24 Απρ 2009

George & Dragon

Η σημασία της γιορτής του Αγ. Γεωργίου και της μορφής του ίδιου του Αγίου είναι μεγάλη για τον χριστιανικό κόσμο - αν και εκείνη την ημέρα στην Ελλάδα σπάνια έχουμε την ευκαιρία να εντρυφήσουμε στα θρησκευτικά νοήματα: είμαστε απασχολημένοι γαρ, είτε με το να ευχόμαστε προς τους Γιώργηδες / τις Γεωργίες είτε με το να τρώμε τη μέρα μας στους δρόμους της μεταπασχαλινής επιστροφής (όσες χρονιές το Πάσχα πέφτει 22 Απριλίου ή αργότερα).

Οι τσιγγάνοι/Ρομ των βαλκανίων γιορτάζουν με το δικό τους τρόπο τον Αη-Γιώργη. Με το παλιό ημερολόγιο η γιορτή αυτή πέφτει 5 προς 6 Μαΐου. Το "Εντερλέζι", όπως το έμαθε το ευρύ κοινό μέσω Μπρέγκοβιτς, ενσωματώνει και μια τούρκικη/μουσουλμανική γιορτή της άνοιξης - καθόλου παράξενο, αν αναλογιστούμε τις ιστορικές διαδρομές ενός κατεξοχήν νομαδικού λαού.



Θα ήθελα κάποιος που γνωρίζει, να μου πει αν το ιδιότυπο πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου στη Νεστάνη (τα παλιά Τσιπιανά) Αρκαδίας σχετίζεται με άλλες βαλκανικές γιορτές.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για το πανηγύρι στη Νεστάνη θα πρέπει να ρωτήσεις τον Skinious (http://skinious.blogspot.com/).

Yank_o είπε...

Ευχαριστώ για το tip (επικοινώνησα ήδη) και για τα καλά σου λόγια στο blog!

Skinious είπε...

Αγαπητέ φίλε, σου απαντώ απο εδώ,
Δεν είμαι κι ο καταλληλότερος γι αυτό. Δυστυχώς δεν το έχω δεί ποτέ! ΟΜΩΣ, θα ψάξω ένα βιβλίο που έχω για τη Νεστάνη και θα σου στείλω ότι βρώ.

Yank_o είπε...

Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον!

Yank_o είπε...

Ο Skinious κράτησε το λόγο του και μου προώθησε ενδιαφέρον υλικό, που δείχνει αρχαιοελληνικές, κυρίως, καταβολές στο συγκεκριμένο πανηγύρι. Τον ευχαριστώ, όπως και τη συνάδελφο στη δουλειά μου, Ντίνα Λ., που είχε την καλοσύνη να μου στείλει πρόσθετες πληροφορίες.