13 Σεπ 2007

Τα ιντερνετικά σεκιούριτι...

Διαδικτυακή συνέντευξη. Ωραίο ακούγεται. Και γίνεται ακόμη ωραιότερο (για τον αρχηγό) όταν οι φύλακες-άγγελοι σπεύδουν να δώσουν αρνητικές ψήφους στις ερωτήσεις που δεν γουστάρουν. Πιο ενδιαφέρον και πιο τίμιο θα ήταν, να κληρώνονταν στην τύχη δέκα από τις ερωτήσεις του κοινού. Ψιλά γράμματα όμως, όταν κάποτε σε στήριξαν ένα εκατομμύριο μέλη και φίλοι (χωρίς αντίπαλο βέβαια και έχοντας κληρονομήσει το "δαχτυλίδι"). Κρίμα. ΥΓ – Συγγνώμη για τη φρασεολογία Λιάτσου, δεν θα το ξανακάνω.

4 σχόλια:

Panos S. είπε...

δε νομίζω ότι κανένα ιντερνετικό σεκιούριτι ούτε φύλακας άγγελος έσπευσε να δώσει αρνητική ψήφο για να αποκλείσει κάποια άτομα.
Πολύ απλά επελέγη αυτή η μέθοδος για να τεθούν οι πιο αντιπροσωπευτικές ερωτήσεις.
Εκτός ότι στο χώρο του διαδικτύου και των bloggers το ΠΑΣΟΚ είναι αρκετά μπροστά από τους άλλους, οι πολίτες που επισκέφτηκαν αυτό τον ιστότοπο για να θέσουν κι οι ιδιοι ερωτήσεις ή να διαβάσουν τις ερωτήσεις των αλλων προφανώς οι περισσότεροι υποστηρίζουν το ΠΑΣΟΚ.

Φαντάσου να οργάνωνε κάτι τέτοιο ο Καραμανλής, ο καρατζαφέρης ή η Παπαρήγα. Δε θα έβρισκα προσωπικά λόγο να επισκεφτώ την ιστοσελίδα τους και να τους θέσω ερωτήσεις.

Οπότε δε βλέπω πρόβλημα ούτε για τη μαζικότητα των ερωτήσεων, ούτε για την πρωτοβουλία Παπανδρεου ούτε για τη μέθοδο επιλογής των ερωτήσεων.

Το αντίθετο, θεωρώ ότι το όλο εγχείρημα είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και λέει πολλά για το ποιος είναι ο Παπανδρέου.

Φιλικά

Yank_o είπε...

Δεν πείθομαι από όσα λέει ο panos s. παρά μόνο σε ένα: ότι πράγματι μόνο ο Yorgos οργάνωσε κάτι τέτοιο - από τους άλλους πολλοί δεν ξέρουν καν τι είναι blog. Η διαδικασία όμως "μπάζει" (δεν εξασφαλίζει αντιπροσωπευτικότητα) και νομίζω ότι η μαγκιά του αρχηγού θα ήταν να δεχτεί (ανεξάρτητα με το "τι λένε οι πολίτες") και κάποιες λιγότερο αβανταδόρικες ερωτήσεις, χωρίς προστατευτικές "γυάλες".

Φιλικά

spallantzas είπε...

Φαίνεται πως αυτό που ξυνίζει (αν δεν ενοχλεί κιόλας) σε τέτοια ανοιχτά εγχειρήματα είναι η αμφισβήτηση της "αντιπροσωπευτικότητας" όπως την έχουμε μάθει στην Ελλάδα.

Και το εγχείρημα αυτό,με όλες τις αδυναμίες του λόγω στενότητας χρόνου κυρίως, δείχνει ξεκάθαρα ότι αυτά που πιστεύουν οι πολίτες δεν είναι πάντοτε αυτά που προβάλλουν οι "αντιπρόσωποί" τους.

Δεν είμαι αυτός που θα αποκλείσω κατηγορηματικά την ύπαρξη κάποιων που από μόνοι τους προσπάθησαν να το παίξουν security, και προς τα πανω και προς τα κάτω. Αν όμως 1500 έκαναν ερωτήσεις και 20.000 μπηκαν στο site και διάβασαν , τότε δεν μπορώ να φανταστώ πόσο 2-3 μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Σε κάθε περίπτωση η λογική πάνω στην οποία στήθηκε αυτή η συνέντευξη ήταν να εξελίσσεται με ανοιχτό τρόπο: ο κόσμος έχει βαρεθεί τους περιορισμούς και την αυστηρή ατζέντα.

Yank_o είπε...

Αντιπροσωπευτικότητα, στην Ελλάδα και στον κόσμο, σημαίνει ένα απλό πράγμα. Βρίσκω 500 ή 1000 ανθρώπους (με τυχαία δειγματοληψία κατά Esomar κ.λπ.) και τους ρωτάω: "Τι θέλετε να ρωτήσετε τον ΧΥΖ αυριανό πρωθυπουργό;" Κατόπιν ομαδοποιώ τις ερωτήσεις και επιλέγω αυτές που (με παραλλαγές) εμφανίζονται συχνότερα. Αυτό και μόνο αυτό είναι αντιπροσωπευτικό. Όλα τα άλλα δεν είναι: είτε επιδέχονται αλλοιώσεις (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες) είτε είναι εξ ορισμού αυθαίρετα (ντιμπέιτ με μεγαλοδημοσιογράφους). Προφανώς ανάμεσα στα δύο θα προτιμήσουμε το μη χείρον, όπως φευ και στις εκλογές, αλλά το παράπονο μένει...