29 Νοε 2013

Φως στη Σκοτεινή

Με σταθερά βήματα η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια απομακρύνεται από το στερεότυπο του ήλιου και της θάλασσας, που κυριάρχησε στην περίοδο της τουριστικής ακμής μεταξύ του Zorba και της τρέχουσας κρίσης.

Γυρίζοντας στις ρίζες (κυριολεκτικά δηλ. στα λιόδεντρα που πλέον δεν παραμελούν, αλλά και μεταφορικά-συμβολικά) οι συμπολίτες μας έντρομοι ανακαλύπτουν όσα τους έκρυβε η ψευδαίσθηση της χλιδής.

Εννιά στους δέκα Έλληνες υπολογίζεται ότι κατάγονται, όχι από παραθαλάσσια θέρετρα με 3000 και πλέον ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, αλλά από λιγότερο γκλάμορους μέρη που μέχρι πρότινος τα έλεγαν ...καλοχώρια (και μέσα τους ακόμη έτσι τα αποκαλούν, με ωμέγα), σε ανήλιαγες πλαγιές.

Ευτυχώς αυτό το μελαγχολικό comeback στην πραγματική Ελλάδα γίνεται σε μια εποχή που δε λείπει η πληροφόρηση από κάθε γωνιά του πλανήτη. Έτσι, οι κάτοικοι ενός σκοτεινού - όνομα και πράγμα - χωριού στην Πελοπόννησο πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, εμπνευσμένοι από το παράδειγμα της μακρινής Νορβηγίας.

Με τον ίδιο λοιπόν τρόπο που το έπραξαν και στο σκανδιναβικό Ριούκαν, έτσι σκέφτονται και οι κάτοικοι της Σκοτεινής στην Αργολίδα να λύσουν ένα από τα βασικά τους προβλήματα. (Το βασικότερο, δηλ. το ότι εξακολουθούν να ανήκουν παραδόξως στο νομό Αργολίδας, και όχι στην κοντινότερη Κορινθία ή την Αρκαδία, θα μείνει μάλλον για πάντα άλυτο - παρακάτω όμως υπάρχει ίσως μια εξήγηση.)

Λόγω της γεωγραφικής της θέσης (στους βόρειους πρόποδες μιας απότομης πλαγιάς) τη Σκοτεινή θα πρέπει να τη "βλέπει" ήλιος - αν βέβαια βγει, συνήθως μαζεύονται σύννεφα - το πολύ ένα δίωρο τους χειμερινούς μήνες και μέχρι ένα τετράωρο τους θερινούς. Αυτό αποτελεί ενεργειακό βατερλώ, μια και αναγκάζει την τοπική αυτοδιοίκηση και τις κατοικίες (το ίδιο θα γινόταν και με τα μαγαζιά, αν υπήρχαν) να ανάβουν τα φώτα σχεδόν όλο το 24ωρο, για να βλέπουν οι κάτοικοι και τυχόν συγγενείς τους τις μύτες τους.Χάρη στην κινητή τηλεφωνία όμως (και πού να δείτε όταν θα υπάρχει και φρη γουίφι, free wifi λέμε) κάποιος έμαθε μέσω ίντερνετ ότι με τη βοήθεια κατόπτρων, το νορβηγικό χωριό είδε το φως του ήλιου.

Για το λόγο αυτό, παραγγέλθηκαν και για τη Σκοτεινή πανομοιότυποι καθρέφτες όπως του Ριούκαν. Η μεταφορά τους έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014. Η μέρα είναι συμβολική, συμπίπτει με τη γιορτή των Φώτων και σίγουρα αυτό δεν είναι τυχαίο. Για την εξυπηρέτηση της μεταφοράς, η εθνική (ναι, εθνική) οδός Νεμέας-Λεβιδίου, η αρτηρία αυτή που αποτελεί αιμοδότη της περιοχής, θα παραμείνει κλειστή καθ' όλο το εορταστικό τριήμερο. Για να μην ταλαιπωρηθούν οι χιλιάδες οδηγοί που θα τη χρησιμοποιούσαν, θα βρίσκονται σε ετοιμότητα οι διαχειριστές του υπόλοιπου οδικού δικτύου της Πελοποννήσου, για να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος φόρτος.

Η Σκοτεινή θα γίνει ένα αλλιώτικο μέρος μετά την εγκατάσταση των κατόπτρων. Η ανάκαμψη (της περιοχής αλλά κι όλης της χώρας) θα βοηθηθεί και από τη βελτιωμένη ψυχική κατάσταση. Το λαμπρό παράδειγμα αυτής της μακρινής νησίδας του Δήμου Άργους (όπου και θα παραμείνει όπως είπαμε το χωριό, άλλωστε ετυμολογικά άργος σημαίνει φως) θα δώσει παντού, πανελλήνια αισιοδοξία. Έτσι, θα εκλείψουν και τα απονενοημένα διαβήματα, που δεν έχει σημασία αν φτάνουν πια τα 500 ή τις 5000, ούτε αν υπάρχουν τόσο πρόσφατες  στατιστικές, ξέρουμε όμως ότι αποτελούν επιδημία, το είπε κι η αντιπολίτευση, τέρμα και τελείωσε.


Δεν υπάρχουν σχόλια: