6 Οκτ 2009

Η ποιότητα μας μάρανε!

Εφημερίδα "ποιοτικού" ομίλου ΜΜΕ μας θύμισε στο φύλλο της 4ης Οκτωβρίου (Κυριακή των εκλογών) την πρόσφατη ιστορία των πολιτικών δημοσκοπήσεων εν Ελλάδι. Πολλά από όσα επισημαίνονταν έχουν μια λογική και μια αληθοφάνεια. Μου ήταν και γνώριμα τα επιχειρήματα - τα είχα διαβάσει σε άρθρο της ίδιας εφημερίδας, προ πενταετίας. Κυρίως τα όσα είχαν να κάνουν με την πολύπλευρη προσπάθεια εντυπωσιασμού τον Φεβρουάριο του 2004.

Πηγαίνοντας όμως σε άλλη σελίδα αυτής της Καθημερινής εφημερίδας, τι βλέπει κανείς; Ρεπορτάζ για τα στοιχήματα. Όπου μάλιστα υποστηριζόταν ότι κάποια γραφεία, όσο πλησιάζαμε στην ημέρα των εκλογών, έδειχναν την πιθανή διαφορά να μειώνεται, φτάνοντας στο 4%! Δεν μας είπαν ποιοι συγκεκριμένοι "οίκοι" έβλεπαν ως ντέρμπι μια αναμέτρηση που (κατά γενική ομολογία) είχε κριθεί από νωρίς. Ποια η διαφορά αυτής της μπαρούφας από τις φήμες του '04 περί συρρεόντων ομογενών ψηφοφόρων που -ορθώς- κορόιδευε η εφημερίδα;

Σαν να μην έφτανε αυτό, όσοι επέλεξαν να δουν ή να ακούσουν τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα του συγκεκριμένου συγκροτήματος μετά τις 19:00, έπεσαν πάνω σε εμμονή που "σκά(ε)ι γάιδαρο", κατά τη λαϊκή έκφραση. Εμμονή σε μια υπόθεση εργασίας τραβηγμένη από τα μαλλιά: τη δήθεν ισχνή διαφαινόμενη αυτοδυναμία του Γ. Παπανδρέου λόγω "εισόδου των Οικολόγων Πρασίνων στη Βουλή". Κι αυτό χάρη σε μια "εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος", μια από τις συνήθεις πρόχειρες αναγωγές (εκφραζόμενες με ακρίβεια παρόμοια με εκείνη των προγνωστικών μου, εν προκειμένω "2,5% έως 3,5%") των συνεργαζόμενων δημοσκόπων. Οι ακροατές και θεατές άκουγαν ότι ο νικητής θα ήταν περίπου αναγκασμένος να ζητήσει κοινοβουλευτικές συμμαχίες ή και να προκηρύξει εκλογές τον επόμενο μήνα. Δεν "σφύριξε" άραγε κανείς στους δημοσιογράφους ότι υπήρχε κι ένα άλλο, μεγάλο exit poll που έδινε ανετότερες διαφορές; Δεν ένιωσαν εκείνοι την ανάγκη να εκφραστούν πιο επιφυλακτικά και υπεύθυνα, μετά τα απανωτά στραπάτσα όσων έσπευσαν να αναγνώσουν τις δημοσκοπήσεις ως αποτελέσματα; (Αυτή τη φορά, παρεμπιπτόντως, φαίνεται ότι η αποχή περίπου 300.000 ψηφοφόρων, στην πλειοψηφία τους μάλλον νεοδημοκρατών -κάτι που βέβαια δεν μειώνει στο ελάχιστο τη σημασία της νίκης Πασόκ-, "πείραξε" τις δημοσκοπήσεις εξόδου, κάνοντας τη διαφορά να φαίνεται μικρότερη από την πραγματική των 10+ μονάδων.) Εκεί αυτοί! Μέχρι που μίλησε το Υπουργείο Εσωτερικών και η δίωρη φιλολογία έλαβε τέλος.

Εγώ φταίω που έσπασα το προσωπικό μου "εμπάργκο" στην made in Greece έντυπη και ραδιοτηλεοπτική "ενημέρωση". Στιγμιαίο (σαν του Πασχάλη;) το ατόπημά μου - για την Κυριακή των εκλογών και μόνο. Επάνοδος τώρα στην (υγιή, πιστεύω) αποχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: