3 Ιουν 2020

Coronablog Μαΐου 2020

Με αυτή τη συλλογή αναρτήσεων στο FB, ολοκληρώνεται η "τριλογία" του κορονοϊού. Δυστυχώς δεν κλείνει ο κύκλος της πανδημίας όσο αυτή εξελίσσεται χωρίς να υπάρχει ανοσία ή εμβόλιο. 

1/5

Το back-to-the-future του κορονοϊού δεν αποκλείεται να επαναφέρει και σχολεία με πρωινή + απογευματινή βάρδια, για όλη τη χρονιά 2020-2021. Τα Σάββατα ας ελπίσουμε ότι θα παραμείνουν απείραχτα.

--

Σύμφωνα με ανάλυση κροατικής εφημερίδας, οι Γερμανοί -αν στα μέσα Ιουνίου αποφασίσουν να στείλουν κόσμο σε διακοπές φέτος- θα προτιμήσουν χώρες με λίγα κρούσματα όπως Αυστρία, Ελλάδα και Κροατία. Ωστόσο και οι Ιταλοί αντιτάσσουν ότι ο νότος τους είναι ασφαλής, όπως και το αλπικό Alto Adige. Οι Κροάτες ελπίζουν επίσης ότι οι Σλοβένοι θα πάνε στα εξοχικά της Αδριατικής. Γενικώς οι απόπειρες διμερών συμφωνιών θα δώσουν και θα πάρουν. Κανείς δεν αντιμετωπίζει τον τουρισμό σαν χαμένη υπόθεση κι αυτό είναι εύλογο για τον ευρωπαϊκό νότο που εκεί βασίζεται. Προβλέπω όμως -μπροστά σε θέματα επιβίωσης ολόκληρων κλάδων- ότι οι συζητήσεις για το τι είναι αποδεκτό για λόγους δημόσιας υγείας και τι όχι θα κάνουν το πρόσφατο “debate” περί μάσκας να μοιάζει με όαση ορθής λογικής.

3/5

Alarming news from southeast European countries, as new COVID19-related deaths increased last week (except for Greece) - in some cases sharply. This is worrying at a time when countries are entering (partial) relaxation of lockdowns and, thus, greater exposure to the virus.


--

Τι να κάνουμε που η σύγχρονη γλώσσα μας δεν έχει απαρέμφατα και μας δυσκολεύει όταν μεταφράζουμε το -ing; Καμιά φορά οι αρχαιότεροι τύποι δίνουν τη λύση, π.χ. όταν λέμε το "γίγνεσθαι" ή το "λέγειν". Συχνότερα έχω την εντύπωση ότι καταφεύγουμε στην προσθήκη της κατάληξης -ποίηση, που είναι πολυλογάδικη και (συχνά) "80s". Καμιά φορά είμαστε τυχεροί και υπάρχει ή δημιουργείται παράγωγο ουσιαστικό, π.χ. "σωσμός".

Αφορμή για αυτές τις παρατηρήσεις είναι δύο συζητήσεις που ειχα για το πώς να αποδώσουμε το (social) distancing. Η πιο προφανής μετάφραση, "αποστασιοποίηση", δεν τους άρεσε διότι θεωρούν ότι αυτή η λέξη έχει μόνο μεταφορική έννοια. Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να προτείνει την "απομάκρυνση" ή και τη σκέτη "απόσταση" - μια και τα απαρέμφατα "αφιστάναι" / "αφίστασθαι" δεν τα βλέπω να γίνονται τόσο γρήγορα νεοελληνικά. (Και περιφραστικά, την "τήρηση αποστάσεων", αλλά ας μην πάμε εκεί.)

Αυτές οι εναλλακτικές βρίσκω ότι έχουν διάφορα μειονεκτήματα. Η απομάκρυνση είναι λίγο πιο βαριά και ένα κλικ πριν την απομόνωση, ενώ η απόσταση δεν τονίζει αρκετά τη συνειδητή ενέργεια, το -ing.

Η αλήθεια είναι ότι ο ΠΟΥ μιλά για physical distancing, διότι υποτίθεται ότι μέσω της τεχνολογίας μένουμε συνδεδεμένοι. Εμ, δεν είναι ακριβώς έτσι. Εδώ και σχεδόν 2 μήνες ξεμάθαμε από καφέδες, συνεστιάσεις, εξόδους, επισκέψεις, παραστάσεις - και φυσικά από κοινωνικά εργασιακά περιβάλλοντα. Κρατάμε επαφές, παράγουμε, και επικοινωνούμε με ήχο ή εικόνα αλλά η ζωή (και η όρεξη) δεν είναι ίδια όταν δεν μπορείς να δεις τον άλλον από κοντά. Ξέροντας μάλιστα ότι η λήψη μέτρων ασφαλείας θα συνεχιστεί για πολλούς ακόμη μήνες στην καλύτερη περίπτωση, καταλήγεις να μην ανυπομονείς για τη λήξη τους, για να μη φθείρεσαι.

Ακόμη και αν δεν έχουμε αναπτύξει "σύνδρομο Στοκχόλμης" (να κάνουμε το cocooning επιλογή ζωής), έχει μια βάση η παρατήρηση -μεταξύ σοβαρού και αστείου- ενός παλιού "συγκατοίκου" στο γραφείο: "Τώρα που μείναμε μέσα τόσο καιρό, είναι ανάγκη να βγούμε έξω;" Το distancing, λοιπόν, με δεδομένη και αυτή τη διάσταση, θα συνεχίσω να το λέω αποστασιοποίηση, μέχρι να δω πειστική πρόταση για καλύτερη απόδοση.

Στο δικό μας lockdown ("απαγορευτικό" είπε να το λέμε ο γλωσσολόγος καθηγητής, που δεν βρήκα έως τώρα πρότασή του για το distancing), οι τοπικές μετακινήσεις δεν είχαν περιορισμό. Συνοδεύω λοιπόν αυτό το ποστ με δύο φωτογραφίες από το απογευματινό μου περπάτημα: τα λουλούδια στη σχισμάδα του τοιχείου και την οψη της κεντρικής πλατείας, με τους δύο πύργους του καθεδρικού στο φόντο - χωρίς τους σταυρούς στις κορυφές τους ακόμη, λόγω επισκευών από τον σεισμό.

EDIT: Ο καθηγητής μίλησε. Προτείνει "αποστασίωση", υποθέτω για να κάνει ρίμα με την "ίωση"... 



4/5

Οι επιλεκτικές προσκλήσεις να «στηρίξουμε» στην επερχόμενη κρίση ύφεσης τον έναν ή τον άλλον έχουν τους λόγους τους: Συμφέρον, συμπάθεια, αντικειμενικά μεγάλο πρόβλημα, ή όλα μαζί. Πριν μας πιάσουν όμως τα κουβαρνταλίκια και οι πόνοι ψυχής ας θυμηθούμε ότι τα σωσίβια τα φοράμε πρώτα οι ίδιοι για να είμαστε σε θέση να βοηθήσουμε τον άλλον. Πόσο βέβαιοι είμαστε για το όποιο σημερινό μας κομπόδεμα και εισόδημα; Μήπως κάποιοι από αυτούς που φωνάζουν έχουν κάνει τα κουμάντα τους; Γιατί ένας απλήρωτος ή αδρανής εργαζόμενος στον Α κλάδο έχει (για τα ωραία του μάτια και κάποιο hashtag) περισσότερη ανάγκη από τον ομοίως απλήρωτο και αδρανή του Β; Έχοντας μείνει στα σπίτια μας (δηλ. τα νοικοκυριά μας, και κατ’ επέκταση τις ζωτικές μας ασχολίες) το τελευταίο δίμηνο ελπίζω ότι τα εκτιμήσαμε αρκετά ώστε να επιλέγουμε να στηρίξουμε αυτά πρώτα και κύρια. Για το όποιο μας περίσσευμα ας προσπεράσουμε τις φωνές κι ας σκεφτούμε πρώτα αυτούς (άτομα ή ομάδες) που ήταν ήδη σε οριακό σημείο: αυτοί έχουν την πιο άμεση ανάγκη. Τον δομικό σχεδιασμό της οικονομίας ας τον αφήσουμε σε άλλους - εκτός αν βαρεθήκαμε να είμαστε επιδημιολόγοι και θέλουμε κι ένα μάστερ στα οικονομικά.

--

It is comforting to read the BBC article (see first comment) praising my home country and the one I'm residing in, for their responsible handling of the crisis.

At the same time it is disappointing to learn (2nd comment) that another beautiful European country plans to hold a May 9th (Victory Day) parade as if nothing had happened.

5/5

"Ο κορονοδιάδρομος εξυπηρετούσε και την εσωτερική κυκλοφορία της Ενδιάμεσης Χώρας. Συνεπώς οι Επισκέπτες και οι Οικοδεσπότες μπορούσαν θεωρητικά να συναντηθούν με τους Ενδιάμεσους στα εστιατόρια των ΣΕΑ. Για υγειονομικούς λόγους λοιπόν επιβλήθηκε έλεγχος διαβατηρίων και στις εισόδους των καταστημάτων αυτών. Ταυτόχρονα, οι συνοριακοί φρουροί έλεγχαν τους χρόνους εισόδου και εξόδου της διερχόμενης κυκλοφορίας και, αν τους έκριναν υπέρμετρους, προχωρούσαν σε λεπτομερέστερους ελέγχους των ταξιδιωτών. Για τον ίδιο λόγο ορίστηκαν και συγκεκριμένοι σταθμοί για στάση μόνο των διερχόμενων ΙΧ, φορτηγών και λεωφορείων. Στο τέλος της θερινής σαιζόν, η Ενδιάμεση Χώρα ξεκίνησε την επιβολή αυξημένου τέλους διοδίου στους διερχόμενους. Μετά από διαμαρτυρίες χρηστών, το τέλος αντικαταστάθηκε από κατ' αποκοπήν χρηματική ενίσχυση της Ενδιάμεσης Χώρας, με επανασύσταση του κωδικού πληρωμών του πάλαι ποτέ Σχεδίου Οικονομικής Ανασυγκρότησης".

(Από τις σημειώσεις του Ιστορικού του Μέλλοντος.)

7/5

Πάλι ξεκίνησε κίνημα πλατειών στην Ελλάδα, από αυτά που διαβάζω. Και πες ότι θα αντέξει [;] η χώρα την επανάληψη του πολιτικού κύκλου με Παπαδήμο, Σαμαρά, Τσίπρα, Καμμένο και Στάθη Μπούκουρα (ειδικά αυτόν). Τη δεύτερη κανονικότητα, επαναφορά της σημερινής, πώς να την ξαναζήσεις;

10/5

Among southeast European countries, Albania now has the least covid19-related deaths per population (no new ones reported last week). Bulgaria, Greece and Croatia remain relatively low. On the other hand, the most populous country, i.e. Romania, shows no signs yet of flattening its curve.


11/5

Ηθοποιός, με γνωστότερο ρόλο της καριέρας του μια εμφάνιση στα "δυο αυγά Τουρκίας", εγκαλεί τον νεώτερο συνάδελφό του που πληρώθηκε για σποτάκι περί κορονοϊού. Έτσι, για να μην παραγνωρίζουμε και τη διάσταση του κοινωνικού φθόνου σε όσα συζητάμε όταν μας βαράνε τα νταούλια.

12/5

Μετά από δύο μήνες άψογης τηλεργασίας για μένα (και πολλούς άλλους) και τηλεσχολείου για τα παιδιά μου (και πολλά άλλα), παρακολουθώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις αντιρρήσεις πολλών για τις "κάμερες στην εκπαίδευση". Να τους ευχηθώ ολόψυχα, ευτυχισμένο το 1920!

13/5

Εσείς, που δημοσιεύετε την 50η διαφορετική εικασία για το πώς θα λειτουργήσει φέτος η τουριστική σαιζόν, μας πείσατε: είστε το ίδιο ανίδεοι με τους προηγούμενους 49.

--

Today's forecasts by EBRD for 2020 GDP change (i.e. recession), by European country covered:

Albania -9%
Montenegro -8%
Croatia -7%
Latvia -7%
Lithuania -7%
Greece -6%
Cyprus -6%
Slovakia -6%
Estonia -6%
Slovenia -5.5%
Georgia -5.5%
Bulgaria -5%
Kosovo -5%
Belarus -5%
Russia -4.5%
Ukraine -4.5%
Bosnia -4.5%
Romania -4%
Moldova -4%
Serbia -3.5%
North Macedonia -3.5%
Armenia -3.5%
Poland -3.5%
Hungary -3.5%
Azerbaijan -3%

15/5

Όταν είναι κυκλική η πλατεία, λόγω της αέναης ροής δεν κολλάς, το ξέρουν όλοι οι συγκοινων-ιολόγοι αυτό 🙂

--

Ο lookism και ο fattism, που έχει το σποτ με τη Σταυροπούλου, δεν τιμωρήθηκαν με απόσυρση. Φαντάζομαι γιατί δεν έχουμε ελληνικούς όρους για αυτούς τους -ισμούς.

16/5

ΟΚ, οι μεν συναθροίζονται αυθόρμητα και οι δε από κομματικό καθήκον. Αυτό το κατάλαβα. Ποιοι έχουν το λιγότερο μυαλό, δεν έχω καταλήξει.

17/5

Two covid-19 charts from this week.

For southeast Europe, a "regional" average for the nine countries (SEE9) is added. As regards individual countries, Romania and Bosnia death rates are going sharply up. Albania (2nd week with no new deaths) remains lowest.

The SEE9 line is also included in a comparison with the major "west" European countries. The Balkans remain far lower than Germany, which in turn has only a fraction of the death rates of others. Among those, the UK is on a sharper rise, whereas Spain, Italy and France curves have been flattening after Easter.



--
Επιτάχυνση διαδικασιών για "προσωρινές" ρυθμίσεις ήπιας κυκλοφορίας ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και δημοσιεύτηκε αυτούσια και ασχολίαστη σε πολλά ελληνικά ΜΜΕ (είναι και σαββατοκύριακο με παραλίες, αφορισμούς κ.λπ., ποιος να ασχοληθεί;). Με αυτό και με την ανακοίνωση του "περιπάτου" της Αθήνας, διασκεδάζονται οι εντυπώσεις ελληνικής αδράνειας την ώρα που πληθαίνουν οι ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες τόνωσης της μη μηχανοκίνητης κυκλοφορίας. Δύο άμεσα ερωτηματικά (που πιστεύω ότι θα απαντηθούν) είναι (α) αν το κύριο κίνητρο -κι όχι μόνο στην Ελλάδα- είναι τα τραπεζοκαθίσματα, που λόγω κορονοϊού τώρα θέλουν περισσότερο χώρο, και (β) γιατί να χρειάζεται τέτοιες ρυθμίσεις να μπαίνουν σε "τροπολογίες" (και τίνος νόμου τροπολογίες;) και αν αυτό έχει να κάνει με τα δημοσιεύματα για διαφωνίες με το Υπουργείο Μεταφορών.

18/5

Δεν υπάρχει περίπτωση να χρησιμοποιήσω το "αποστασίωση" που πρότεινε -εμφανώς στα κέφια του- ο γλωσσολόγος καθηγητής για να αποδώσει το distancing, συνδυάζοντας την απόσταση με την ίωση. Μου θύμισε πάντως το πώς χρησιμοποίησε, πριν χρόνια, τη λέξη "επαναξίωση" μια φίλη που κατάφερε να ξαναπάρει μετάθεση για την αγαπημένη της Νάξο. Αυτό, μάλιστα!

--

Μήπως υπάρχει ιστότοπος που να ενημερώνει υπεύθυνα & αρμοδίως, με ανανέωση μια φορά τη μέρα, για το αν -και με ποιες προϋποθέσεις- μπορούμε να ταξιδέψουμε από τη χώρα Α στη χώρα Β; (Στην ΕΕ / Ευρώπη καταρχήν.)

Για να το περιορίσουμε στα δικά μας, υπάρχει κάπου μαζεμένη (και επικαιροποιούμενη) αυτή η πληροφορία, για το πού (δεν) μπορείς να πας από την Ελλάδα, και από πού (δεν) μπορείς να επισκεφτείς την Ελλάδα;

20/5

Άκουσα καλά, είπε "από 1η Ιουλίου" (με Λ) ξεκινούν οι πτήσεις εξωτερικού;!

21/5

"Croatia will as of 29 May open its borders to citizens of Austria, the Czech Republic, Hungary and Slovakia"

--

Αν φοβόμαστε τον διεθνή τουρισμό φέτος και ψάχνουμε την ευκαιρία δομικού αναπροσανατολισμού της οικονομίας μας, θα μπορούσαν απλά να στηθούν καμιά πεντακοσαριά startups, έτσι να υπάρχουν #sarcasm

24/5

Some easing in covid19 deaths is seen in Europe, at a time when elsewhere in the world there are worrying trends.

Among major "west European" countries, the UK has now surpassed Italy in deaths per population. Spain remains worst.

in southeast Europe, a mixed picture: Romania's trend fortunately decreasing, but North Macedonia surpassed Slovenia (which reportedly declared the end of the pandemic). Bulgaria, although remaining low, has surpassed Greece. Albania continues without new deaths.

However, to get a sense of perspective, even Romania's level is just 60% of Germany's. And Germany is "doing well".


25/5

«Πάλι καλά που ήρθε ο κορονοϊός» και αποφασίζουν να ασχοληθούν με τη θωράκιση του ΕΣΥ στα νησιά. Μακάρι να προκύψει, και σύντομα, κάτι χρήσιμο και για όσους βρίσκονται εκεί ανεξαρτήτως τουρισμού και σαιζόν. Το επίπεδο κάλυψης ενός «εθνικού» συστήματος δεν πρέπει να έχει αστερίσκους.

26/5

Παρακαλώ αποφασίστε, εσείς που τα ξέρετε όλα από την «εφημερίδα των ημιμαθών»: Το θέλουμε το μεγαλύτερο κράτος για να εγγυάται τη δημόσια υγεία, ή το απορρίπτουμε γιατί θα μας εξουσιάζει μέσω της βιοπολιτικής;

--

Τα Ελληνικά Hoaxes είχαν γράψει (Ιανουάριος 2019 - σύνδεσμος στο πρώτο σχόλιο) ότι το ποίημα "στην απλότητα κρύβεται η ευτυχία", που διάβασε ο κ. Τσιόδρας ως "Ελύτη", δεν ανήκει στο έργο του νομπελίστα ποιητή.

27/5

Μόνο οι ανόητοι και εμπαθείς δεν μπορούν να δουν τη θετική έως τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα (και τον καθοριστικό ρόλο του κ. Τσιόδρα), μια χώρα που συχνά αποδεικνυόταν "κουκουρούκου" σε θέματα οργάνωσης και σε διαχείριση κρίσεων. Ο καθηγητής "τα έδωσε όλα" και κάποια στιγμή ήταν βέβαιο ότι θα χρειαζόταν ξεκούραση και απομάκρυνση από την υπερέκθεση. Ιδανικό και συμβολικό χρονικό σημείο η χθεσινοβραδινή "απόδοση του Πάσχα", με ανοιχτά από προχθές και τα καταστήματα εστίασης και με συχνή αναφορά σε μια "μετά κορονοϊό" [sic] εποχή. Το βλέπω και από το μηδενικό σχεδόν ενδιαφέρον που προκαλούν τα κυριακάτικα διαγράμματά μου: ο κόσμος (στην Ελλάδα, κι εδώ στην Κροατία) χαλαρώνει και αδημονεί να ζήσει λίγο πιο κανονικά.

Από τη μάλλον περιστασιακή παρακολούθηση των ενημερώσεων και του αντικτύπου τους, ξεχωρίζω τα εξής:

1- Οι φίλοι μου επικοινωνιολόγοι προβλέπω ότι θα συμπεριλάβουν οπωσδήποτε υλικό από αυτές τις ενημερώσεις στα σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων. Ως θεατής (κι έχοντας παρακολουθήσει τέτοια σεμινάρια αλλά και διαχειριστεί, και επικοινωνιακά, κάποιες -μικρότερες- κρίσεις στη δουλειά μου) εντυπωσιάστηκα θετικά από το συνδυασμό ύφους και ουσίας στις ενημερώσεις και κυρίως στις απαντήσεις.

2- Αν και αυτό αντιτίθεται στη σύγχρονη τάση των "elevator pitches" (πέρνα το μήνυμά σου σε λίγα δευτερόλεπτα, σαν να επρόκειτο να πείσεις τον υποψήφιο πελάτη στο ασανσέρ) -ίσως και γιατί τα ασανσέρ είναι πια "τζιζ"!-, ο κ. Τσιόδρας επέδειξε το χάρισμα, να πείθει λέγοντας μεθοδικά και λίγο αργούτσικα αυτά που έπρεπε. Μου άρεσε το ότι ξεκινούσε με τα παγκόσμια νούμερα, θυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ένα μικρό μέρος του προβλήματος, που όμως οσοδήποτε μικρό πρέπει να τα πάει καλά, γιατί τα πολλά μικρά θα κάνουν τη δουλειά.

3- Ο έπαινος πηγαίνει δικαίως στον κατεξοχήν ειδικό (και στο επιτελείο που εκπροσωπεί), ωστόσο η εικόνα που δόθηκε είναι μιας γερής ομάδας, επικοινωνιακά δε το good cop - bad cop δίδυμο που διαμορφώθηκε (με τον κ. Χαρδαλιά στον έτερο ρόλο) ήταν πανίσχυρο. Οι δυο τους κέρδισαν μεγάλο θαυμασμό μεταξύ άλλων τη μέρα που πήγαν στους Ρομά στη Λάρισα. Ο καθηγητής είπε το πραγματικά φοβερό και ευαίσθητο, ότι τα δύο λεπτά που τους μιλήσαμε ήταν σημαντικότερα από τα δύο μέτρα απόστασης που δεν κρατήσαμε (ή κάπως έτσι). Ακούσαμε και άλλα στα οποία δεν μας συνηθίζουν οι κρατικοί λειτουργοί - όπως για τους "μουσουλμάνους συμπολίτες", διά στόματος υφυπουργού (επιτέλους, αντί για το "μειονοτικούς" που ξέμεινε από την εποχή της μπάρας στα πομακοχώρια).

Στο κλείσιμο αυτού του κύκλου, οι πρωταγωνιστές μάς διαβεβαίωσαν ότι η κατάσταση θα παρακολουθείται. Το καλό που τους θέλουμε! Ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας θύμισε ότι Βραζιλία, Ινδία, Περού και άλλες χώρες είναι σε άνοδο - χώρες φτωχότερες από αυτές που επλήγησαν πρώτες, χώρες στις οποίες η πανδημία θα προστεθεί σε ενδημικά μεγάλα προβλήματα. Ας συνεχίσουμε λοιπόν με προσοχή ακόμη και μες στη χαλάρωση, διότι -για να παραφράσουμε τον Ελύτη, τον πραγματικό, όχι τον ντεμέκ- "κι αν βιαστείς να νομίσεις ότι αποσύνθεσες την πανδημία, με αυτά που σου απομένουν μπορείς δυστυχώς μια χαρά να την ξαναφτιάξεις".

--

https://www.youtube.com/watch?v=u3LQg3PF38M

I much prefer this type of publicity for Greece (even with controversy on the details) to the one the world was witnessing five years ago.

28/5

Η διαφορά εξωτερικού και εσωτερικού τουρισμού για την εθνική οικονομία είναι απλή, αλλά για πολλούς δυσνόητη.

29/5

Ανήκω σε αυτούς που ταξιδεύουν αρκετά συχνά, είτε επαγγελματικά είτε ιδιωτικά. Στον όρο flag carrier, για μένα (και δεν είναι υποχρεωμένος κανείς να συμφωνήσει, ούτε και να κατακεραυνώσει όμως, φιλοσοφικό είναι πρωτίστως αυτό), πρώτα έρχεται το carrier και μετά το flag. Θέλω να με αντιμετωπίζουν αξιοπρεπώς ως πελάτη και μπορώ να πω χωρίς υπερβολή ότι αυτό, και προ κορονοϊού και μετά, τις περισσότερες φορές δεν συνέβαινε. Ειδικά σε θέματα όπως οι χρεώσεις σε περίπτωση αναβολής, η δυσκολία ή αδυναμία αλλαγής κράτησης αφότου την πληρώσεις, για να μην πω για τις καθυστερήσεις ημερών σε αποσκευές ή και ζημιές - ή την πρόσφατη ιστορία με τα voucher. Όλα αυτά δεν αφορούν κάποια εταιρεία συγκεκριμένα, κάποιες ίσως είναι χειρότερες από άλλες, αυτή όμως η αντιμετώπιση του πελάτη είναι universal, και κάκιστη. Επιτρέψτε μου λοιπόν να αντιδρώ με γελάκια, για να μην εκφραστώ χειρότερα, όποτε διαβάζω για την ανάγκη "στήριξης" ιδιαιτέρως της τάδε ή της δείνα αεροπορικής.

--

Socially-distanced graduation! Well done Lucas (Λουκάς Δημητρόπουλος) and all AISZ class of 2020!



30/5

Zagreb Catholic Cathedral with the replacement crosses (due to the quake) on its twin spires. And a protest graffiti on the side of the Opatovina church nearby: “corona is control”. Yesterday’s photos from an extremely quiet downtown. A bit sad to see this place without the usual tourists, youth and other “regulars”: things haven’t yet picked up after the 2+ month lockdown. (Our last meal out had been sometime in mid March.) The promising notes, literally, were struck by the acoustic duo performing outdoors, in front of a big bar on an internal square. Things can only improve.



31/5

*** PAUSE ***

At a global level, the pandemic is not easing at all. These two charts however suggest that Europe can maybe breathe. Not uniformly and not surely (what confidence can one have, e.g., in Spain reporting a "reduced" death tally?) but after 3 months of restrictions many people have the desire -and probably some good reason- to bring back some normality. I'm among those people too: these charts will not appear again for some time (and hopefully won't appear ever again). For the few who paid attention, I hope they served their purpose of showing that some regions have so far (and probably for a combination of reasons) been spared more than others, as well as reminding that we are in this together: having an interest in what is going on beyond our walls and our borders, instead of exercising selective labelling of "lepers".












Δεν υπάρχουν σχόλια: