thanksgiving, αργίες για το διεθνές σχολείο). 
  • 1η Νοεμβρίου των Αγίων Πάντων - για πολλές μέρες τα νεκροταφεία ξεχειλίζουν από κόσμο (κάτι σαν παρατεταμένο Ψυχοσάββατο). 
  • 18η Νοεμβρίου ημέρα μνήμης για το Βούκοβαρ - όσα πλαστικά φαναράκια με κερί δεν πουλήθηκαν για των Αγίων Πάντων, πουλιούνται τότε, και τοποθετούνται στη λεωφόρο Βουκοβάρσκα και σε άλλα σημεία της πόλης.
Το "Advent" (συντομευμένη μορφή της 40ήμερης νηστείας που έχει η ορθόδοξη παράδοση, αλλά χωρίς νηστεία πια στους δυτικούς) αρχίζει την 4η προ Χριστουγέννων Κυριακή. Τότε και μόνο τότε μπήκαν, όχι μόνο τα "Λαστ Κρίσμας" κ.λπ. στο ραδιόφωνο και τα μεγάφωνα, αλλά κυρίως οι στολισμοί, τα περίπτερα και οι εκδηλώσεις που, ναι, στην κατανάλωση στοχεύουν, όπως και πολλά από όσα γίνονται στην κοινωνία. Εδώ στις πιο κρύες χώρες επιτελούν και μια άλλη λειτουργία, αρκετά σημαντική: να βγάλουν τον κόσμο από το σπίτι και να δώσουν κίνηση και ζωή εκεί που τείνεις να χουχουλιάζεσαι. Θα τελειώσουν στις 7 Ιανουαρίου που είναι τα σέρβικα ορθόδοξα Χριστούγεννα (τελετή παρουσία επισήμων στον Ναό της Μεταμόρφωσης).
Εμείς φτιάξαμε από τώρα τα (νηστήσιμα) μελομακάρονα, μεταφράσαμε τη συνταγή σε ξένους γνωστούς που ενδιαφέρονταν και -για να μην πολυλογώ- θα κάνουμε (εδώ, και αργότερα για κάποιες μέρες στην Ελλάδα) αρκετά παραδοσιακά αλλά και "ξενόφερτα" πράγματα, χωρίς ενοχές και υπέρμετρους προβληματισμούς, επειδή μας αρέσει. Και -σημαντικό επίσης- επειδή δεν νιώσαμε ότι μας πιέζουν (ή μας πρήζουν) να τα κάνουμε.
Καλές γιορτές σε όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: