30 Μαρ 2020

Coronablog έως τέλος Μαρτίου 2020

Αμοντάριστες οι αναρτήσεις στο Facebook για τον κορονοϊό. Ξεκινάμε με το δίμηνο 27/1 έως τέλος Μαρτίου 2020.

27/1


“Angelos, I knew Takis Κορωναϊος; I worked with Takis Κορωναϊος; Takis Κορωναϊος was a friend of mine; Angelos, you’re no Takis Κορωναϊος. Just a Κορωνιος”


1/2

“From Sunday, 5pm EST, foreign nationals, who have been in China within the last 14 days will be denied entry to the US.”


4/2

"Airlines still serving China (mostly reduced frequency or to be cancelled in a few days) are Air Asia, Asiana Airlines, Cathay Dragon, Finnair, SilkAir, Singapore Airlines, Thai Asia, and Thai Lion Air".


14/2

"The Pelješac Bridge [in south Dalmatia] might be the first victim of the coronavirus in Croatia. The Chinese factory which is building the steel structures for the bridge is temporarily closing".


24/2

Οι Μιλανέζοι που έζησαν διαφωτισμό και όχι Οθωμανούς έχω την εντύπωση ότι άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ ταχύτερα από οποιοδήποτε ελληνικό ρεκόρ.


25/2

First coronavirus case in Croatia announced.


27/2

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης θα έφαγε πολλές κλωτσιές στο κεφάλι στην καριέρα του στο ταεκβοντό, δεν εξηγούνται αλλιώς αυτά που λέει για τον ταξικό κορωνοϊό.


4/3

Ενός λεπτού σιγή για την πατρινή ξερολίαση.


6/3

Άρση ασυλίας, ποινική δίωξη και αγωγή στον Κυριάκο Βελόπουλο, "χθες"!

(Τα είχε πει όλα ο Φιλ ο Κόλλινς)

Do you believe in god
'Cause that's what I'm selling
And if you want to get to heaven
I'll see you right

You won't even have to leave your house
Or get outta your chair
You don't even have to touch that dial
'Cause I'm everywhere

And Jesus he knows me
And he knows I'm right
I've been talking to Jesus all my life
Oh yes he knows me
And he knows I'm right
Well he's been telling me
Everything's gonna be alright


8/3

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Είμαι ένας ευγενής και ήπιος άνθρωπος, όπως νομίζω ξέρετε όσοι με γνωρίζετε προσωπικά. Επίσης τηρώ διπλωματική στάση εκεί που κρίνω ότι χρειάζεται, και με 51 χρόνια στην πλάτη μου μπορώ να διακρίνω καταστάσεις. Στα λάθη που γίνονται, που είναι ανθρώπινα, ζητάω συγγνώμη και αρκετοί από εσάς μπορούν επίσης να θυμηθούν και να το πιστοποιήσουν αυτό. Τέλος, ακόμη και εκεί που εξοργίζομαι -όπως σήμερα με έναν πρώην συνάδελφο που διέδωσε αυτήν την απύθμενη, κακομεταφρασμένη βλακεία για τα τσάγια που σε θερμοκρασία τόσες "μοίρες" (degrees, βαθμούς δηλαδή, ήμαρτον!) σκοτώνουν τον ιό- επιτίθεμαι στο περιεχόμενο και δεν χαρακτηρίζω τον άνθρωπο που, πλανημένα ή μη, αλλά σίγουρα ανεύθυνα, το διέδωσε. Βέβαια κάποιοι (όπως ο εν λόγω συνάδελφος) θεωρούν ότι το να πω "διαδίδεις μια μ*λ*κία και αυτό είναι ανευθυνότητα" είναι το ίδιο με το να πω "είσαι μ*λ*κας". Τόσα καταλαβαίνουν, τόσα λένε και μάλλον θέλουν να με προκαλέσουν να είμαι λιγότερο ήπιος, αλλά δεν θα τους κάνω τη χάρη.

--

Η τελευταία ενημέρωση στη σελίδα του ΕΟΔΥ με ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορονοϊό είναι από τις 29/2, ντροπή!


9/3

Μέτρα για τον κορονοϊό που προτείνουν η Εκκλησία Ελλάδος (ΕΕ) και η Αρχιεπισκοπή Αμερικής (ΑΑ):

1. Δέηση υπέρ αποτροπής εξαπλώσεως της νόσου (μόνο ΕΕ, όχι ΑΑ)

2. Γενικά μέτρα "κατά τις συστάσεις Αρχών" (πλύσιμο, αντισηπτικά με οινόπνευμα, τήρηση αποστάσεων από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα, επικοινωνία με 1135) (μόνο ΕΕ, όχι ΑΑ)

3. Απολύμανση χεριών στους νάρθηκες των εκκλησιών (μόνο ΑΑ, όχι ΕΕ)

4. Επιμελής καθαριότητα επιφανειών ναών (ΕΕ και ΑΑ) και σκευών μετά από τη λειτουργία (μόνο ΑΑ, όχι ΕΕ)

5. Αερισμός ναών (μόνο ΕΕ, όχι ΑΑ)

6. Ευπαθείς ομάδες προτρέπονται να αποφεύγουν ναούς (ΕΕ και ΑΑ), με σήμανση στις εισόδους των ναών (μόνο ΑΑ, όχι ΕΕ)

7. Ταξιδιώτες στο εξωτερικό προτρέπονται να αποφεύγουν ναούς για 14 μέρες (μόνο ΑΑ, όχι ΕΕ)

8. Να μην κατακρίνονται όσοι απέχουν για λόγους προστασίας (μόνο ΑΑ, όχι ΕΕ)

9. Αντίδωρο όχι από τον κλήρο αλλά από πανέρι (μόνο ΑΑ, όχι ΕΕ)

10. Σύσταση αποφυγής ασπασμού εικόνων με σχετική σήμανση (μόνο ΑΑ, όχι ΕΕ)

11. Ευχέλαιο με ατομικές μπατονέτες και να μην αφήνονται άνθη ή βάγια στους ναούς (μόνο ΑΑ, όχι ΕΕ)

12. Όχι ασπασμοί μεταξύ ιερέων ή μεταξύ πιστών (φιλί αγάπης) και όχι χειροφίλημα ή άλλη επαφή ιερέων-πιστών (μόνο ΑΑ, όχι ΕΕ)

13. Να μην αφήνονται βιβλία στα αναλόγια/ψαλτήρια (μόνο ΑΑ, όχι ΕΕ)

14. Κανονικά η Θεία Κοινωνία (ΕΕ και ΑΑ)


10/3

«Σταυρώθηκε», χάθηκε για τρεις μέρες αλλά σήμερα επανεμφανίστηκε, φαντάζομαι στα ΝΕΑ θα ψηλάφησαν τον τύπον των ήλων 🙂

--

Εγώ λέω πάντως στο πλαίσιο της γενικότερης καραντίνας να κλείσουμε και το facebook για 15 μέρες, διότι αρχίζουν να πονάνε τα μάτια μου με τόση πλέρια πληροφόρηση.

--

Αυστρία και Σλοβενία κλείνουν τα (εσωτερικά εντός Σένγκεν) σύνορα με την Ιταλία - Πηγή: Večernji List.


11/3

Somebody please explain why in the current circumstances it is necessary to hold one of those all-staff meetings (with tens of participants in closed spaces) that usually have no agenda and -some argue- basically psychological value rather than real usefulness. They keep happening in some workplaces out of mere inertia. Can’t we just live without them for a while?

--

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η Βόρεια Μακεδονία έκλεισαν και αυτές προληπτικά τα σχολεία, σχεδόν ταυτόχρονα με την Ελλάδα.

Η Κροατία (με λίγο-πολύ ανάλογο αριθμό κρουσμάτων) δεν το έχει πράξει ακόμη.

Προσωπικά και ανεπίσημα υποθέτω ότι:

- Ο δισταγμός ίσως έχει να κάνει με την πρόσφατη απώλεια μεγάλου αριθμού ημερών διδασκαλίας λόγω απεργίας των εκπαιδευτικών.

- Ο δισταγμός ίσως έχει επίσης να κάνει με τις εσωκομματικές εκλογές του κυβερνώντος κόμματος, που είναι προγραμματισμένες για την ερχόμενη Κυριακή 15/3.

- Είναι ζήτημα χρόνου (ημερών;) να το πράξει, γιατί πραγματικά δεν μπορώ να δω ούτε έναν λόγο για τον οποίον μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση οποιαδήποτε χώρα επικοινωνεί, εμπορεύεται, γειτνιάζει με τις τριγύρω που εντείνουν τα μέτρα τους.

--



Θωράκιση (γλωσσικά, για αρχή)


12/3


Επειδή όσο να ‘ναι μας είχε πιάσει μια βαρεμάρα.

--





Η "Καραντίνα" της Σμύρνης ήταν δυτικά από το κέντρο, στην παραλία λίγο μετά το Καρατάσι και το εμβληματικό Ασανσέρ. Το υγειονομικό κτίριο δίπλα στο τζαμί ήταν στον ίδιο δρόμο (Μιτχάτ Πασά) με τη συναγωγή Μπεθ Ισραέλ που φωτογραφίσαμε το 2009.

--


Guidelines in a Greek dialect spoken by some south Italians.


13/3

Από αυτά που γράφετε πολλοί καταλαβαίνω ότι μεγάλο μέρος της ελληνικής επαρχίας ζει και κινείται περίπου όπως πριν αν όχι και λίγο περισσότερο (κινείται) λόγω ελεύθερου χρόνου. Για κάποιον λόγο θυμήθηκα την επιστροφή μου από Θεσσαλονίκη σε Κόρινθο την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου 2015, που παρά την ανακοίνωση των capital controls ο κόσμος γιόρταζε το πανηγύρι Πέτρου και Παύλου με γουρ(ου)νοπούλες και κλαρίνα σαν να μη συνέβαινε τίποτα. "Στα τέτοια τους", μου το ανέλυσε ένας φίλος λίγες μέρες μετά, αυτοί έχουν "τις κοτούλες τους" και κάπως θεωρούν ότι θα τη βγάλουν καθαρή. Σίγουρα η ύπαιθρος κρατά μια συλλογική μνήμη από την Κατοχή, στην οποία οι πόλεις πείνασαν περισσότερο και δραματικά. Οι "γενναίοι" συμπατριώτες μας όμως και οι παππούδες όλων μας (όλων των Ευρωπαίων ή και της Υφηλίου) δεν έχουν ζήσει κάτι όπως αυτή η πανδημία και -για να αντιγράψουμε τα ψιλά γράμματα των αμοιβαίων κεφαλαίων- οι προηγούμενες "αποδόσεις" δεν προεξοφλούν τις μελλοντικές. Προσδοκώ λίγο λιγότερη "μαγκιά".


14/3

Σε κεντρικό κλαμπ απόψε πάρτυ «αντικορόνα» με υποχρεωτικές μάσκες, γάντια και έλεγχο στην είσοδο από νεαρές γιατρούς. The end is nigh.


--

Θα προτείνω στη δουλειά τώρα που έχουμε τηλεργασία να κάνουμε μια ημερίδα (virtual) για το work-life balance, να γελάσουμε και λίγο 🙂


15/3


Και η βασική οδηγία των ημερών εις την σαμιακήν.


17/3

Να, εδώ βλέπω έναν Γάλλο να εξηγεί ότι θα συμπληρώνεις μια ηλεκτρονική φόρμα αν θες να πας στη μπουλανζερί, αλλιώς υποθέτω θα σε γαζώνει η φλικάϊγ με τα αυτόματα...

--

-Τα φυσικά δεδομένα δεν κάνουν εξαιρέσεις στις θρησκευτικές συναθροίσεις και λειτουργίες. Κι αν ακόμη δεχτούμε ότι «μπορεί και να κάνουν», φρόνιμο είναι να λειτουργούμε υπέρ της ασφαλείας. Χωρίς μαγκιές.

-Ένα δημοκρατικό κράτος θα προσέξει ώστε να μην «κλείσει ναούς» και παρομοιαστεί με Αλβανία Χότζα. Μια ανεκτική και ανεξίθρησκη κοινωνία δεν θα διανοηθεί να επιτεθεί στην πίστη. Μια υπεύθυνη ιεραρχία θα αυτορρυθμιστεί σε συνεννόηση με τις Αρχές και θα φροντίσει να το κάνει έγκαιρα και ξεκάθαρα.

-Πάμε παρακάτω.


18/3

Η βλακεία στο διαδίκτυο / τα ΜΚΔ αυξάνεται κι αυτή πλέον εκθετικά. Τα κρούσματα δεν είναι μόνο αμόρφωτοι όπως ο μπετατζής που σούταρα τις προάλλες· είναι και άνθρωποι με άνω του μ.ο. καλλιέργεια. Ίσως στρεσαρισμένοι και με την ανάγκη να πιαστούν από / να αναδείξουν κάτι διαφορετικό; Ίσως επίσης με άγνοια της δυναμικής και των αρνητικών επιπτώσεων της φημολογίας, ή μάλλον με πίστη ότι κάνουν το καλό ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Για να είμαστε όμως σοβαροί: Δείξτε υπευθυνότητα. Στα ΜΚΔ είμαστε όλοι πομποί μηνυμάτων, όπως αν βγαίναμε στα ΜΜΕ. Βσσικός κανόνας, μιλήστε έως εκεί που απλώνει το χέρι σας. Όχι για πράγματα που δεν ξέρετε και δεν καταλαβαίνετε. Ή ακόμη καλύτερα, κάντε κάτι άλλο (πλέξιμο, κηπουρική, τόσα ωραία υπάρχουν) και αφήστε ελεύθερο χώρο στο ίντερνετ για όσους προσπαθούν να βγάλουν δουλειά, σχολικά μαθήματα και άλλα ουσιώδη εξ αποστάσεως. Σας το είπα ευγενικά.

--

Για όσους αναρωτιούνται για εμάς στην Κροατία, έχουμε 87 κρούσματα (τα 41 εδώ στο Ζάγκρεμπ) και απόψε ανακοινώθηκαν μέτρα που θα ισχύουν "μετά τις 12 και ένα" απόψε τα μεσάνυχτα και για 30 μέρες. Λίγο πολύ όπως Ελλάδα, με κλειστά καφέ, κλαμπ, θέατρα, εστιατόρια, γυμναστήρια και άλλα παρόμοια (αύριο θα αποφασίσουν για τις συγκοινωνίες• σχολεία ήδη κλειστά), υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρα σε κλειστούς χώρους και 1μ σε ανοιχτούς, απαγόρευση συναθροίσεων, τηλεργασία / περιορισμούς ταξιδιών (δεν έχω λεπτομέρειες, στην εργασία μου τα εφαρμόζουμε ήδη αυτά εδώ και μια βδομάδα περίπου) - και αναστολή θρησκευτικών λειτουργιών. Σύνορα σταδιακά κλείνουν, πλην Βοσνίας τελευταία φορά που τσέκαρα. Με μικροδιαφορές στο ίδιο καζάνι όλοι. Εύχομαι, στο τέλος, kazan kazan.


19/3

Και μαζί με όλους βγήκαν και οι δήθεν γνώστες της αγγλικής να μας πουν ότι το “stay home” είναι λάθος γιατί λείπει το “at” 🙂

--

Παίδες, social distancing είπαμε, όχι να γινόμαστε "από δυο χωριά χωριάτες".


20/3

«Θα βλέπετε στρατό στους δρόμους και θα αναπολείτε την παρέλαση». Γέρων Yanko ο εν Ερημίταις*

*Ναι, το όνομα της γειτονιάς μου (Remete) έχει ελληνική ρίζα.

--

Στα 4 εκατομμύρια "αστών" της Αττικής οι περισσότεροι έχουν ρίζες σε κάποιο επαρχιακό μέρος και πολλοί έχουν και ενεργή ζωή εκεί. Συνταξιούχοι και άλλοι ευέλικτοι ζουν έως και εξάμηνο στο νησί ή το χωριό. Για πολλούς -περισσότερους από ό,τι φαντάζονται κάποιοι- ο "τόπος τους" είναι το κατεξοχήν μέρος στο οποίο νιώθουν ασφαλείς από οποιαδήποτε απειλή. Έχοντας καταγωγή από ένα νησί (κι ένα χωριό) και δημότης ων ενός άλλου, καταλαβαίνω αυτό το συναίσθημα. Δυστυχώς, η τραγική εμπειρία συναδέλφου που το 2007 μετά από σοβαρό ατύχημα έχασε τη ζωή του (μη μπορώντας να μεταφερθεί έγκαιρα στην Αθήνα) έχει "φρενάρει" τα όποια όνειρα είχα για να ζήσω μόνιμα ως συνταξιούχος σε νησί -υποθέτωντας πάντα ότι θα φτάσω στο όριο ηλικίας και θα πάρω κάποια σύνταξη. Η ρουτίνα μπορεί να μανατζάρεται αλλά στα έκτακτα η επαρχία και ειδικά το νησί έχουν κινδύνους και ανεπάρκειες. Η πανδημία είναι κάτι έκτακτο και οι ιδιαίτερες πατρίδες δεν έχουν ανοσία ούτε φράχτη για να κρατήσουν μακριά τον ιό. Δεν θεωρώ ασυνείδητους όσους μεταφέρουν από τώρα το "σύστημά τους" σε τόπους όπου έχουν σπίτι, οικογένεια, ίσως και υποθέσεις να φροντίσουν. Βλέποντας μάλιστα τις ευρύτερες απαγορεύσεις που έρχονται σύντομα, καταλαβαίνω γιατί σπεύδουν. Πιστεύω όμως ότι πριν από κάθε τέτοια απόφαση (που όσο δεν απαγορεύεται αποτελεί δικαίωμα) ο καθένας οφείλει να ζυγίσει τα ρίσκα για τον εαυτό του, τους δικούς του και την κοινωνία. Προσωπικά δεν νομίζω ότι θα πήγαινα.


21/3

Είχα μια συζήτηση τις προάλλες για το πόσους σκοτώνουν τα τροχαία και πόσους ο κορονοϊός. Στην Ιταλία λοιπόν σήμερα οι νεκροί είναι 4800+, δηλαδή μέσα σε 2 περίπου μήνες διάδοσης της νόσου είναι 50% περισσότεροι από τον ετήσιο αριθμό νεκρών από τροχαία (~3300 κάθε ένα από τα τελευταία χρόνια). Ας μείνουμε μέσα όσο το δυνατόν περισσότερο, μήπως (μήπως!) γλιτώσουμε και από τα δύο κακά.


23/3

Στις 22 Ιανουαρίου 2020, όλο αυτό ήταν πρόβλημα "κάποιων άλλων", όπως δείχνει η ακόλουθη συνέντευξη. Δυστυχώς, οι απόπειρες πρόγνωσης (που και τώρα γίνονται, συνοδευόμενες από ένα "καλά [;] τα πάμε") πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιφύλαξη και δυσπιστία. Τα δύσκολα είναι μπροστά.

- Κύριε καθηγητά, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του νέου κοροναϊού;
- Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), πρόκειται για έναν νέο κοροναϊό, ο οποίος εμφανίζει χαμηλή μεταδοτικότητα και μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με τον SARS και MERS.

- Γιατί εκτιμήθηκε αρχικά πως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο;
- Από τη μέχρι τώρα εικόνα, προκύπτει πως πρόκειται για έναν κοροναϊό, ο οποίος μεταδίδεται δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η αρχική εκτίμηση του ΠΟΥ αποδίδεται στο ότι από τους 400 εργαζόμενους στις δομές Υγείας του Wuhan που ήρθαν σε επαφή με ασθενείς, δεν εμφάνισε κανείς συμπτώματα της νόσου.

- Τι μέτρα λαμβάνονται ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα στην Ελλάδα;
- Βάση για τη διάγνωση πιθανής νόσησης εξαιτίας του κοροναϊού είναι η επίσκεψη στην Κίνα. Στο πλαίσιο αυτό, η έμφαση δίνεται σε όσους επιστρέφουν από την περιοχή. Η πιθανότητα εμφάνισης κρούσματος στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, καθώς η χώρα μας δεν έχει απ' ευθείας αεροπορική σύνδεση με την περιοχή όπου καταγράφηκαν τα πρώτα κρούσματα.

--


Κι επειδή τα καλά πρέπει να λέγονται: η ΓΓΠΠ με το 112 με βρήκε *και* στην Κροατία, στο ελληνικό μου κινητό. Εσείς (κάποιοι) ακόμη γκρινιάζετε;


24/3




Current trends for Croatia [where I live] and Greece [where I come from] according to Humboldt University / Koch Institute's model - please consume responsibly, keeping in mind all uncertainties about predicting a basically unknown evolving event.

--

Ίσως επειδή λείπει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος (που η σύζυγός του βρέθηκε θετική στον ιό), ίσως και επειδή τα brainstorms του επικοινωνιακού επιτελείου γίνονται -μάλλον- με τηλεδιασκέψεις, δεν ξέρω γιατί τέλος πάντων... Εκ του αποτελέσματος -και ως πολίτης, όχι ως ειδικός- αντιλαμβάνομαι κάποια μικρά hiccups, και κάποια που μπορεί να γίνουν μεγαλύτερα. Στα μικρά, το περίφημο "στασίδι του ψάλτη", στο οποίο νομίζω ότι δεν αρκεί η εξήγηση "το έκανε γιατί θέλει και μπορεί", μιας και περνά το λάθος μήνυμα-παράδειγμα. Στα μεσαία, το σημερινό με τα δήθεν capital controls, όχι τόσο γιατί έγιναν τα εύκολα δύσκολα από μια αρχική μπερδεμένη διατύπωση, όσο γιατί οι οικονομικές επιπτώσεις είναι ένα παρακολούθημα αυτής της κρίσης και ορισμένα επώδυνα μέτρα είναι βέβαιο ότι θα έρθουν σε λίγο καιρό που θα πληρώσουμε τον λογαριασμό της (σε κάποιες χώρες συμβαίνει ήδη αυτό). Στα "ύπουλα" βάζω το shaming για τους περιορισμούς κυκλοφορίας, θυμίζοντας το ρητό "you can't fool all of the people, all of the time". Τα μέτρα περιορισμού που ανακοινώθηκαν την Κυριακή ήταν προαποφασισμένα, καρμπόν με αυτά της Γαλλίας και άλλων, και απλά δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπήρχε περίπτωση να εφαρμοστεί κάτι άλλο ηπιότερο και δήθεν κάποιοι ανεύθυνοι οδήγησαν στην αυστηροποίηση. Επίσης, σε σχέση με άλλες χώρες των Βαλκανίων (Σερβία και Βοσνία προς το παρόν), που τα μέτρα είναι τύπου γερμανικής κατοχής (π.χ. απαγόρευση ουσιαστικά κάθε μετακίνησης μετά τις 6μμ), η ιστορία με τα SMS και τα χαρτάκια δεν είναι και τόσο καταπιεστική και ίσως ο προστατευτικός της χαρακτήρας καλό θα ήταν να έχει τονιστεί με μεγάλη έμφαση, διασκεδάζοντας έτι περαιτέρω τα περί περιορισμών.


26/3

Την εκατονταήμερη παραμονή σε περιορισμό θα την πούμε «τσεντίνα» εκ του cento ή να λανσάρουμε διεθνώς το ελληνικό «κατοστάρα»; 🙂

--

Για να στείλω κι εγώ αντιστασιακό μήνυμα συμπαράστασης, "ΤΙ ΕΣ-ΕΣ ΤΙ ΕΣ-ΕΜ-ΕΣ".


27/3


I had worked with Giorgio on a research project in the 90s. We kept sporadic contact since and I sometimes visited his webpage (he’s a train enthusiast). I came across his last email, from years ago, and realized he is working in Lombardy. Mailed him again and his first words were “I’m still alive”. Working from home, et cetera. In all this, he had some great news to share. He got married last year and did honeymoon travel to Sicily. Gave me a reason to envy him - this pic he took at Ragusa, the town familiar from the Montalbano TV stories. “All this seems so far away”, he concludes. It will come back.

--

Για να θυμηθούμε λίγο την εποχή (προ διμήνου ή και λιγότερο) που οι εξελίξεις μάς ενδιέφεραν πρωτίστως γλωσσικά.

Οι ομιλητές της πρώην ενιαίας σερβοκροατικής μπορεί μεν να μη χρειάζονται ακόμη διερμηνέα μεταξύ τους, αλλά η κάθε πλευρά καθιερώνει τις δικές της λέξεις. Ούτε στον σεισμό δεν συμφωνούν: potres εδώ, zemljotres εκεί.

Ευτυχώς για τον κορονοϊό έχουν τον ίδιο όρο - μόνο που οι «εκεί» συνήθως τον γράφουν με δύο λέξεις, korona virus.

Σε άλλη στιγμή θα σας πω για την ορολογία των συντονιστικών οργάνων - και πού παραπέμπει ιστορικά.


28/3

Ναι, «μένουμε σπίτι», αλλά... Ακόμη και στους πολέμους, με τους οποίους παρομοιάζουν την κατάσταση οι εμπνευσμένοι ηγέτες, κάποιοι πρέπει να παράγουν. Να μη μένουν σπίτι για να γίνεται η καλλιέργεια, η συγκομιδή, η επεξεργασία, η διανομή, η συντήρηση, η πώληση - κι αυτά μόνο και μόνο για να μπορέσουμε να φάμε, εμείς που όμορφα τα λέμε από το πληκτρολόγιο. Πριν καθιερωθεί προσεχώς η διανομή με δελτίο, κάποιοι σε φτωχότερα μέρη θα έχουν ζητήματα πείνας, πραγματικά, όχι «παιδάκια που λιποθυμάνε σωρηδόν στα σχολεία». Όλα αυτά λοιπόν τα οικονομικά «μπαζούκας» και το ενδεχόμενο «κορονομόλογο» θα κληθούν οι χώρες να τα εξειδικεύσουν με γνώμονα τις ανάγκες, ξεκινώντας από τις βασικές. Το κακό είναι ότι αυτοί οι υπολογισμοί γίνονται με άγνωστη τη βασική παράμετρο του χρόνου που θα διαρκέσει η αναστάτωση. Τα μάτια μας στην Κίνα, συνάνθρωποι, μήπως και πάρουμε καμιά ιδέα από τη δική τους καμπύλη εξέλιξης. Όχι γιατί τα έκαναν σωστά, αλλά γιατί τα έπαθαν πρώτοι.


29/3

Guys & girls, να συμμαζεύουμε λίγο τη φρασεολογία και να τη διορθώνουμε αν ανθρωπίνως μας ξεφύγει. Δεν είναι "ύποπτοι" (!) οι πιθανοί φορείς, δεν είναι "υγειονομικές βόμβες" αν αρρωστήσουν και δεν "μολύνουν" αν συμβεί να μεταδώσουν τον ιό. Προσέχουμε και νουθετούμε αλλά μη βγάζουμε και κουμπούρια. Πόλεμο είπε ο αρχηγός, όχι μιλίτσιες. Μερσί.

--


Υπάρχουν κι άλλες λέξεις στην τοπική γλώσσα για το συντονιστικό/επιτελείο όπως και για την άδεια μετακίνησης, εδώ πάντως για την πρώτη επέλεξαν το "στόζερ" (που σημαίνει άξονας/πόλος και που ήταν η ονομασία των διοικήσεων των "ούστασα" και των στρατιωτικών διοικήσεων του καθεστώτος στον Β' ΠΠ) και για τη δεύτερη επέλεξαν την "πρόπουσνιτσα", δείγμα της οποίας από την παλιότερη χρήση της εικονίζεται.


29/3

Μόνο εγώ έλειπα από το πάρτυ, μου φαίνεται #στοπηγάδι.


30/3

Το Μούρτερ είναι ένα νησάκι λίγο μικρότερο από τον Πόρο, κοντά στο Σίμπενικ της Κροατίας. Το επισκεφθήκαμε το καλοκαίρι του 2018, τη μέρα του αγώνα των Vatreni με τους Ρώσους. Η γέφυρα που το ενώνει με τη στεριά έχει μετατραπεί αυτές τις μέρες σε checkpoint, καθώς το νησί από τις 25 Μαρτίου -οπότε τα κρούσματα κορονοϊού έφτασαν τα δεκαπέντε- μπήκε σε καραντίνα. Τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η μετάδοση έγινε τόσο από ξένους που έχουν εξοχικά εκεί όσο και από πρωτευουσιάνους και άλλους που μετακόμισαν νωρίς, πριν τις 23/3 που άρχισαν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Είναι όμορφο, καταπράσινο και (παρότι ξεγελούν τα βραχάκια της ακρογιαλιάς) αμμουδερό -τουλάχιστον στην εικονιζόμενη παραλία Πόντβ΄ρσκε. We will return.

Image may contain: ocean, sky, cloud, tree, plant, beach, outdoor, nature and water


31/3

Επειδή βαριέμαι να ψάχνω τα λεξικά, μήπως ξέρει κανείς πώς μεταφράζεται το Ermächtigungsgesetz* στα ουγγαρέζικα;

*Για τους μη γερμανομαθείς, είναι ο «αναγκαστικός νόμος» (τυπικά, «διευκολυντικός» ή «εξουσιοδοτικός») που έδωσε στο τέλος ενός άλλου Μαρτίου (1933) απεριόριστη δύναμη στην τότε γερμανική ηγεσία.

--

Η εικόνα (σε ελληνικά κανάλια) από την ουρά αναμονής έξω από τράπεζα -κολλητά, μέχρι κάποιος να τους αραιώσει στις δέουσες αποστάσεις- όπως και οι ερωτήσεις για το αν θα γιορτάσουμε το Πάσχα κανονικά φέτος δείχνουν ότι κάποιος κόσμος (ελπίζω μειοψηφία) είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και επειδή είμαστε "ο εξυπνότερος λαός της υφηλίου" είμαι σίγουρος ότι αυτοί απλά κάνουν τους χαζούς. Ώρα όμως να αφήσουν το Greek drama και να φερθούν με τη στοιχειώδη σοβαρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: