15 Νοε 2009

Think globally, forget locally

Γράφτηκε πολλές φορές, και όχι άδικα, ότι η κυβέρνηση Καραμανλή υπολόγιζε υπερβολικά το πολιτικό κόστος, κάτι που της στοίχισε σε αποφασιστικότητα. Θα περίμενε κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση θα κινηθεί χωρίς τέτοιους βραχνάδες. Αφότου έκλεισε το θέμα της επανεκλογής Παπούλια, θα πίστευε κανείς ότι υπάρχει μπροστά ένας ορίζοντας τετραετίας, για πρώτη φορά μετά από χρόνια - κάτι που θα άφηνε τον Γ. Παπανδρέου, στηριζόμενο και στην άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη σημαντική διαφορά σε ψήφους από το δεύτερο κόμμα, να κινηθεί -υποτίθεται- απερίσπαστα.

Αμ δε! Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές φαίνεται ότι απασχολούν, περισσότερο απ' όσο θα άξιζε, τους νέους κυβερνώντες. Τόσο, που κάποιοι σκέφτηκαν να τις αναβάλουν. Θα θυμάστε ότι μέσα στον Οκτώβρη διέρρευσαν σενάρια για παράταση της θητείας των δημάρχων και νομαρχών για ένα έτος, ώστε να προλάβει να ολοκληρωθεί ο νέος Καποδίστριας. Κι επειδή τέτοια πραξικοπήματα δεν μπορούν να συζητούνται σοβαρά σήμερα, το καινούργιο τροπάριο είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δουλέψει εντατικά για τους επόμενους οκτώ μήνες [sic], μια και μετά θα έρθουν οι τοπικές εκλογές και δεν θα είναι καιρός για αντιπαραθέσεις.

Υπάρχει πάντα η ελπίδα, αυτή η πρεμούρα να είναι μόνο στα μυαλά των δημοσιογράφων που τα γράφουν και των αφεντικών τους. Η πραγματικότητα είναι ότι πολλά από τα προβλήματα της χώρας δεν λύνονται σε μία σαιζόν. Θέλουν συνεχή δουλειά. Ακόμη κι αν χάσουν τις εντυπώσεις σε περίπτωση ψήφου δυσαρέσκειας, πιστεύω ότι οι πασόκοι έχουν να κερδίσουν περισσότερα αν δείξουν προσήλωση σε έναν μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Άλλωστε, και στο πεδίο των εντυπώσεων υπάρχουν λύσεις: να κατεβάσουν υποψηφίους "της προκοπής" (με ακτινοβολία και πειστικότητα) σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και όχι φερέλπιδες ερασιτέχνες ή τους losers που δεν είναι αρκετά καλοί για άλλο πόστο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: