19 Ιουλ 2013

Περιορισμός κατοίκων

Το ασυνήθιστο μέτρο του περιορισμού κατοίκων επέλεξε η γαλλική κυβέρνηση στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αντιδράσεων κατά των νέων μέτρων λιτότητας, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2016, επίσημη ημέρα έναρξης λειτουργίας της ευρωζώνης δύο ταχυτήτων.

Συγκεκριμένα, μερικά εκατομμύρια κάτοικοι της banlieue (τουρκιστί banliyö), δηλ. της προαστιακής ζώνης του μείζονος Παρισίου, θα περιοριστούν από την είσοδο εντός των ορίων του 75ου νομού, ήτοι της πάλαι ποτέ περιτοιχισμένης γαλλικής πρωτεύουσας.

Για το σκοπό αυτό, οι συρμοί του RER, του παριζιάνικου προαστιακού σιδηροδρόμου, θα αναχωρούν και θα τερματίζουν στις διάφορες πορτ - πάλαι ποτέ πύλες των τειχών - με κατάλληλη μεταβολή των δρομολογίων τους. Ομοίως, οι οδικές προσβάσεις της λεωφόρου μπουλβάρ Περιφερίκ θα αποκλειστούν με όλα τα μέσα που προβλέπονται από την ευρωπαϊκή Οδηγία προσωρινής σήμανσης και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Arrows.

Ο περιορισμός κατοίκων αποτέλεσε, και αυτός, μέτρο που πρωτοδοκιμάστηκε στην Ελλάδα, στην αντίστοιχη εμπειρία της ακριβώς ένα χρόνο νωρίτερα, την Πρωτοχρονιά του 2015, οπότε και αποχώρησε μονομερώς (αλλά και κλωτσηδόν) από την ευρωζώνη, όσο αυτή παρέμενε ακόμη μονοτάχυτη.

Αποτελεί, κατά πολλούς, την άλλη όψη του εξίσου ακραίου μέτρου της διανομής κατοίκων, που εύστοχα και γλαφυρά περιγράφεται σε άλλο ιστολόγιο.

Με άλλη έννοια και ορθογραφία, ο περιορισμός κατ' οίκον είχε παλαιότερα δοκιμαστεί με επιτυχία στην Ελλάδα, από αυταρχικότερα καθεστώτα και σε εποχές με χειρότερες συγκοινωνιακές συνδέσεις. Το μέτρο αυτό συντελούσε στην αποφυγή συμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, ενώ ικανοποιούνταν ταυτόχρονα στο ακέραιο ο στόχος, να φύγουν απ' τα πόδια μας οι ενοχλητικοί αντιφρονούντες.

Ταυτόχρονα, έμπαιναν τα θεμέλια για την τουριστική ανάδειξη, γύρω στο 1980-85, νησιών της λεγόμενης άγονης γραμμής (βλ. Ικαρία) όπως και ορεινών "παραδείσων" (π.χ. Ζάτουνα, τόπος εξορίας του Μίκη).



2 σχόλια:

Nadwrażliwiec είπε...

Very nice photo - I was in Balkans last year and I'm hope to visit Greece one day - outside of traditional ways :) Greetings from Poland.

Yank_o είπε...

Thank you Zim. Greetings from Corinth. This picture is from a village in the South (Peloponnese). We offer a lot more than beaches and summer stereotypes :)