10 Δεκ 2013

Διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσαν οι μετεωρολόγοι!

Διάβημα έκανε σήμερα η ουκρανική πρεσβεία της Αθήνας προς την ελληνική κυβέρνηση.

Αιτία για την πρωτόγνωρη αυτή κίνηση ήταν η συστηματική αναφορά της Ρωσίας, και όχι της Ουκρανίας, ως πηγής για τις "ψυχρές αέριες μάζες" που ευθύνονται για πολλά περιστατικά σοβαρών κακοκαιριών κάθε χειμώνα.

Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα από την ουκρανική διπλωματία, τόσο η Εθνική Μετεωρολογική μας Υπηρεσία (ΕΜΥ) όσο και οι ιστοσελίδες επιστημόνων αλλά και ερασιτεχνών μετεωρολόγων αφήνουν σαφέστατα να εννοηθεί ότι ο κρύος αέρας που φτάνει στη χώρα μας, χτυπώντας τα λεγόμενα "ανατολικά προσήνεμα" και φέρνοντας χιόνια σε συγκεκριμένες περιοχές εμπροσθοφυλακής (Πήλιο, Εύβοια, Άνδρος), έρχεται κατευθείαν από τη μακρινή Ρωσία.

Η αποσιώπηση της Ουκρανίας, κατά την πρεσβεία της, αποκλείεται να οφείλεται σε λάθος. Η έκταση, το εύρος των παραλίων και γενικότερα η γεωμορφολογία της χώρας αυτής είναι τέτοια, που και ο πλέον αδαής καταλαβαίνει ότι τα ψυχρά ρεύματα δεν μπορούν να την παρακάμψουν. Αντίθετα, οι θερμοκρασίες στο Κίεβο και το Χάρκοβο (το Χάρκιβ, συγγνώμη) είναι τόσο χαμηλές ούτως ή άλλως, που πολλά κύματα ψύχους πηγάζουν από εκεί, είναι δηλαδή "γηγενή" και όχι εισαγόμενα από τη Ρωσία, όπως ψευδώς διαδίδεται εδώ.

Κύκλοι του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών παρατηρούν ότι η ουκρανική αυτή κίνηση μαρτυρά έντονη νευρικότητα. Η κυβέρνηση του Κιέβου, παρότι σταθερά ρωσόφιλη, επιθυμεί να κατευνάσει τη σημαντική μερίδα του πληθυσμού της που διαδηλώνει υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να το επιτύχει, επιδιώκει να επιδείξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ανεξαρτησία από τη Μόσχα, ειδικά σε θέματα όπως οι καιρικές προβλέψεις - σημαντικά μεν, αλλά όχι τόσο όσο το ρώσικο φυσικό αέριο.

Οι πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας τηρούν, έως τώρα, στάση αναμονής απέναντι στην ασυνήθιστη ουκρανική χειρονομία. Επίσημη δήλωση, μεταξύ των εκπροσωπούμενων στη Βουλή, έως τώρα εξέδωσε μόνο το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με την οποία επικρίνεται η σχολαστικότητα των ουκρανών ενώ τονίζονται οι "διαχρονικοί πολιτιστικοί δεσμοί του ελληνικού και του ρωσικού έθνους". Αίσθηση προκαλεί η σιγή των λοιπών κομμάτων, με μόνη εξαίρεση την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η οποία ερμηνεύει το διάβημα - όπως και τις "φιλοευρωπαϊκές" διαδηλώσεις - ως "εκδήλωση του λανθάνοντος, εθνικοσοσιαλίζοντος εθνικισμού που, παρά την εξισορροπητική πολιτική Γιανουκόβιτς, διαπνέει ακόμη το βαθύ ουκρανικό κράτος".

Στην εικόνα που ακολουθεί φαίνεται η αιτία του ουκρανικού διαβήματος. Στην πρόγνωση που απεικονίζεται, οι ψυχρές μάζες που επηρεάζουν τη χώρα μας ξεκινούν πράγματι από την Ουκρανία. Αντίθετα, οι βοριάδες της Ρωσίας καταλήγουν στη γειτονική Τουρκία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: