28 Ιουν 2020

Κροατικές εκλογές 2020

Σε μία εβδομάδα, και εν μέσω έξαρσης νέων κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές βαλκανικές χώρες, η Κροατία έχει κοινοβουλευτικές εκλογές. Σε περυσινό κείμενο, πριν τις προεδρικές εκλογές, είχα περιγράψει το πολιτικό σκηνικό της χώρας καθώς και το εκλογικό σύστημα. Χωρίς πρόσθετους σχολιασμούς, πέραν των απαραίτητων επεξηγήσεων, ακολουθεί ένα "φωτορεπορτάζ" από τη μάχη της αφίσας στο Ζάγκρεμπ.

Κροατική Δημοκρατική Ενότητα (HDZ) - Το (κεντρο)δεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Άντρεϊ Πλένκοβιτς ("Πλένκι"), και παλιότερα του πρώτου προέδρου της χώρας, Φράνιο Τούτζμαν. Σύνθημα της αφίσας: "Στην κρίση φαίνονται οι ηγέτες". Χαρακτηριστική λεπτομέρεια, το μαλλί του ηγέτη που φαίνεται μακρύτερο από ό,τι συνήθως, και πιο γκριζαρισμένο.


Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP) - Το (κεντρο)αριστερό κόμμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ντάβορ Μπέρναρντιτς ("Μπέρο"), μετεξέλιξη της "τιτοϊκής" παράταξης. Σύνθημα της αφίσας: 
"Κροατία χωρίς διαφθορά". Κυκλοφορούν παρόμοιες αφίσες, με διάφορα άλλα "χωρίς": χωρίς φτώχεια, χωρίς "βύσματα" κ.λπ. Το κόμμα ηγείται της συμμαχίας "Restart", στην οποία μεταξύ άλλων συμμετέχει και το Ιστριακό Δημοκρατικό Κόμμα (IDS).


Πατριωτικό Κίνημα Μίροσλαβ Σκόρο - Μετά την τρίτη θέση στις προεδρικές εκλογές, ο εθνικιστής τραγουδοποιός από το Όσιεκ (πρώην μέλος του HDZ) φιλοδοξεί να επαναλάβει την επιτυχία. Σύνθημα της αφίσας: "Διότι αγαπώ τους δικούς μου", στίχος από το τραγούδι "Με δικάζουν", που ερμήνευσε με τον κουμπάρο του, Πέρκοβιτς ή "Τόμσον", προς τιμήν του αμφιλεγόμενου πολεμικού ήρωα Άντε Γκοτοβίνα.


Κόμμα Εργασίας και Αλληλεγγύης (365) - Ο επί 20ετία δήμαρχος του Ζάγκρεμπ, Μίλαν Μπάντιτς, πρώην μέλος του SDP, έχει εδώ και χρόνια το δικό του κόμμα. Στην αφίσα υπόσχεται δωρεάν σχολικά συγγράμματα για όλους (άλλες αφίσες της καμπάνιας εστιάζουν σε θέματα υγείας και συντάξεις), με κεντρικό σύνθημα: "Δεν είστε μόνοι - Για μια Κροατία χωρίς φόβο". 


"Έξυπνο" κόμμα (Pametno) - Κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα, που ξεκίνησε από μια τοπική πρωτοβουλία στο Σπλιτ. Στην αφίσα υπόσχεται λιγότερους φόρους και μεγαλύτερες αμοιβές. 

Άλλα κόμματα, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις έχουν αξιώσεις εκπροσώπησης στη βουλή, είναι:
- η "Γέφυρα" (Most) με ηγέτη τον Μπόζο Πέτροφ, κεντροδεξιό κόμμα που συμμετείχε στη βραχύβια κυβέρνηση συνεργασίας (2015-2016) με το HDZ
- το "Μπορούμε" (Možemo), αριστερό κίνημα στα πρότυπα του ομώνυμου ισπανικού Podemos - ηγείται της Πράσινης-Αριστερής Συμμαχίας
- η "Ανθρώπινη Ασπίδα" (Živi Zid), "αντισυστημικό" κόμμα που ξεκίνησε από ομώνυμη πρωτοβουλία κατά των εξώσεων

Τα κόμματα των εθνικών μειονοτήτων εκλέγουν βουλευτές με χωριστή διαδικασία (για τα εθνικά κόμματα ισχύει ένα αναλογικό σύστημα με όριο ανά εκλογική περιφέρεια το 5%), ώστε να εξασφαλίζεται η εξής δύναμη στο κοινοβούλιο των 151 μελών:
- 3 Σέρβοι
- 1 Ιταλός
- 1 Ούγγρος
- 1 από τους Τσέχους και Σλοβάκους
- 1 από τους Αλβανούς και τις λοιπές πλην Σέρβων εθνότητες της πρώην Γιουγκοσλαβίας
- 1 από τις λοιπές μειονότητες, που περιλαμβάνουν Αυστριακούς, Βούλγαρους, Γερμανούς, Εβραίους, Πολωνούς, Ρομά, Ρουμάνους, Ρουθηνούς, Ρώσους, Τούρκους, Ουκρανούς και Βλάχους

Για το τέλος αφήνω τα απαραίτητα disclaimers: Δεν ψηφίζω στην Κροατία, δεν υπάρχει καν αναγνωρισμένη ελληνική μειονότητα για να αξιολογήσω τι "μας συμφέρει ως έθνος", δεν κάνω προβλέψεις, ούτε και αναδημοσιεύω τα στοιχεία των γκάλοπ (τα βρίσκει εύκολα στο διαδίκτυο όποιος ενδιαφέρεται). Όπως έγραψε πριν πολλά χρόνια κι ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος, ό,τι κι αν ψηφίσει ο καθένας από εμάς, "ο λαός θα κερδίσει". 

Δεν υπάρχουν σχόλια: