7 Ιαν 2011

Το βρυκολάκιασμα της "ελεγχόμενης στάθμευσης"

Η δημοτική αρχή μιας πόλης που νοιάζεται για τους κατοίκους της, πώς θα τους παρουσίαζε την επανενεργοποίηση της ελεγχόμενης στάθμευσης;

Ενημερώνοντας και εξηγώντας, με κάθε πρόσφορο τρόπο.

Ακόμη και μη συγκοινωνιολόγοι μπορούν να συντάξουν ένα μικρό κειμενάκι που να εξηγεί ότι η ελεγχόμενη στάθμευση είναι ένα μέτρο ωφέλιμο για τους δρόμους της πόλης, για την ίδια την πόλη (και για το δημοτικό ταμείο βέβαια, αλλά αυτό εξυπακούεται, δεν το λες). Με διανομή φυλλαδίων πόρτα-πόρτα (σιγά τη μεγαλούπολη!), με ανάρτηση στη δημοτική ιστοσελίδα (ποια;), ακόμη και με προβολή σε ηλεκτρονική διαφημιστική οθόνη - τρόποι υπάρχουν να τα πεις όλα, συμπεριλαμβανομένων των οδηγιών για την προμήθεια της κάρτας στάθμευσης ή όποιου άλλου μέσου έχει επιλεγεί. Με σχετικά μικρό κόστος μπορούν να εξασφαλιστούν και πινακίδες στις εισόδους της πόλης, που να ενημερώνουν ότι στο κέντρο ισχύει σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης.

Όλα αυτά δεν στοιχίζουν πολύ και εφαρμόζονται γρήγορα και απλά.

Κόρινθος, 7 Ιανουαρίου 2011. Δημοτικός αστυνομικός σημειώνει τον αριθμό κυκλοφορίας μου στο μπλοκάκι του. Μου εξηγεί ότι εκεί που έχω παρκάρει είναι θέση ελεγχόμενης στάθμευσης. Από πότε; "Εδώ και δέκα χρόνια", μου απαντά! Στα 4 χρόνια που κατοικώ στην Κόρινθο, πάντως, η μόνη ένδειξη ελεγχόμενης στάθμευσης σε εκείνο το κράσπεδο είναι μια ξεχασμένη πινακίδα. Δεν είδα (μέχρι σήμερα) κανέναν να "γράφει", αν και είχα ακούσει ότι κάποτε το έκαναν, προτιμώντας μάλιστα όσους είχαν μη κορινθιακές πινακίδες. Ο σημερινός πάντως δεν έκανε τέτοιες διακρίσεις.

Είναι κουτοπόνηρη, αηδιαστική και προσβλητική για τον πολίτη η διατήρηση, ως δαμόκλειος σπάθη, ανενεργών ρυθμίσεων που κάποια στιγμή οι κρατούντες "θυμούνται" να εφαρμόσουν.

Και φυσικά, μένει να δούμε αν η ίδια ευαισθησία και ετοιμότητα τιμωρίας θα επιδειχθεί (από δημοτικούς ή άλλους αστυνομικούς) και σε όσους σταθμεύουν πάνω στα πεζοδρόμια, στους πεζοδρόμους, σε διπλή σειρά, μπροστά σε γκαράζ ή σε ράμπες ΑμεΑ.

6 σχόλια:

my way είπε...

θέλει λίγο ψάξιμο για να δει κανείς τι ισχύει στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης. Πριν από λίγα χρόνια (δύο ή τρία) είχα "φάει" μία κλήση από τη δημοτική αστυνομία του Δήμου Αθηναίων και μετά από πολύ σπρώξιμο του "καλού" μου, κάναμε ένσταση γιατί στο σημείο (Καραγεώργη Σερβίας) δεν υπήρχε η μπλέ διαγράμμιση αλλά μόνο μια ξεχασμένη πινακίδα. Την ένσταση την κερδίσαμε και το πρόστιμο δεν το πληρώσαμε.

Yank_o είπε...

Στη δική μου περίπτωση η διαγράμμιση (λευκή, όχι μπλε) υπάρχει. Και η πινακίδα, ξεχασμένη ή μη, ομοίως. Σε σας, μπράβο - είναι χρήσιμη η πίεση στις αρχές, για να μάθουν να είναι τυπικά σωστές.

Αναγκαστικά θα παρελθοντολογήσω θυμίζοντας ότι στα mid-90s η ελεγχόμενη στάθμευση, ένα υγιές γενικά μέτρο, εφαρμόστηκε με επιτυχία σε αρκετές πόλεις, ώσπου το "δεν πληρώνω" κίνημα της εποχής, με πουσάρισμα από τη Δαμανάκη που ήθελε το Δήμο Αθηναίων, βρήκε πάτημα στο ότι η επιβολή προστίμου γινόταν από ιδιώτη. Κι έτσι γυρίσαμε στο μπάχαλο.

Θέλω με τα παραπάνω να κάνω σαφές ότι αποδέχομαι την ελεγχόμενη στάθμευση στην ουσία της. Τα "κόλπα" είναι αυτά που με κουράζουν.

Βασίλης Βλάχος είπε...

Ωραίο (κυριολεκτικά) δώρο σου έκανε, ρε φίλε! Να του δώσεις τα συγχαρητήριά μου για το timing!

Ανώνυμος είπε...

Dear yanko

να πω ότι οι κλήσεις δημοτικής αστυνομίας δεν είναι τίποτα παρά κομμάτια χαρτί. Καμία νομική ισχύς. Την πετάς όπως την πήρες. Εμένα ακόμα μου έρχεται ειδοποίηση από το δήμο Καλλιθέας για κλήση early 90s...


YΓ. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΛΑΣΠΗ, ΟΕΟ; :)

Yank_o είπε...

@Ανώνυμε,
Μπορείς να επιλέξεις να μην την πληρώσεις ποτέ (κι εγώ την κουρέλιασα την προχθεσινή) αλλά δεν ξέρω αν όντως είναι "άκυρη νομικά".

Η λάσπη είναι στο laspii.blogspot.com και αναδημοσιεύει κατά καιρούς κάποιο από το παλιό υλικό (φροντίζω να ενημερώνω κι από εδώ).

Ανώνυμος είπε...

Να μη πληρωσει κανεις ξανα κληση για παρκαρισμα σε θεση ελεγχομενης σταθμευσης κ η δημοτικη αστυνομια να παρει τον πουλο γιατι μας τα εχουν κανει τσουρεκια οι αχρηστοι με το υφακι του σεριφη κ οι γκομενιτσες του τοπ μοντελ....Ρε ουστ απο δω βλαχαρες.......