14 Μαρ 2013

Εδώ είναι ο κόμβος

Τα χρηματοδοτικά θέματα είναι οδυνηρά τα τελευταία χρόνια. Εξ άλλου, με το θέμα της τιμολόγησης του χρήστη δρόμων έχω ασχοληθεί ουκ ολίγες φορές. Ο λόγος που "εμπνέομαι" από την ανακοίνωση ενός επαρχιακού παραρτήματος της συντεχνίας μας είναι η ασχετοσύνη των συντακτών της (και όσων την υπογράφουν).

Επισημαίνουν οι "συνάδελφοι" ως αξιοπερίεργο, το ότι ένας αυτοκινητόδρομος συνδέεται με το τοπικό δίκτυο σε συγκεκριμένες θέσεις. Και προτείνουν, να παρακάμπτονται τα διόδια (αυτή είναι η "κάψα" τους) με αυτοσχέδιες εξόδους και επανεισόδους.

Πριν δημοσιευτεί η ανακοίνωση, η λογική λέει ότι θα την κοίταξαν κάποιοι πολιτικοί μηχανικοί, όχι απαραίτητα συγκοινωνιολόγοι, αλλά οποιασδήποτε κατεύθυνσης, μια και τα βασικά της οδοποιίας αποτελούν κοινό μάθημα, προαπαιτούμενο για το δίπλωμά μας. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι κάτι τέτοιο δεν συνέβη, θα αρκούσε ένας "έμφρων, νοήμων" άνθρωπος να διαβάσει τον ΚΟΚ, ο οποίος ορίζει με σαφήνεια ότι στον αυτοκινητόδρομο δεν νοούνται είσοδοι-έξοδοι "όπου λάχει", παρά μόνο σε ανισόπεδους κόμβους, με συγκεκριμένες προδιαγραφές σχεδιασμού (λωρίδες επιτάχυνσης και επιβράδυνσης, σήμανση κ.λπ.).

Συμπεραίνει λοιπόν κανείς ότι το περιφερειακό ΤΕΕ Τρίπολης, μέρος ενός ιστορικού επιμελητηρίου που ποζάρει με το βαρύγδουπο χαρακτηρισμό του "τεχνικού συμβούλου του κράτους", δεν βρήκε στους κόλπους του, όχι συγκοινωνιολόγους ή άλλους πολιτικούς μηχανικούς, αλλά ούτε καν εκπροσώπους του είδους homo sapiens (που σημαίνει "έμφρων" ή "νοήμων" άνθρωπος).

Τι έκανε; Πήρε την καταγγελία εκπροσώπων της συμπαθούς φυλής των γορτυνίων (εξαιρετική φάρα σας λέω, ανήκω κι εγώ εκεί κατά το 50%, αν και με κάτι τέτοια θέλω να το ξεχνάω), τη στριφογύρισε και την ξέρασε αμάσητη σε ανακοίνωση που, θυμίζω, εκφράζει τεχνικό - επιστημονικό φορέα (και όχι βλαχοδημάρχους).

Αλλά τι να περιμένουμε, αλήθεια, όταν το ίδιο το κεντρικό ΤΕΕ αναλώνεται σε βαρύγδουπες διακηρύξεις όπως το ανούσιο "μποϊκοτάζ γερμανικών προϊόντων", που είμαι σίγουρος ότι εξακολουθεί να τηρείται κατά γράμμα από τους αγωνισταράδες που το εμπνεύστηκαν και το ανακοίνωσαν.Δεν υπάρχουν σχόλια: