12 Ιουλ 2015

Θαρραλέοι my ass

Το πρωτόγνωρο των ημερών είναι η απειλή (που προς το παρόν πήρε και αυτή αναβολή) για ουσιαστική έξωση της Ελλάδας από Ευρωζώνη και ΕΕ, με τη χώρα στα πρόθυρα της τυπικής χρεωκοπίας.

Αυτό όμως που βλέπουμε για πολλοστή φορά είναι η υποτιθέμενη θαρραλέα επιλογή πολιτικών αρχηγών να πάνε κόντρα στις υποσχέσεις που τους έφεραν στην εξουσία.

Το έργο το είδαμε και με τον ΓΑΠ, και με τους Σαμαρά-Βενιζέλο. Σήμερα ο Τσίπρας ξεκινά από την πρωτοφανή πλειοψηφία των 251. Αυτή όλο θα μειώνεται (όπως και οι προηγούμενες του ΓΑΠ και των ΣαμΒεν) όσο θα έρχονται νέα μέτρα προς ψήφιση.

Δεν ξέρω τι μας εγγυάται ότι δεν θα εμφανιστεί ξανά ένας τσαρλατάνος όπως οι τέσσερις αυτοί*, που θα βγει από αριστερά ή από δεξιά κεφαλαιοποιώντας δυσαρέσκειες και υποσχόμενος ανέφικτες διεξόδους, πριν την επώδυνη προσαρμογή στο ρεαλισμό.

Το αν η ΝΔ θα είναι ή όχι μέρος της κυβέρνησης που θα διαχειριστεί το reset της χώρας, δηλ. το αν ο Τσίπρας θα είναι ή όχι πρωθυπουργός σε αυτήν, θα μας απασχολήσει πολύ αλλά φοβάμαι ότι δεν είναι το πραγματικό μας πρόβλημα.

Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα κάηκε και θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μπορέσει να σταθεί με αξιοπρέπεια. Ακόμη κι αν αποφευχθεί αυτές τις μέρες το ατύχημα.

*Ο Βενιζέλος ως προς τον τσαρλατανισμό έχει το ελαφρυντικό ότι δεν του χρεώνεται το "λεφτά υπάρχουν". Επίσης, το ότι μιλάμε για τους ψευδοπροφήτες δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε τη συμβολή των προ-2010 κυβερνήσεων και ιδίως του εθνικού κεφαλαίου (Κώστας Καραμανλής) στην πρόκληση της κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: