22 Φεβ 2013

Το πουλί του καιρού

Στην ιταλική κρατική ραδιοτηλεόραση (RAI), οι μετεωρολόγοι είναι λιγάκι ψαρωτικοί. Εμφανίζονται με στολή αεροπορίας. Δεν θυμάμαι αν το ίδιο γινόταν κι εδώ την εποχή της ΥΕΝΕΔ. Πάντως η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), όπως πληροφορούμαστε από την ιστοσελίδα της, είχε ιδρυθεί στους κόλπους του τότε Υπουργείου Αεροπορίας.

Ο τηλεοπτικός ανταγωνισμός παγκοσμίως δεν έχει αφήσει απέξω τους παρουσιαστές δελτίων καιρού. Ο "wacky weatherman" που υποδύεται ο Στηβ Μάρτιν στην ταινία-εμμονή μου (L.A. Story, 1991) ήταν ένα ρεαλιστικό δείγμα. Ο γερμανός μετεωρολόγος (διπλωματούχος) του κρατικού καναλιού λέγεται Benedikt Vogel αλλά εμφανίζεται ως Ben Wettervogel (= το πουλί του καιρού). Εμείς πάλι ζήσαμε την Πετρούλα, που ευτυχώς (μας) τελείωσε.

Για την ποιότητα των προγνώσεων, που είναι το ζητούμενο πέρα από τα χαρωπά εφέ, θα είχε κανείς να πει πολλά. Η εμπειρία μου στη δουλειά, όπου συχνά βασιζόμαστε σε καλές και έγκαιρες καιρικές προγνώσεις, δεν είναι η καλύτερη. Καταλαβαίνω τη βασική δικαιολογία που ακούω από μετεωρολόγους. Τα χαμηλά βαρομετρικά έρχονται από Ιταλία μεριά και η Ελλάδα είναι πολύ στενή. Άρα, από τη στιγμή που θα επηρεαστεί ένας σταθμός στο ελληνικό έδαφος (στα δυτικά), μέχρι την εκδήλωση των φαινομένων π.χ. στην ανατολική Πελοπόννησο ή στη ραχοκοκκαλιά Αθήνας-Θεσσαλονίκης, ο χρόνος που μεσολαβεί είναι πολύ μικρός. Αυτό μου είναι γενικά κατανοητό. 

Δεν είναι όμως εξίσου κατανοητό το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που επισήμως φαίνεται να έχει εκδοθεί στις 8:00 σήμερα το πρωί - σήμερα, που ήδη από τις 5:00 έριχνε καρεκλοπόδαρα. Ανέτρεξα στα αρχεία μου. Το σημερινό δελτίο της ΕΜΥ είχε αύξοντα αριθμό 07. Το προηγούμενο, 06, είχε εκδοθεί στις 12 Φεβρουαρίου και αφορούσε βροχές και χιόνια. Με άλλα λόγια, δεν υπήρξε έκτακτη προειδοποίηση για την ιδιαίτερα έντονη πρωινή βροχόπτωση που, με εξαίρεση τον αριθμό των θυμάτων, συγκρίθηκε ακόμη και με αυτή του 1961.

Η ιστορία έχει και συνέχεια, καθώς η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) ("καρφώνοντας" την ΕΜΥ;) στο διαβιβαστικό της γράφει ότι έλαβε το έκτακτο δελτίο στις 10:30 το πρωί! Και σαν κερασάκι στην τούρτα μπορεί να αναφερθεί νέο διαβιβαστικό (από παραλήπτη της ειδοποίησης της ΓΓΠΠ), που εστάλη το ίδιο απόγευμα, και καλούσε τρίτους φορείς να "θέσουν σε ετοιμότητα το μηχανισμό", ενώ είχαν σχεδόν αρχίσει να στεγνώνουν (που λέει ο λόγος) τα νερά στην Αττική!

Δεν πιστεύω ότι με ένστολη ΕΜΥ α-λα-ιταλιάνα θα είχαμε καλύτερα αποτελέσματα (σάμπως θα έπεφτε ντροπιασμένος πάνω στο ξίφος του ο αξιωματικός που θα ήταν υπεύθυνος για το λάθος;). Θα άξιζε τον κόπο, ούτως ή άλλως, ένα γερό "ξεσκόνισμα" της υπηρεσίας αυτής από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης - πόσους απασχολεί, πόσο αμείβονται, τι δαπανούν, τι δουλειά κάνουν, πόσο βοηθούν την κοινωνία; Εμείς τους πληρώνουμε, άλλωστε.

Ωστόσο, πιο πολύ κι από την αποτυχία των προβλέψεων, με ενοχλεί η ενορχηστρωμένη κοροϊδία που ζούμε αμέσως μετά. Μέρος της, φυσικά, πέρα από τη γελοία ακολουθία δελτίων, διαβιβαστικών και εντολών (που προανέφερα), είναι και διάφορα παπαγαλάκια που ισχυρίζονται ότι η νεροποντή ήρθε "ακριβώς όπως την είχαν προβλέψει" (ποιοι;!) και άρα όποιος σήμερα πει κακή κουβέντα για το κράτος είναι, περίπου, στην ίδια κατηγορία με τους "αυθαιρετάκηδες" που μπαζώσαν τα ρέματα.












1 σχόλιο:

Μιχάλης Κούτρας είπε...

Το 'χει πει και ο Σπινόζα, η ζωή δεν είναι πόζα!