5 Ιαν 2009

Το 2009 μπήκε (βαθιά)

Προσπαθώ να βγάλω άκρη...
  • Οι ρώσοι το περασμένο φθινόπωρο ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να βγουν στη Μεσόγειο, να συνεργαστούν με τη Συρία και να κάνουν ναυτικές ασκήσεις. Επίσης η Ρωσία χτίζει "γέφυρες" με το Ιράν.
  • Κάπου μέσα στο φθινόπωρο γκρινιάζουμε στους τούρκους γιατί έβγαλαν ερευνητικό σκάφος σε διεθνή ύδατα αλλά εντός της (μη συμφωνημένης με τους γείτονες) "υφαλοκρηπίδας Καστελλορίζου".
  • Πριν τα Χριστούγεννα η Χαμάς (που νομίζω ότι δεν είναι άσχετη με το Ιράν) ξύνεται στη γκλίτσα του Ισραήλ και εκτοξεύει πυραύλους από τη Γάζα. Μετά τα Χριστούγεννα το Ισραήλ (με φουλ δυτική υποστήριξη) ξεκινά σφοδρή επίθεση κατά της Γάζας. Η Τουρκία δηλώνει κάμποσες φορές (πριν αλλά και μετά την έναρξη των εχθροπραξιών) πρόθυμη να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ-Χαμάς.
  • Μέσα στις γιορτές προβάλλεται από ελληνικά ΜΜΕ η (όχι και πρωτόγνωρη) κίνηση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών εντός FIR Αθηνών. Συμβολικά ο ΠτΔ Παπούλιας θα βρεθεί των Φώτων στο Αγαθονήσι (!), ενώ στο μεταξύ το ΓΕΕΘΑ (;) ανακοίνωσε ότι η ΥΠΑ παραχώρησε άδεια (;;) δέσμευσης περιοχών του FIR Αθηνών σε ρωσικές ναυτικές δυνάμεις στις αρχές Ιανουαρίου 2009.
  • Επίσης πρωτοχρονιάτικα, Ρωσία και Ουκρανία ερίζουν για τα οικονομικά του φυσικού αερίου, με αποτέλεσμα να ανησυχεί η Ευρώπη για την ενεργειακή της κάλυψη.

Τι στο καλό γίνεται;

Με ποιους είμαστε;

Πού πάμε να μπλέξουμε;


Δεν υπάρχουν σχόλια: