Το Κρυονέρι είναι στον παγκόσμιο χάρτη!
Όχι το Κρυονέρι Αττικής, αυτό που πριν χρόνια γκρίνιαζε για τους πυλώνες της ΔΕΗ ενώ δεν έλεγε τσιμουδιά (ή πάντως δεν διαμαρτυρήθηκε το ίδιο ηχηρά) για τις βιομηχανίες που σταδιακά εγκαταστάθηκαν στο χωριό (νυν προάστειο), αλλοιώνοντας το χαρακτήρα του.
Το Κρυονέρι Κορινθίας, όπως συνειδητοποίησα μόλις πρόσφατα, με αφορμή το "open house" που είχε το τρέχον σαββατοκύριακο λόγω έτους αστρονομίας, φιλοξενεί ένα κατοπτρικό τηλεσκόπιο διαμέτρου 1,2μ, σε μια τοποθεσία σχεδόν ειδυλλιακή, με θέα στη θάλασσα αλλά και στο όρος Ζήρεια.
Αν βέβαια μπείτε στο Κρυονέρι (είναι νότια από το Κιάτο, σε παρακλάδι του δρόμου προς Στυμφαλία), αδίκως θα ψάχνετε το κτίριο με τον θόλο. Σε μια κλασική επίδειξη νεοελληνικού ανθρωποδιώχτη, η πληροφόρηση που παρέχεται για το αστεροσκοπείο το αδικεί - όσο μουσειακό ή απαξιωμένο κι αν είναι αυτό το παράρτημα του Εθνικού Αστεροσκοπείου, που χρονολογείται από το 1972 και παραδόξως χωροθετήθηκε σε περιοχή με αρκετή φωτορύπανση. Στην είσοδο του χωριού, υπάρχει μια "πληροφοριακή" πινακίδα που λέει ότι ο οικισμός έχει και αστεροσκοπείο. Πού 'ν' το όμως; Ματαίως θα το ψάχνετε, εκτός αν κάνετε αναστροφή, ξαναβγείτε (!) και συνεχίσετε προς Στυμφαλία. Λίγα χιλιόμετρα παραπέρα θα βρείτε μια πινακίδα - ο δρόμος πρόσβασης είναι στο αριστερό σας χέρι όπως ανεβαίνετε.
5 σχόλια:
Το είχα ακούσει ότι το Κρυονέρι είχε αστεροσκοπείο. Ξέρω επίσης ότι το Κρυονέρι είναι αρβανιτοχώρι, όπως και το Κλημέντι και το Καίσαρι (στην παλιά μου γειτονιά, το κουρείο όπου κουρευόμουν το είχε μία κυρία από το Κρυονέρι και εκείνη μου έδωσε την πληροφορία).
Από όσο κατάλαβα, η πινακίδα στο χωριό που πληροφορούσε για το αστεροσκοπείο ήταν λίγο του στυλ της (σαφέστατης) πληροφορίας "(ί)σσα πέρα-(ί)σσα κάτω"...
Η πινακίδα ήταν εμφανίσιμη, πλην όμως αναφερόταν σε ένα αστεροσκοπείο στο οποίο *δεν οδηγούσε* ο δρόμος επί του οποίου βρισκόταν.
Το Κρυονέρι διάβασα ότι λεγόταν παλιότερα Μάτσανι. Στα αρβανίτικα τι σημαίνει;
Αν η κάθε πινακίδα σου έδειχνε το σωστό δρόμο πώς θα ακόνιζες το μυαλό σου;
Πρέπει να ευχαριστείς το κράτος που σου δίνει την ευκαιρία να καλλιεργήσεις το ένστικτο του προσανατολισμού...
Το "Μάτσανι" στα Αρβανίτικα δεν σημαίνει τίποτα γιατί είναι κυριώνημο από το Βυζαντινό όνομα "ο Μάτζανης" που ήταν ο πρώτος οικιστής στην περιοχή.
Κ.Κ
Ευχαριστώ Ανώνυμε-Κ.Κ για την πληροφορία!
Δημοσίευση σχολίου