18 Μαρ 2013

Καλώς ήρθες και πάλι, τρελό(ν) Καρναβάλι

Στο πνεύμα του εορταστικού "τριημέρου", σας παρουσιάζουμε έθιμα από την Κύπρο, τόσο όμοια με τα ελλαδικά...

Ο ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

Αμέτρητα σοκολατένια κέρματα ευρώ εκσφενδονίζονται μεταξύ των καρναβαλιστών. Με το διαφαινόμενο πολυήμερο κλείσιμο των κυπριακών τραπεζών, αυτά είναι ίσως τα μόνα νομίσματα που θα δει κανείς να κυκλοφορούν σε πλήρη αφθονία στο νησί.














ΤΑ (ΑΛ)ΕΥΡΩΜΟΥΝΤΖ(ΟΥΡ)ΩΜΑΤΑ

Είναι γνωστό ότι η μούντζα προέρχεται από βυζαντινή χειρονομία με την έννοια του "μουντζουρώματος". Βλέπουμε ότι η μεγαλόνησος, αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού και κατά τα βυζαντινά χρόνια, τήρησε κι αυτή την προαιώνια συνήθεια μέχρι τις μέρες μας.

















ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ

Οι δρόμοι πλημμύρισαν από άρματα. Στη φωτογραφία, κύπριος καρναβαλιστής που κάνει μια μικρή ανάπαυλα, πριν την παρέλαση, για να προμηθευτεί μονόευρα, πεντόευρα τζιαι πούντα από το a.t.m. της γειτονιάς του.













ΒΛΑΧΙΚΟΣ (ΚΑΛΑΜΑΡΑΔΙΚΟΣ) ΓΑΜΟΣ

Η λαϊκή αυτή παράσταση δεν περιορίζεται στους αρβανίτες της Θήβας και της Περαχώρας αλλά επεκτείνεται και στους κύπριους βρακοφόρους αδελφούς μας, που με τον τρόπο τους σατιρίζουν τους φουστανελοφόρους της κυρίως Ελλάδας (=καλαμαράδες). Πριν από το γάμο, απαραίτητη ιεροτελεστία είναι το ξύρισμα (και κούρεμα...) του γαμπρού.
















Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ

Αποθεώνεται, υποσχόμενος τρελό ξεφάντωμα. Στο τέλος, φυσικά, τον καίνε...


Δεν υπάρχουν σχόλια: