26 Ιουλ 2013

Έχετε γεια βρυσούλες

Ένα εξαιρετικά κακόγουστο σύμβολο απειλεί να εισβάλει στα πληκτρολόγιά μας.

Διαπιστώνοντας ότι στα αγγλικά - την πιο διαδεδομένη παγκοσμίως γλώσσα - ξοδεύεται "πάρα πολύς" χρόνος για να γράφεται το οριστικό άρθρο the, ένας Paul Mathis προτείνει την αντικατάστασή του από μια βρύση.

Καλά διαβάσατε.

Ћ

Η καλικατζούρα που βλέπετε αποτελεί συνδυασμό των γραμμάτων "t" & "h" και θα ονομάζεται tap, λόγω του σχήματος που θυμίζει (με λίγη φαντασία) βρυσούλα.

Αυτή η ντε φάκτο αύξηση του αριθμού γραμμάτων είναι άγνωστο αν θα ενταχθεί χωρίς κραδασμούς στην αγγλική γλώσσα.

Θα πρέπει καταρχήν να συμφωνηθεί αν το 27ο γράμμα θα είναι το τελευταίο της αλφαβήτου ή αν η σειρά του θα είναι εμβόλιμη ανάμεσα στο "t" και το "u".

Ακόμη σημαντικότερο, μεγάλη μερίδα των φιλολόγων αγγλικής γλώσσας δεν θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα την καινοτομία του κ. Mathis.

Οι συντηρητικότεροι θα ανατρέξουν στις ρίζες των γλωσσών της ίδιας οικογένειας, επισημαίνοντας ότι σήμερα τουλάχιστον μία γλώσσα - η ισλανδική - διατηρεί γράμματα που αντιστοιχούσαν στους φθόγγους "δ" και "θ". Η χρήση του συμβόλου "þ" (γράμμα "thorn") θεωρείται ιστορικά ορθή και, αντικειμενικά, εξοικονομεί το 1/3 του χρόνου που απαιτείται για να γράψεις "the". (Αρκεί να μάθεις σε ποιο σημείο του πληκτρολογίου θα βρίσκεται το σκανδιναβικό σύμβολο.)

Αλλά και οι πρακτικότερα σκεπτόμενοι έχουν τη δική τους πρόταση, που μάλιστα επιβιώνει σε επιγραφές αγαπημένων τους εντευκτηρίων. Το οριστικό άρθρο, επί αιώνες, απεικονιζόταν χάριν συντομίας με το διγράμματο "ye". Και πάλι, γλιτώνουμε το 1/3 των πληκτρολογήσεων, και χωρίς να αλλάζουμε τα πληκτρολόγιά μας.

Αφήστε λοιπόν τον κ. Mathis να ανοιγοκλείνει τις βρυσούλες του και πάμε να απολαύσουμε καμιά μπύρα στο στέκι με το όνομα Ye Olde Pub.


Δεν υπάρχουν σχόλια: