Η παρούσα κρίση έχει πολλές φορές συσχετιστεί, ενίοτε και παρομοιαστεί, με αυτή του '29.
Φαίνεται ότι αρκετοί εμπνέονται και από τη φρασεολογία της εποχής εκείνης. Όπως ο Πρόεδρος Παπούλιας, ο οποίος - την ώρα που οι δημιουργικότεροι άνθρωποι αυτής της χώρας (θέλουμε να πιστεύουμε ότι) ανησυχούν και έχουν το μυαλό τους στο αύριο - ανέσυρε τον όρο του ιδιωνύμου, που από το '29 και για 45 χρόνια ήταν (και, στην ιστορική μνήμη, πάντοτε θα είναι) συνυφασμένος με τον αντικομμουνισμό και γενικότερα τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών.
Όσοι εκνευριστήκαμε από τη στάση που κράτησε η ελληνική αριστερά (τα μισόλογα ΚΚΕ-Σύριζα, τις λυπηρές εκφράσεις κάποιων "γκρουπούσκουλων" - αλλά και τους "προοδευτικούς" που μιλούσαν μόνο για την παθητική πυροπροστασία του κτιρίου, λες και δεν υπήρξαν οι αλήτες εμπρηστές) μετά το θάνατο τριών ανθρώπων στη Μαρφίν τη μέρα της διαδήλωσης (5 Μάη), ίσως και να καταλαβαίνουμε το γιατί ο Ανώτατος Άρχων θέλησε να περάσει ένα μήνυμα προς τους (απόντες από τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών) Τσίπρα και Παπαρήγα.
Στα αλήθεια, όμως, ο σοβαρός και υποψιασμένος πολίτης μπορεί να πιστέψει ότι η φοροδιαφυγή θα ...παταχθεί (όπως και η ...κουκουλοφορία) με το να γίνει "ιδιώνυμο" αδίκημα; Όλα αυτά τα χρόνια η φοροδιαφυγή, άραγε, υπάρχει επειδή δεν είναι αρκούντως παράνομη; Συγγνώμη, αλλά η λογική αυτή μου θυμίζει λίγο το επίδομα έγκαιρης προσέλευσης ("το να κάνεις τη δουλειά σου, είναι έξτρα"). Είμαι, δε, σίγουρος ότι οι κακοί άνθρωποι που δεν πληρώνουν φόρους έχουν παραλύσει από το φόβο τους μετά από τις βαρυσήμαντες δηλώσεις.
2 σχόλια:
Η παρούσα κρίση μάλλον μοιάζει με αυτήν του '08-'09. Κάτι λείπει, βέβαια, από το ιστορικο παζλ, αλλά θα βρεθεί, πού θα πάει...
Βενιζέλο έχουμε πάντως, και μάλιστα "διπλό" (δίφυλλο). Στους "Ιάπωνες" (βλ. Γούναρης) να βάλω Ντόρα ή θα τη γκαντεμιάσω (βλ. Έξ);
Δημοσίευση σχολίου