24 Ιαν 2011

Παπάκι πάει στην Πατρών

Όταν μια κυκλοφοριακή ρύθμιση αντίκειται σε αυτό που διαισθητικά θεωρεί σωστό ο "μέσος μετακινούμενος", θα τη δούμε το πιθανότερο να καταστρατηγείται.

Στη γειτονιά μου (περιοχή διασταύρωσης Γ. Παπανδρέου και Απ. Παύλου στην Κόρινθο) εφαρμόστηκαν πρόσφατα δύο μονοδρομήσεις. Η οδός Πηγάσου έγινε κάθοδος και η Ευποιίας άνοδος. Λογικό. (Φαντάζομαι θα υπάρχει και η σχετική απόφαση δημοτικού συμβουλίου.) Ωστόσο, η Πηγάσου απέκτησε προτεραιότητα έναντι όλων των κάθετων οδών που συναντά, συμπεριλαμβανομένων και σχετικά κεντρικών δρόμων: της Περιάνδρου (που τροφοδοτεί το "προάστιο" του Αγ. Γεωργίου) και της Απ. Παύλου (με λιγότερη κίνηση αλλά σίγουρα κεντρικότερη της Πηγάσου και με τεράστιο πλάτος).

Ενδέχεται να υπάρχει κάποιος λόγος πίσω από αυτή την παράδοξη ρύθμιση. Ίσως με τα σήματα STOP να αποσκοπείται το "φρενάρισμα" της κυκλοφορίας της Περιάνδρου/Αγ. Γεωργίου στην περιοχη του 2ου δημοτικού σχολείου. Μπορεί να είναι οδός ταχείας πρόσβασης υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Πιθανόν να βολεύει και κάποιους υψηλά ιστάμενους που κατοικούν στα Αγιαννιώτικα, ώστε να κατεβαίνουν με το παπάκι τους προς την Πατρών και την παραλία χωρίς να χρειαστεί να παραχωρήσουν προτεραιότητα. Ποιος ξέρει;

Πάντως, για να μη γίνουν οι προαναφερθείσες διασταυρώσεις "η χαρά του φαναρτζή" (από τα τρακαρίσματα μεταξύ όσων δεν έχουν προσέξει τις αλλαγές), θα ήταν καλό να συμπληρωθεί η σήμανση με μια απλή ενημερωτική προσθήκη (η εικονιζόμενη είναι από τη Γερμανία, όπου σε αντίστοιχες περιπτώσεις προειδοποιούν με το μήνυμα "η προτεραιότητα άλλαξε"!).

1 σχόλιο:

Yank_o είπε...

Update: Επανήλθαν στη σωστή θέση τα σήματα STOP, όπως παρατήρησα αυτή τη βδομάδα.