17 Ιαν 2016

Ζάγκρεμπ, λιγάκι σαν τη Θεσσαλονίκη

Δεν έχει θάλασσα. Και, σε αντίθεση με άλλες πόλεις που χαρακτηρίζονται από το ποτάμι τους, κρατά αποστάσεις από το δικό της - μάλλον λόγω πικρής πείρας από πλημμύρες, όπως η εικονιζόμενη του 1964.

Ζάγκρεμπ 1964, πλημμύρα του ποταμού Σάβα
Αν εξαιρέσουμε όμως αυτή τη "λεπτομέρεια", όπως και μερικές ακόμη (ιστορική πορεία & ανθρωπογεωγραφία, πλάτος δρόμων, διατήρηση/κατάργηση τραμ, συμμετοχές ομάδων στα πρόσφατα Τσάμπιονς Λιγκ), θα εκπλαγούμε με το πόσα απρόσμενα κοινά σημεία έχει η κροατική πρωτεύουσα με την ελληνική (sorry for this:) συμπρωτεύουσα. Οι περιγραφές που ακολουθούν ταιριάζουν εξίσου σε Θεσσαλονίκη και Ζάγκρεμπ - σε μερικές περιπτώσεις οι φωτό τονίζουν τις ομοιότητες, χωρίς να αποσιωπούν τις διαφορές.

Πύλη για την καρδιά της Ευρώπης

Μια κρύα πόλη στο βορρά μιας κατά βάση μεσογειακής χώρας. Συνδέθηκε νωρίτερα από την υπόλοιπη χώρα στον ευρωπαϊκό σιδηροδρομικό κορμό. Ο βασικός της δρόμος - Ίλιτσα (Ζ.), άξονας Μοναστηρίου-Εγνατίας (Θ.) -, προεκτεινόμενος, τη συνδέει με την κοντινή μεθόριο προς τα βορειοδυτικά. Οι περισσότεροι διεθνείς επισκέπτες την προσεγγίζουν οδικώς από όμορες χώρες.

Πλησιάζει το εκατομμύριο

Θέλει να αποκτήσει μετρό, παρόλο που δεν το δικαιολογεί αυτό απόλυτα το μέγεθός της. Έχει μια γραφική άνω πόλη και μια νεώτερη, ορθογωνικά ρυμοτομημένη κάτω πόλη με βαριά κτίρια - στην τελευταία δεσπόζει ένας επικός αρχιτεκτονικός άξονας του τύπου "διαμήκης πλατεία".

Ο επικός άξονας της κάτω πόλης (Donji Grad) του Ζάγκρεμπ. Στο βάθος η άνω πόλη (Gornji Grad)
Κυκλικό μνημείο που κάποτε ήταν τζαμί

Ναι, το Ζάγκρεμπ έχει και αυτό τη Ροτόντα του. Στην Πλατεία Θυμάτων Φασισμού υπάρχει ένα ιδιαίτερο, στρογγυλό κτίριο. Το περίπτερο Μέστροβιτς, χτισμένο το 1938, μετατράπηκε σε τέμενος - με προσθήκη μιναρέδων - στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στη συνέχεια άλλαξε πολλές χρήσεις. Οι ντόπιοι προτιμούν να αποκαλούν την πλατεία, απλά, "Τζαμί".


Γραφική αγορά και πάμπολλα καφέ

Δείγμα από αμφότερα, στη φωτό. Έχεις την εντύπωση ότι και στις δύο πόλεις ο κόσμος οπωσδήποτε θα περάσει ένα κομμάτι της μέρας του σε καφέ, κατά κανόνα με τσιγάρο.



Λευκός πύργος

Ο πραγματικά λευκός πύργος του Λότρστσακ σχετίζεται με τους Οθωμανούς, όπως και ο σαλονικιώτικος που χτίστηκε από αυτούς. Ο θρύλος λέει ότι η κανονιά από τον πύργο τρόμαξε τους επίδοξους εισβολείς με αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν κάθε σκέψη για κατάληψη του Ζάγκρεμπ, αναγκάζοντάς τους να αρκεστούν στα εδάφη που σήμερα ταυτίζονται με τη Βοσνία. Σε ανάμνηση της ηρωικής άμυνας, κάθε μεσημέρι ξαναπέφτει κανονιά (προσωπικά προς το παρόν την έχω γλιτώσει).

Ευτυχώς

Δραστήριοι και αμφιλεγόμενοι δήμαρχοι

Για τον κ. Μπάντιτς, που απασχόλησε και ελληνικά ΜΜΕ πριν λίγο καιρό, μπορείτε να διαβάσετε τι λέει η Wikipedia. Θα δείτε κάποια φαινομενικά κοινά σημεία με το τι λέγεται για νυν και πρώην κατόχους του δημαρχιακού θώκου της Θεσσαλονίκης - μνεία σε (α) οινοπνευματώδη ποτά, (β) επιχειρηματικές δραστηριότητες, (γ) φιλοξενία από σωφρονιστικά ιδρύματα, (δ) όραμα για μετρό - παρόλο που ομολογουμένως κανείς από τους Σαλονικιούς άρχοντες δεν συνδυάζει όλες αυτές τις αναφορές μόνος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: