12 Ιουλ 2018

Τραγουδήστε μαζί μας (μέρος 1ο - Srce Vatreno)

Σε τρία βράδια θα ξέρουμε τον κάτοχο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου. Για πρώτη φορά το διεκδικεί μια εθνική ομάδα από τα Βαλκάνια. Ζήσαμε τους πανηγυρισμούς του προημιτελικού στο Σίμπενικ και του χθεσινού ημιτελικού στο Ζάγκρεμπ. Ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί στον τελικό με την Γαλλία, η Κροατία έχει γράψει ιστορία. Μέρος αυτού του ωραίου κλίματος είναι κάποια τραγούδια του συγκροτήματος Zaprešić Boys (η ομώνυμη πόλη-δορυφόρος του Ζάγκρεμπ είναι κάτι σαν Ελευσίνα με λιγότερη περιβαλλοντική υποβάθμιση). Ξεπερνώντας οπαδικές μπανανόφλουδες (καθώς το συγκρότημα εκτός από την εθνική τραγουδά και για τη Ντίναμο) και διχαστικές τοιαύτες (ελέγχθηκε επισταμένως ότι δεν συμπεριλαμβάνονται παρτιζάνικα, ουστάσικα και άλλα στοιχεία στο τραγούδι), ιδού το ρεφραίν του παλαιότερου από τα δύο τραγούδια που ακούγονται στα υπαίθρια fan zones...

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ
Bijelo-crvena / polja hrvatska
Na dresu sjete me / da ja volim te
Igrajte za nju, / Našu voljenu
Nek jače kuca to / srce vatreno

ΠΡΟΦΟΡΑ (για να τραγουδήσετε μαζί μας...)
Μπιέλο τσ'ρβενα / πόλια χ'ρβατσκα
Να ντρέσου σιέτε με / ντα για βόλιμ τε
Ίγκραϊτε ζα νιου / Νάσιου βόλιενου
Νεκ γιάτσιε κούτσα το / σ'ρτσε βάτρενο

Ο τίτλος SRCE VATRENO σημαίνει φλογισμένη καρδιά - και παραπέμπει στο χαϊδευτικό της κροατικής εθνικής: vatreni = οι φλογισμένοι.

Το βίντεο, εδώ.

Η φωτό από το Σίμπενικ, τη βραδιά της νίκης επί της Ρωσίας - τα εφέ περιελάμβαναν και αυτοσχέδιες τσαχπινιές με εξωλέμβια μηχανή στο νερό της Αδριατικής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: