10 Ιουν 2015

Πριν από 90 χρόνια στο ανατολικό Αιγαίο

Σαν χθες πριν 90 χρόνια (9/6/1925) η αυστραλιανή εφημερίδα Πρωινός Κήρυκας του Σίδνεϊ (Sydney Morning Herald) έγραφε μεταξύ άλλων τα εξής:

"ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΝΗΣΙΩΤΩΝ.

Ανταρσία στη Σάμο.

ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ.

Λονδίνο, 7 Ιουνίου.

Ο ανταποκριτής του Reuter's στην Αθήνα μεταδίδει:

Ταραχές σημειώθηκαν στο νησί της Σάμου, όπου αντάρτες κατέλαβαν τα Κυβερνητικά κτίρια, συνέλαβαν τους επισήμους, και απελευθέρωσαν τους κρατουμένους από τις φυλακές. Επίσης λεηλάτησαν τα περιεχόμενα των Κρατικών ταμείων, που ανέρχονταν στο ποσό του 1.000.000 δραχμών περίπου.

Το αν το κίνημα είναι πολιτικό ή απλή πράξη ληστείας από πλευράς δύο διαβόητων Σαμιωτών ληστών με επιρροή - των αδελφών [Γιαγά] - δεν είναι ακόμη σαφές, είναι όμως γνωστό ότι οι ηγέτες ζητούν την παραίτηση της Ελληνικής Κυβέρνησης και νέες εκλογές, παρόλο που αυτό μπορεί να αποτελεί απλώς πρόσχημα. Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να καταπνίξει ταχύτατα την εξέγερση, και έχει αποστείλει ναυτική μοίρα για να περικυκλώσει το νησί μέχρι την άφιξη στρατιωτών.

Κρατικοί λειτουργοί, στρατιώτες και χωροφύλακες από τη Σάμο, που κατέφθασαν από το γειτονιικό νησί της Χίου, αναφέρουν ότι οι αντάρτες ανέρχονται στους 450. Είναι οπλισμένοι με όπλα που έχουν υπεξαιρέσει. Η απόβαση στρατευμάτων στη Σάμο αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

Στη Ρώμη ανεπίσημα δηλώνεται ότι ένοπλες ομάδες από το εσωτερικό κατέλαβαν τη Σάμο με σκοπό την έξωση των Ελλήνων κρατικών λειτουργών και την εξασφάλιση μείωσης φόρων. Απειλούν να ανακηρύξουν τη Σάμο ανεξάρτητη ηγεμονία αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

[Η Σάμος είναι ένα από τα κυριότερα και πιο εύφορα νησιά του Αιγαίου Πελάγους, με πληθυσμό περίπου 65.000. Πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913 ήταν φόρου υποτελής στην Τουρκία αλλά κατά τα άλλα ήταν ανεξάρτητη ηγεμονία. Μετά την ήττα της Τουρκίας, το νησί παραχωρήθηκε στην Ελλάδα.]"


Δεν υπάρχουν σχόλια: