9 Δεκ 2007

Κόσοβο

Η βουβή αναμονή συνεχίζεται. Οι αλβανοί ζουν με την υπόσχεση της ανεξαρτησίας (μέρος πρώτο για ένωση με τη μητέρα πατρίδα) ενώ σέρβοι και ρώσοι αφήνουν να εννοηθεί ότι θα αντιδράσουν αν χαθεί εθνικό έδαφος της Σερβίας. Εμείς ως Ελλάδα δεν λέμε πολλά, αν και νομίζω ότι δεν έχουμε το περιθώριο της ουδετερότητας και, ναι, μας πέφτει λόγος. Η γνώμη μου είναι ότι η ανεξαρτησία θα είναι ένα τεράστιο λάθος, ένα κακό προηγούμενο. Οι σύγχρονες χώρες πρέπει να αποδεικνύουν ότι μπορούν να φιλοξενούν μειονότητες χωρίς να χρειάζεται να διαλυθούν ή να σαλαμοποιηθούν. Ούτε η Σερβία, ούτε η Ελλάδα, ούτε η Τουρκία θα έπρεπε να ακρωτηριαστούν επειδή σε κάποια εδάφη τους κυριαρχούν (ή έχουν έντονη παρουσία) αλλογενείς πληθυσμοί.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Όταν με το καλό συνειδητοποιήσουμε το κακό που μας έχει κάνει η έννοια ‘έθνος’ (μαζί με όλα τα παράγωγα και συνώνυμα της), τότε θα καταλάβουμε ότι τα κράτη είναι θεσμοί συλλογής φόρων και παροχής υπηρεσιών και οι πολίτες τους, οι χρηματοδότες και πελάτες τους. Τότε η ζωή μας και η σχέση μας με αυτά (τα κράτη δηλαδή) θα γίνει πιο τίμια και θα μπορέσουμε να στραφούμε στην επίλυση των πραγματικών μας προβλημάτων: παιδεία, υγεία, ασφαλιστικό και άλλα τέτοια πεζά. Πριν λίγες χιλιάδες χρόνια η ρωμαϊκή αυτοκρατορία είχε ανεξιθρησκία και εμείς πάλι σήμερα μιλάμε για μειονότητες και αλλαγή συνόρων στην Ευρώπη. Ντροπή μας!

Yank_o είπε...

Δεν διαφωνώ για το ποια είναι τα πραγματικά μας προβλήματα αλλά όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα τότε πρέπει να έχουμε το νού μας και να μην είμαστε αφελείς. Είναι πράγματι ντροπή σε μια Ευρώπη που ενώνεται να υπάρχουν υπερεθνικά κράτη που χωρίζονται στα εξ ων συνετέθησαν. Είναι όμως μια πραγματικότητα αυτό, την οποία δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε. Όπως να μην παραγνωρίζουμε και την εξωτερική διάσταση του τι είναι κράτος, δηλ. τον ανταγωνισμό του με τους γείτονες και την επιδίωξή του για επέκταση, υπερίσχυση, απόσπαση ζωτικού χώρου. Αυτό δηλαδή που σήμερα πάει να γίνει με την Αλβανία (αν ελέγξει το Κόσοβο), αυτό που πήγε να κάνει πλην απέτυχε η Σερβία (σε Σλαβονία, Κράινα), αυτό που δεν μας "έκατσε" εμάς με την Κύπρο αλλά αντίθετα "έκατσε" της Τουρκίας...