26 Νοε 2009

Πάμε Πρέσπα!

Εδώ και 18 χρόνια μεγάλο μέρος συμπολιτών μας ζει μια συλλογική ψευδαίσθηση. Έχει πειστεί ότι στα βόρεια σύνορά μας, ανάμεσα στην Αλβανία και τη Βουλγαρία, υπάρχει μια ψευδο-χώρα, που κατοικείται από ψευδο-λαό, έχει ψευδο-εκκλησία και μας απειλεί. Η υπαρκτή και βάσιμη διαφωνία, που αφορά τη χρήση του ονόματος "Μακεδονία"-σκέτο με τρόπο ώστε να παραπλανά, περί δήθεν πολιτιστικής συγγένειας και συνέχειας (δηλ. κληρονομιάς - ενός ζητήματος με ιδιαίτερη συμβολική αξία για την Ελλάδα) μεταξύ του σημερινού πληθυσμού της ΠΓΔΜ και των αρχαίων Μακεδόνων, διογκώθηκε και παραμορφώθηκε. Το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι και αυτό που θα έστεκε ως μαξιμαλιστική διαπραγματευτική στάση τώρα αποτελεί άκαμπτη εθνική θέση - "έπηξε" και, αν κοπεί, θα πονέσει.

Η Ελλάδα ευτυχώς έχει ακόμη την ευκαιρία να καλλιεργήσει σχέσεις μεγαλύτερης εμπιστοσύνης με έναν λαό που, ανεξάρτητα από τις ανασφάλειες και υπερβολές της δικής του πολιτικής ηγεσίας, είναι από τους κοντινότερούς μας (αν όχι ο κοντινότερος) - πολιτιστικά, θρησκειολογικά, όσον αφορά τον λαϊκό πολιτισμό κ.λπ.

Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται στη χώρα μας μόνο οι φωνές που υποστηρίζουν ότι:
- Οι "Μακεδόνες" είναι κατά βάθος Βούλγαροι. Πριν από τουλάχιστον έναν αιώνα είχε ήδη καταγραφεί εθνική συνείδηση χωριστή της βουλγαρικής (και φυσικά εδραιώθηκε με τα χρόνια, ιδίως από τη δεκαετία του '40 και μετά). Όταν και η ίδια η Βουλγαρία έχει εγκαταλείψει το όραμα του Αγίου Στεφάνου (δηλ. της συνθήκης που θα της έδινε εδάφη με σλαβόφωνους, κυρίως, κατοίκους, της σημερινής ΠΓΔΜ και κεντρικής/δυτικής Ελληνικής Μακεδονίας), ποιος ο λόγος να ξαναγεννιέται από ελληνικές γραφίδες & ελληνικά χείλη η "Μεγάλη Βουλγαρία";
- Οι "Μακεδόνες" είναι κυρίως Αλβανοί. Η αλβανική μειονότητα αποτελεί περίπου το 25%-30% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ. Αυτό δεν είναι "κυρίως".
- Οι "Μακεδόνες" είναι ένα μίγμα τσιγγάνων κ.λπ. φυλών. Αν και υπάρχουν Ρομ, Τούρκοι, Βλαχόφωνοι, Έλληνες κ.λπ., τα ποσοστά τους είναι μικρά και ο "μακεδονισμός" έχει λειτουργήσει αφομοιωτικά. Αν η συζήτηση αφορά την καταγωγή, το "αίμα", το φυλετικό υπόβαθρο, ξέρουμε καλά ότι σε αυτό το ζήτημα δεν βρίσκει ποτέ κανείς την άκρη, σε καμία χώρα (και φυσικά ούτε και στη δική μας).
- Η ΠΓΔΜ είναι "ψευδοκράτος" ή "κρατίδιο". Τη χώρα αυτή την έχουμε αναγνωρίσει από το 1993. Είναι κράτος κανονικότατο.
- Τα "μακεδονικά" είναι βουλγαρικά, σκοπιανά, διάλεκτος, ντοπιολαλιά ή ψευδο-γλώσσα. Είναι γλώσσα (όπως γλώσσα έγιναν και τα ολλανδικά, κάποτε βόρεια γερμανική διάλεκτος). Κακώς κατά τη γνώμη μου δεν έχουμε βάλει την ονομασία της γλώσσας στη συζήτηση. Θα τα λέει "μακεδονικά" όλος ο άλλος κόσμος; Κι εμείς πώς; "Σκοπιανά"; Δηλαδή, "σκοπιανά" μιλάει ο έλληνας πολίτης από τη Νίβιτσα (νυν Ψαράδες); Χωρίς να έχει καμία σχέση με τα Σκόπια; Θα την αποκτήσει ντε και καλά; Σλαβομακεδονικά τα λέγαμε κάποτε, δεν μας κάνει τώρα αυτός ο όρος;
- Υπάρχουν αλύτρωτα εδάφη και αλύτρωτοι πληθυσμοί στην ΠΓΔΜ. Τώρα πια;

Η προσπάθεια να αποφευχθεί το status προστατευόμενης "εθνοτικής μειονότητας" για την μικρή ομάδα συμπολιτών μας που κατάγεται από σλαβόφωνους πληθυσμούς είναι κατανοητή και σωστή. Οι αριθμοί είναι πολύ μικροί για κάτι τέτοιο και τα κυρίαρχα κράτη δεν έχουν κανένα λόγο να βγάζουν μόνα τους τα μάτια τους.

Αυτή η προσπάθεια όμως δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της ιστορικής ακρίβειας και των πραγματικών γεγονότων. Τα επιχειρήματά μας καλό θα είναι να έχουν γερή βάση, μια και το ακροατήριό μας στον διεθνή στίβο δεν συνεγείρεται από πατριωτικές κορόνες που μπορεί ακόμα εσωτερικά να έχουν (;) πέραση.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άρθρο ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ και ΣΩΣΤΟ!

Mάρκο Τ είπε...

Και εγώ συμφωνώ, σε όλα, εκτός από ένα: Στο βάθος χρόνου της "μακεδονικής" συνείδησης. Δεν νομίζω ότι πηγαίνει τόσο πίσω. Πάντως και τώρα υπάρχουν πολλοί, ειδικά στα ανατολικά, που αισθάνονται Βούλγαροι.

Yank_o είπε...

Μάρκο Τ, καλημέρα και ευχαριστώ για το σχόλιο.

Η "μακεδονική" συνείδηση, σε πολύ μικρή βέβαια έκταση, υπήρχε πράγματι από το τέλος του 19ου αιώνα, ως (αδύναμο αρχικά) αντίβαρο στον (βίαιο) εκβουλγαρισμό. Είναι όμως γεγονός ότι αργότερα δυνάμωσε, κυρίως μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Γιουγκοσλαβία είχε φυσικά κάθε λόγο να τονώσει τη "μακεδονική" συνείδηση και ξεκίνησε να το κάνει πολύ νωρίτερα από τον Τίτο (που συχνά αναφέρεται, εσφαλμένα, ως "επινοητής" της εθνότητας).

Είναι λογικό κάποιοι σλαβομακεδόνες να αισθάνονται βούλγαροι ή, ακριβέστερα, ΚΑΙ βούλγαροι. Στις μεθοριακές περιοχές ιδιαίτερα, τέτοια φαινόμενα ευδοκιμούν. Στο Πιρίν της Βουλγαρίας, μερικές χιλιάδες πληθυσμού απογράφηκαν ως "Μακεδόνες".

ΔΕΛΙΟΣ/ΝΤΕΛΤΣΕΦ είπε...

Συγχαρητήρια για το αρθρο από την ωραία Κόρινθο.
Χαίρομαι που υπάρχουν ακόμα υπάρχουν σκεπτόμενοι κάτοικοι στη πατρίδα μας.
το άρθρο κινείται σε σωστή κατεύθυνση αν και φυσικά έχει μερικές ατέλειες.
1- τα έθνη είναι δημιουργημα του διαφωτισμού του 18-20 αιώνα.
ακόμα και τα γνωστά ορλωφικά στην πελλοπόνησο έγιναν με καθαρά θρησκευτικό και μεσσιανικό χαρακτήρα
2- πολλά έθνη στην πάροδο του χρόνου άλλαζαν την ονοματολογία τους .
ετσι το ελληνικό ονομάζονταν γραικικό,ρωμεϊκο , ελληνικό
3- το μακεδονικό έθνος , όπως και το αλβανικό συγκροτήθηκαν εθνοτικά στο μετέχμιο του 19-20 αιώνα, πολύ πρίν γεννηθεί ο Τίτο...
πρώτη εκδήλωση πολιτικής χειραφέτησης ήταν η ίδρυση το 1893 στην θεσσαλονίκη/σόλουν του μακεδονικού κόμματος απελευθέρωσης από τους οθωμανούς , από ανθρώπους που αυτοπροσδιορίζονταν ως Μακεδόνες και ήταν αυτόχθονες κάτοικοι της περιοχής γύρω από την θεσσαλονίκη .
Ανάμεσα στα μέλη του και ο πατέρας της σύγχρονης μακεδονικής γλώσσας , ο κρστε μισίρκωφ , αυτόχθονος μακεδόνας από το μακεδονικό χωριό πέλλα /πόστολ γιαννιτσών/πάζαρ.
αυτο το χωριό είναι στα όρια της πρωτεύουσας του μακεδονικού βασιλείου και δικαίως οι αυτόχθονες μακεδόνες κάτοικοι του θεωρούν το βασίλειο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ κληρονομιά τους .
οι μακεδόνες ποτέ δεν άλλαξαν ονοματολογικό αυτοπροσδιορισμό και πάνταν ονόμαζαν τους εαυτούς τους Μακεδόνες.
οι μακεδόνες σύμφωνα και με τους πατέρες του ελληνικού εθνικισμού-παπαρρηγόπουλος, ζαμπέλιος,ιωνας δραγούμης,πηνελόπη δέλτα, στρατής μυριβήλης άσχετα αν είναι πατριαρχικοί ή εξαρχικοί είναι το ίδιο ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ.
ο δε ίδιοι εκατοντάδες φορές έχουν δηλώσει ότι δεν είναι ούτε σέρβοι, ούτε βούλγαροι, ούτε φυσικά έλληνες.
είναι μόνο μακεδόνες οι οποίο κανένα γεωγραφικό πρόθεμα δεν χρειάζονται αφού δεν υπάρχει άλλη εθνότητα, ή γλώσσα ή κράτος με μακεδονικό προσδιορισμό διαφορετικό από τον δικό τους αλλά και το ελληνικό και το βουλγαρικό και το σερβικό.μακεδονική εθνότητα και γλώωσα με ελληνικό χαρακτήρα δεν υπάρχει, αντίθετα υπάρχει ελλνική εθνότητα στη μακεδονία.

4- οι Μακεδόνες ποτέ δεν αμφισβήτησαν την εδαφική ακεραιότητα και τα σύνορα των χωρών που ζούν , μετά τον διαμελισμό το 1913 με την συνθήκη του βουκουρεστίου της μακεδονίας, με ελλάδα να κστέχει το 51%,την βουλγαρία το 13%,την αλβανία το 3% κι την γιουγκοσλαυια το υπόλοιπο 33%,όπου σημερα είναι η δημοκρατία της μακεδονίας.

Yank_o είπε...

@ ΔΕΛΙΟΣ/ΝΤΕΛΤΣΕΦ,
Θα τα πιάσω ένα-ένα:
- Στο "1" γενικά συμφωνώ αν και δεν γνωρίζω αρκετά για τα ορλωφικά.
- Στο "2" δεν έχω κάτι να πω.
- Στο "3": Με τα "ποτέ", "πάντα" και "μόνο" δεν συμφωνώ. Υπάρχουν πολλές αποχρώσεις. Ως έλληνας θεωρώ απαραίτητο το πρόθεμα "σλαβο-" διότι υπάρχουν πάρα πολλοί κάτοικοι της γεωγραφικής Μακεδονίας που δεν ανήκουν στην σλαβομακεδονική εθνότητα, και επίσης για να αποφεύγεται κάθε σύγχυση με τους ένδοξους αρχαίους Μακεδόνες, που αποτελούν μέρος μιας κληρονομιάς με την οποία εμείς οι έλληνες συγγενεύουμε.
- Για το "4" δεν έχω κάτι να πω.

Συνεχίζεται...

Yank_o είπε...

Συνεχίζω:
- Για τα "5" και "6" δεν έχω κάτι να πω.
- Για το "7", το ένα εκατομμύριο είναι επιστημονική φαντασία.
- Στο "8" διαφωνώ πλήρως, οι αρβανίτες δεν είναι αλβανική μειονότητα και δεν αισθάνονται ως τέτοια.
- Στο "9" δεν έχω κάτι να πω και στο "10" προφανώς διαφωνούμε.

Να διευκρινίσω ότι στην Κόρινθο είμαι κάτοικος αλλά κατάγομαι από αλλού. Δεν είμαι αρβανίτης και δεν θεωρώ ότι ανήκω σε κάποια μειονότητα.

Σας ευχαριστώ για τον διάλογο και εύχομαι καλές γιορτές.

Yank_o είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ούτε βόρειομακεδόνες υπάρχουν στην δημοκρατία της μακεδονίας, ούτε νότιομακεδόνες στην ελληνική δημοκρατία υπάρχουν , ούτε ανατολικομακεδόνες στην βουλγάρικη δημοκρατία ούτε δυτικομακεδόνες στην αλβανία.
ολοι οι παραπάνω ειναι απλά ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ και ευρωπαίοι πολίτες της περιφέρειας της ευρώπης, της Μακεδονίας.
Ανεξάρτητα της εθνοτικής, της γλωσσικής και της θρησκευτικής τους ταυτότητας.
ERGA OMNES ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ!!

Yank_o είπε...

Είναι κι αυτή μια άποψη.

Ανώνυμος είπε...

1-στην νότια αιγαιατική μακεδονία υπάρχουν πολλές εθνότητες.
δεν υπάρχει όμως καμία άλλη εθνότητα πλήν της μακεδονικής που να αυτοπροσδιορίζεται με χρήση του όρου μακεδονικός .
υπάρχει η βλάχικη ,η αλβανική, η ελληνική.
2- δεν υπάρχει οποιαδήποτε ανάγκη προσδιοριστικού προθέματος λόγω πιθανής σύγχυσης.αν υπήρχε και αλλη δεύτερη εθνότητα με το προσωνύμιο μακεδονική τότε ίσως υπήρχε τέτοια ανάγκη.
3-η εκβιαστική απαίτηση του ελληνικού εθνικισμού για τροποποίηση είναι απορριπτέα από όλη την ανθρωπότητα,που ξεπερνά την χιτλερική αμφισβήτηση του αυστριακού έθνους λόγω της γερμανογλωσσίας του
4- δεν υπάρχει λατινοιταλικό ούτε κελτογερμανικό έθνος,παρά μόνο ιταλικό και γερμανικό.
ούτε υπάρχει σλαβορωσικό, σλαβοπολωνικό, σλαβοσερβικό,σλαβομακεδονικό έθνος.
υπάρχει μόνο ρωσικό, πολωνικό,σερβικό,μακεδονικό έθνος.
5- οι "ένδοξοι" αρχαίοι μακεδόνες με μητρική/οικιακή γλώσσα την αρχαία μακεδονική στο μετέχμιο της αρχαίας ιλλυρικής και της αρχαίας θρακικής, με επίσημη γλώσσα του πολιτικού τους φορέα την επικρατούσα στην μεσόγειο αττική διάλεκτο την οποία ξένη γλώσσα πολλά μέλη της βασιλικής οικογένειας την έμαθαν στα βαθιά γεράματα είναι ΚΟΙΝΗ πολιτιστική κι όχι βιολογική κληρονομιά για όλες τις εθνότητες της Μακεδονίας.
Η αρχαία και σύγχρονη ελληνογλωσσία των εβραίων της αγίας γραφής και των ελλήνων του σήμερα δεν προδικάζει απολύτως τίποτε, όπως και ισπανογλωσσία των μεξικάνων και νοτιοαμερικανών, η αγγλοφωνία όλης σχεδόν της ανθρωπότητας, όπως και σλαβογλωσσία των μακεδόνων.
6- η περισσότερη συγγένεια ανήκει μάλλον στους αυτόχθονες κάτοικους της Πέλλας, ο οποίοι όλοι είναι Μακεδόνες εθνικά με μητρική γλώσσα την μακεδονική και κανείς τους Ελληνας-με ότι αυτό σημαίνει.
7- οι αρβανίτες είναι πολιτιστικά κοινότητα, αριθμητικά πλειονότητα σε συγκεκριμένες περιφέρειες
και ιδεολογικοπολιτικά έλληνες.
εθνοτικά είναι αλβανοί άσχετα του πώς αισθάνονται ή δημόσια δηλώνουν.
αν στην ελλάδα είχαμε σουηδικό κράτος θα δηλώνανε σουηδοί,χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και είναι.
8- όπως πολύ σωστά αναφέρει ο Τσαρούχης στην Ελλάδα είσαι ότι δηλώσεις, κάτι που φυσικά δεν ισχύει στον υπόλοιπο κόσμο.
η συνείδηση έχει σχέση με τις ηθικές αρχές, π.χ με την σχέση με τις εκτώσεις,με την μετάγγιση αίματος, με την άρνηση στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία και όχι με την εθνοτική ταυτότητα αποτέλεσμα πολύ μακράς και επίπονης διεργασίας οικογενειακοκοινωνικής.

Ανώνυμος είπε...

Αν στο ελληνικό κράτος δημιουργεί σύγχυση ο μακεδονικός αυτοπροσδιορισμός τότε ας βάλει το ίδιο πρόθεμα για να ξεχωρίσει τους άλλους??? Μακεδόνες και να έχουμε π.χ ελληνομακεδόνες(εννοείται με ελληνική εθνότητα).
Οι Μακεδόνες δεν έχουν κανένα λόγο να το κάνουν αφού τόσο οι ίδιοι όσο και όλη η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ δεν έχουν καμία τέτοια ανάγκη , σεβόμενοι την απαράγραπτη ανθρώπινη αρχή του ατομικού και συλλογικού αυτοπροσδιορισμού...!!!

Yank_o είπε...

Κρυβόμενοι πίσω από μια ανωνυμία είναι εύκολο να ρίχνετε το επίπεδο μιας συζήτησης που ξεκίνησε πολιτισμένα, με τις απαράδεκτες προεκτάσεις σας σε ζητήματα Χίτλερ-βιολογίας, με άσχετες αναφορές σε εκτρώσεις κ.λπ., με επιμονή σε ανακρίβειες (με το ζόρι δεν γίνονται αλβανοί οι αρβανίτες) και με αντιφάσεις (άλλο η αρχή αυτοπροσδιορισμού και άλλο το είσαι ότι δηλώσεις;).

Το τι σημαίνει ότι η Ελλάδα "συγγενεύει" με την ένδοξη εποχή της Μακεδονίας νομίζω ότι το καταλαβαίνουν, στη σωστή του διάσταση, οι περισσότεροι αναγνώστες αυτού του μπλογκ.

Χρόνια πολλά!