Εντυπωσιάστηκα, αν και ίσως δεν θα έπρεπε, από την ταχύτητα με την οποία θεώρησαν πολλοί υποχρέωσή τους να υπερασπιστούν την τραγουδίστρια Πάολα, μετά την τηλεοπτική αναπαραγωγή ενός (ξεχασμένου) συνθήματος από τον βουλευτή Μπαλάφα του Σύριζα.
Από μια άποψη είναι παρήγορη η ευαισθησία για προσβολές έναντι γυναικών. Αν π.χ. δημοσιογράφοι που λοιδορούνται ως "ανάλγητοι δεξιοί" αισθάνονται ότι οφείλουν να καταδικάσουν τον σεξισμό, μόνο μπράβο μπορεί να τους πει κανείς.
Το αν υπήρξε σεξισμός στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό soundbite, βέβαια, είναι μια άλλη συζήτηση.
Η Ελλάδα του 2019 όταν ακούει για Πάολα καταλαβαίνει την γνωστή Σαλονικιά (αρχικό όνομα: Παγώνα), που εδώ και χρόνια έχει το κοινό της, τα τραγούδια της και την απαραίτητη παρουσία στα ανάλογα ΜΜΕ.
Πριν έξι χρόνια η τραγουδίστρια είχε κάνει δηλώσεις σε αρκετά περιοδικά, διευκρινίζοντας σε ποια σημεία του σώματός της έκανε πλαστικές εγχειρήσεις. Την ίδια χρονιά (2013) σύμφωνα με κάποιες ιστοσελίδες οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν "λανσάρει" το σύνθημα που πάνω-κάτω επανέλαβε ο Μπαλάφας.
Προσωπικά δεν είμαι φίλος του ΠΑΟΚ (ούτε φαν της Πάολας) και γι' αυτόν τον λόγο ακούω με προσοχή τον οργανωμένο οπαδό που με διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν βγήκε τέτοιο σύνθημα για την τραγουδίστρια, η οποία μάλιστα πολλές φορές παρακολουθεί τα παιχνίδια του Δικεφάλου του Βορρά από την κερκίδα μαζί με τα αγαπητά Παόκια.
Ακούω με την ίδια προσοχή και κάποιους φίλους μεγαλύτερης ηλικίας, που θυμούνται μια παλιότερη Ελλάδα την οποία δεν πρόλαβα (ως ενήλικας). Φοιτητής του 1980 είναι ο άνθρωπος που πιστεύω ότι δίνει οριστική απάντηση στο "μείζον ζήτημα" της εβδομάδας που πέρασε.
Το σύνθημα, σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, συνετέθη για μια άλλη Πάολα (αρχικό όνομα: Παύλος), την γνωστή από τότε τρανς "περσόνα" και ακτιβίστρια (επανειλημμένα υποψήφια βουλευτή).
Για όση σημασία έχουν οι ανατομικές λεπτομέρειες, το σύνθημα δεν αφορούσε το ίδιο μέρος του σώματος με αυτό που επισήμανε η τραγουδίστρια. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Μπαλάφας -ήδη 35άρης το 1980- στην τηλεοπτική εκπομπή απέδωσε το επίμαχο σημείο με τον ευφημισμό "τέτοια". Στην ελληνική καθομιλουμένη, αυτή η λέξη μόνο ένα πράγμα υποδηλώνει - δύο, για την ακρίβεια, αλλά πιο χαμηλά.
Λάθος Πάολα φαίνεται να υπερασπίστηκαν λοιπόν όσοι το έκαναν. Όχι ότι χρειάζονταν υπεράσπιση, είτε η μία είτε η άλλη. Έτσι, κουβέντα να γίνεται και να διατηρούνται τα αντανακλαστικά σε ετοιμότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου