27 Σεπ 2014

Πουλ Μουρ

Την εβδομάδα που μας πέρασε, το γαλλογερμανικό κανάλι arte πρόβαλε την ταινία "À l'origine", βασισμένη στην αληθινή ιστορία του Φιλίπ Μπερ.

Το όνειρο αυτού του ανθρώπου ήταν να γίνει εργοδηγός. Πριν καμιά δεκαπενταριά χρόνια λοιπόν βρέθηκε (μετά από περιπλανήσεις) στο Le Mans της Γαλλίας και έμαθε ότι η κατασκευή του παρακείμενου αυτοκινητοδρόμου Α28 είχε σταματήσει. Ένα τμήμα του οδικού άξονα περνούσε μέσα από το βιότοπο του σκαθαριού osmoderma eremita. Όσο διαρκούσε η περιβαλλοντολογική διένεξη, οι εργασίες είχαν ανασταλεί και η τοπική κοινωνία - όπως έμαθε ο Μπερ - υπέφερε από ανεργία.

Σε ελάχιστο χρόνο στήθηκε ένα εργοτάξιο και κατασκευάστηκε, με τεχνική αρτιότητα και χαμηλό κόστος, ένα κομμάτι του αυτοκινητοδρόμου. Ο Μπερ - που παρουσιαζόταν με το συνηθισμένο επώνυμο Μαρτέν (κάτι σαν Παπαδόπουλος της Γαλλίας) - είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των τοπικών αρχών και επιχειρηματιών / υπεργολάβων και, πάνω απ' όλα, των ανθρώπων που βρήκαν δουλειά.

Οι πρώτοι και τελευταίοι χρήστες του δρόμου ήταν τα περιπολικά που έσπευσαν να συλλάβουν τον Μπερ όταν έγινε γνωστή η απάτη. Το οδικό τμήμα καταστράφηκε και ξαναχτίστηκε αργότερα, όταν λύθηκαν τα περιβαλλοντικά ζητήματα - μεταφυτεύοντας κάμποσα δέντρα στα οποία ζούσαν οι σκαραβαίοι - και σήμερα λειτουργεί κανονικά, ως μέρος του δικτύου της Vinci Autoroutes (πρώην Cofiroute).

Ο Μπερ παρέμεινε, κατά τα φαινόμενα, πρόθυμος να βοηθήσει την κοινωνία - με το δικό του μοναδικό τρόπο. Το 2010, ως δήθεν αξιωματούχος του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας, ανέλαβε τον τοπικό συντονισμό των ενεργειών αντιμετώπισης των συνεπειών της καταιγίδας Xynthia. Μεταξύ άλλων, έκλεινε δουλειές για λογαριασμό του δημοσίου και καρπωνόταν τις αμοιβές. Ο εξαπατηθείς δήμαρχος παραδέχτηκε ότι στις λίγες μέρες που απασχολήθηκε ο Μπερ (πριν ξανασυλληφθεί και ξαναφυλακιστεί) αποδείχτηκε εξαιρετικά ικανός και αποτελεσματικός, επιτρέποντας στην τοπική κοινωνία να ορθοποδήσει γρηγορότερα.

Αυτός ο ασυνήθιστος απατεώνας θα βγει από τη φυλακή το 2015. Θα είναι, με το καλό, 61 ετών - too young to die. Ποιος ξέρει, όλο και κάποια πρόταση μπορεί να λάβει για να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ακόμη κι αν είναι ανεπιθύμητος στη Γαλλία, σίγουρα θα βρεθεί γι' αυτόν κάποια άλλη χώρα με υψηλή ανεργία, έργα υποδομών που καρκινοβατούν και - το κυριότερο - ανάγκη για καταφερτζήδες που να συνδυάζουν το πουλ μουρ με αποδεδειγμένη αποδοτικότητα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: