14 Σεπ 2007

Τα υπουργεία του...

Η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση του ΓΑΠ (Γ. Παπανδρέου ΙΙ) ήρθε δυστυχώς μόλις 2 μέρες πριν τις εκλογές. Γενικά νομίζω ότι η βραδύτητα του Πασόκ σε όλη τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας είναι χαρακτηριστική. Το σχέδιό του για την αναδιάρθρωση των υπουργείων είναι ενδιαφέρον. Η εφαρμογή βέβαια είναι "άλλο καπέλο". Κι ο πατέρας του είχε κάνει κάποτε το περίφημο "μικρό και ευέλικτο" υπουργικό συμβούλιο που όμως στην πορεία ξαναμεγάλωσε σαν το νύχι… Anyway. Ο Yorgos προτείνει:

1. Υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υπόθεσεων = Ωραία η αλλαγή τίτλου
2. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας
3. Υπουργείο Παιδείας, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Θρησκευμάτων
4. Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας
5. Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης = Σημειολογικά αριστερίζει η επαναφορά του όρου Εργασία (και "καρφί" για όσους χρησιμοποιούν επίμαχη ορολογία όπως "απασχολήσιμοι"…)
6. Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
7. Υπουργείο Ανάπτυξης και Παραγωγικών Πόρων
8. Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
9. Υπουργείο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας = Επαναφορά παλιού υπουργείου που αποτελεί σήμερα μέρος του Ανάπτυξης. Θέλει φαντάζομαι να τονίσει την έμφαση στην καινοτομία. Δεν ξέρω αν όμως όντως απαιτείται τέτοιο υπουργείο.
10. Υπουργείο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας
11. Υπουργείο Δημοσίων Έργων, Υποδομών και Δικτύων = Επιτέλους η ενοποίηση του Υπουργείου Μεταφορών με αυτό τον Έργων
12. Υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής = Πάει (και καλώς) το Αιγαίου και ενοποιούνται τα μίνι και αναποτελεσματικά σημερινά υπουργεία
13. Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (αναβαθμίζεται) = Εδώ έχω ένσταση (δεν χρειάζεται υπουργείο όταν υπάρχουν περιφερειάρχες), αλλά ο Γιωργάκης δεν τα πάει καλά στην βορείως του Αντιρρίου Ελλάδα και ιδίως στον Βορρά – σκεφτείτε αντιδράσεις που θα ξεσηκώνονταν αν έλεγε ότι "καταργεί το ΥΜΘ"…
14. Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας = Κι εδώ έχω ένσταση (ας ενωθεί με το "υποδομών και δικτύων", ενώ το Λιμενικό Σώμα ας μπει στο "Δημόσιας Ασφάλειας")
15. Υπουργείο Διοίκησης, Αυτοδιοίκησης και Δημόσιας Ασφάλειας = Συγχωνεύεται το ΥΠΕΣ με το ΥΔΤ (όπως συμβαίνει σε πολλές πολιτισμένες χώρες)
16. Υπουργείο Δικαιοσύνης και Διαφάνειας

2 σχόλια:

X-myalismenos είπε...

Υπουργείο Παιδείας, Επαγγελματικής Κατάρτισης και Θρησκευμάτων.
Μάλιστα.
Καινοτόμο δεν λέω
Να υποθέσω πως μετά από άλλους 21 αιώνες θα υπάρξει επιτέλους διαχωρισμός;

Yank_o είπε...

Φίλε exarchiotis, έχω άγνωστες λέξεις (που αρχίζουν από διαχ-) :)