21 Φεβ 2015

Οι μεταρρυθμίσεις της λαγάνας

Η συμφωνία τετράμηνης παράτασης του πάλαι ποτέ μνημονίου, που ανακούφισε όσους δεν ονειρεύονται το Κούγκι, ισχύει με μία προϋπόθεση: να κατατεθούν τη Καθαροδευτέρα 23 Φεβρουαρίου από την ελληνική κυβέρνηση προτάσεις μεταρρυθμίσεων.

The Lagana Reforms, όπως αποκαλούνται από χθες ανεπίσημα στους διαδρόμους των Βρυξελλών.

Θα αποτελέσει μεγάλη επιτυχία του Γιάνη Βαρουφάκη η επεξεργασία και κατάθεση μιας ολοκληρωμένης και τεκμηριωμένης πρότασης, μέσα στο τριήμερο που οι περισσότεροι συμπατριώτες του θα επιδίδονται σε καρναβαλίστικα μασκαρέματα και πέταγμα χαρταετού. Θα κλείσει στόματα σε όσους δυσπιστούν για την παραγωγικότητα της ελληνικής κρατικής μηχανής - δηλαδή σε περίπου 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Υπάρχει ωστόσο ένα απρόβλεπτο εμπόδιο που θα δυσκολέψει - αλλά ελπίζουμε πως δεν θα ματαιώσει - την προσπάθεια της κυβέρνησης. ΚΑΙ αυτό, όπως και το τετραγράμματο MFFA (πρώην αποκαλούμενο μνημόνιο), προέρχεται από την ίδια την Ευρώπη. Αντί για τέσσερα γράμματα, έχει τέσσερα ψηφία.

Χίλια εκατόν πενήντα επτά (1157). Είναι ο νόμος του 1981 με τον οποίο, λόγω της εισόδου μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, καθιερώθηκε η πενθήμερη εργασία - που όλοι μας έκτοτε θεωρούμε δεδομένη. Στον ίδιο νόμο ορίζονται οι επίσημες και κατ' έθιμον αργίες του δημοσίου τομέα. Σε αυτές συγκαταλέγεται η Καθαρά Δευτέρα.

Τίθεται λοιπόν σαφέστατα ένα θέμα εγκυρότητας των όποιων μεταρρυθμίσεων αποφασιστούν και κατατεθούν τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου. Κι αυτό γιατί τυπικά, ο κρατικός μηχανισμός δεν δικαιούται να πάρει αποφάσεις σε ημέρα αργίας, εκτός αν (α) πρόκειται για θέμα έκτακτης ανάγκης (αρμοδιότητας υπουργείων αμύνης ή δημοσίας τάξεως) ή (β) έχει δοθεί εκ των προτέρων με τις κατάλληλες διοικητικές πράξεις η άδεια εργασίας υπαλλήλων καθώς και υπογραφής διοικητικών πράξεων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας γραφειοκρατίας.

Το (α) σίγουρα δεν συντρέχει. Όσο για το (β), πρέπει να θεωρούμε βέβαιο ότι δεν έχει δοθεί τέτοια άδεια. Κι αυτό γιατί το αρμόδιο υπουργείο (εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης, που αντικαθιστά το παλιό "Προεδρίας") ακόμη δεν λειτουργεί καν (!) καθώς δεν έχουν καθοριστεί οι αρμοδιότητές του, όπως τυχαία έγινε γνωστό με αφορμή την καθυστέρηση στις κρίσεις των αξιωματικών πυροσβεστικής.

Αυτό σημαίνει με απλά λόγια πως οτιδήποτε υπογράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης (ή ακόμη και ο Αλέξης Τσίπρας) μέσα στο τριήμερο, δεν θα έχει την τυπική ισχύ για να δεσμεύσει την Ελληνική Δημοκρατία. Στην καλύτερη περίπτωση θα δουλέψουν σύμβουλοι όπως η Lazard που δεν υπόκεινται στον περιορισμό της αργίας (διότι η Καθαροδευτέρα δεν είναι υποχρεωτική αργία στον ιδιωτικό τομέα) και αυτό που θα δοθεί θα πρόκειται για non-paper, ανεξάρτητα από τη δημοσιότητα που θα λάβει - που δεν αυταπατάται κανείς ότι θα είναι τεράστια, αν κρίνουμε από το πόσο διάσημα έγιναν τις τελευταίες μέρες τα drafts & τα emails με τα οποία σμιλεύτηκε η χθεσινοβραδινή αρχική συμφωνία.

Μεταρρυθμίσεις της Λαγάνας, λοιπόν - όχι μόνο λόγω Καθαροδευτέρας, όχι μόνο γιατί έρχεται Σαρακοστή (παρά τη διακήρυξη του "τέλους της λιτότητας", καλά γελάσαμε), αλλά γιατί μέχρι να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενό τους απαιτείται τεράστια ζύμωση. Η λαγάνα είναι άζυμη.


Δεν υπάρχουν σχόλια: