9 Ιουν 2008

Ιδού ο σύγχρονος Nick the Greek!


ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ;


Η επιτυχημένη σειρά συνεχίζεται. Σήμερα: Nick Cave ή κατά κόσμον Νίκος Σπηλιόπουλος.


Γιος Ελλήνων μεταναστών από την Άρλα της Αχαΐας, ο Νίκος Σπηλιόπουλος γεννήθηκε σε μια κωμόπολη της πολιτείας Βικτόρια της Αυστραλίας, όχι μακριά από την τρίτη παγκοσμίως ελληνική πόλη Μελβούρνη.
Η ομολογουμένως έξυπνη μεταφορά του επωνύμου του στην αγγλική γλώσσα αποτελεί έμπνευση του πατέρα του και όχι εύρημα υπαλλήλου της υπηρεσίας μετανάστευσης, όπως τόσες και τόσες μεταγλωττίσεις (π.χ. Αναγνωστόπουλος -> Agnew). Για την ακρίβεια, ο όρος "μετανάστευση" δεν είναι απόλυτα σωστός στην περίπτωση των Σπηλιοπουλαίων, που κατάφεραν στα δύσκολα χρόνια του εμφυλίου να ενεργοποιήσουν τις διασυνδέσεις τους με τους Εγγλέζους, σφυρηλατημένες στη διάρκεια της Αντίστασης. Οι γονείς έφτασαν στο Σίδνεϋ γύρω στο '50, πολύ πριν ενσκήψουν τα κύματα των λοιπών πελοποννησίων (και γενικότερα ελλήνων), και εγκαταστάθηκαν σε μια περιοχή που τους επέτρεπε να βρίσκονται κοντά στη φύση (και όχι στο κέντρο μιας μεγαλούπολης-χωνευτηριού).
Ο Σπηλιόπουλος-Cave όμως δεν ξέφυγε από την τάση της γενιάς του να αναζητήσει τη ζωή της πόλης. Ένας παιδικός του φίλος ονόματι Sclavunos τον συντρόφεψε στην δημιουργία και εξέλιξη του συγκροτήματος των Παλιόσπορων, όπως τους αποκαλούσαν απαξιωτικά οι "δημογέροντες" του ελληνικού καφενέ, που αργότερα μετονομάστηκε στους γνωστούς Bad Seeds. Δυστυχώς ο Νίκος απέκρυψε όπως τόσοι και τόσοι άλλοι την ελληνική του καταγωγή, αφήνοντάς την μόνο να εικάζεται από τη μεσογειακή του εμφάνιση και την συχνή προτίμησή του για συναυλίες σε μια χώρα τόσο αντιεμπορική (για ροκ συγκροτήματα) όσο η Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: