25 Ιουν 2014

Και στον τελικό, θα γίνει της δαγκάνας!

Η βίαιη συμπεριφορά του ουρουγουανού Σουάρες δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Η εξήγησή της όμως δεν είναι εύκολη.

Βάναυσο παιχνίδι έχουμε δει κι από άλλους συμπατριώτες του. Αμερικάνικο περιοδικό έλεγε, το 1986, ότι ο τοτε αμυντικός της Σελέστε Victor Hugo Diogo διαψεύδει το λογοτεχνικό του όνομα (Βίκτωρ Ουγκώ) με τα συχνά βίαια τάκλιν. Ο πατέρας μου πίστευε ότι οι περισσότεροι ουρουγουανοί παίχτες, σαν αυτούς με τις μαλλούρες και τις μουστάκες που κατέκλυσαν τα ελληνικά γήπεδα μεταξύ 1970-1980, είχαν κρυμμένα μαχαίρια μέσα από τις κάλτσες.

Ο Σουάρες όμως είναι κάτι άλλο. Πέρα από την κακή του στάση - με αποκορύφωμα τη ρατσιστική επίθεση απέναντι στον Εβρά - έχει μια εμμονή στα δαγκώματα. Αυτό με τον ιταλό ήταν το πιο πρόσφατο - έχουν προηγηθεί κι άλλες δύο περιπτώσεις, απέναντι σ' ένα σέρβο κι έναν τούρκο.

Τι συμβαίνει;

Αν προσέξετε την οδοντοστοιχία του ποδοσφαιριστή, θα δείτε τους ασυνήθιστα μεγάλους κοπτήρες. Φαίνεται ότι αυτός ο άνθρωπος προοριζόταν από τη φύση για τα καμώματα αυτά.













Επειδή όμως η ανατομία δεν προεξοφλεί πάντοτε από μόνη της τη συμπεριφορά, και καθώς επανειλημμένα έχει αποδειχθεί ότι το όνομα είναι οιωνός, αναζήτησα μια ετυμολογική ερμηνεία βάσει του επωνύμου.

Το Σουάρες δεν είναι σπάνιο. Απαντάται και ως Σοάρες - όπως του πορτογάλου πολιτικού που κυριάρχησε στη χώρα του μετά τη δικτατορία. Στην καστιλιάνικη εκδοχή (Σουάρεθ) άκουγε κι ένας άλλος ίβηρας πολιτικός, επίσης της άμεσης μεταδικτατορικής περιόδου (ισπανός πρωθυπουργός).

Η προέλευση του επωνύμου όμως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Κατά μία άποψη, η ρίζα είναι εβραϊκή. Το Σου Χααρέτζ, από το οποίο μάλλον βγαίνει το Σουάρες, σημαίνει: Ιδού η Γη.

Προσέξτε τώρα τις εθνικότητες των παικτών που δάγκωσε ο Σουάρες. Ιταλός ο ένας, σέρβος ο δεύτερος και τούρκος ο τρίτος.

Δεν χρειάζονται, νομίζω, άλλες αποδείξεις για να πειστεί ακόμη κι ο πλέον δύσπιστος, για τα παρακάτω:

(1) Ο Σουάρες είναι το (εβραϊκό, βεβαίως-βεβαίως) Θηρίον της Αποκαλύψεως. (Το ότι οι εβραίοι κατηγορούνται για όλα τα κακά που έχουν βρει τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των "άρρωστων μεταπολιτευτικών καθεστώτων" των μεσογειακών χωρών, είναι περιττό να ειπωθεί.)

(2) Ο επόμενος στόχος του θα είναι από τη χώρα που βρίσκεται στο κέντρο βάρους του "τριγώνου" αυτών που ήδη υπήρξαν θύματά του. Η Ιταλία, η Σερβία και η Τουρκία γυροφέρνουν την Ελλάδα. Δεν χρειάζεται να πω κάτι παραπάνω.

(3) Το πρόγραμμα του μουντιάλ είναι έτσι δομημένο, ώστε - μετά τη χθεσινή σαμαροσαμαρική επιτυχία μας (ένα γκολ ο Σάμαρης κι ένα ο Σαμαράς - και χωρίς τον πρωθυπουργό μας, πού θα βρισκόμασταν όλοι;) - την Ουρουγουάη μπορούμε να την ξανασυναντήσουμε μόνο σε ένα παιχνίδι:

...Τον τελικό!

Ας κρατήσουμε τα καλά νέα, λοιπόν. Τα σημάδια δείχνουν ότι θα πάμε τελικό. Αρκεί να το πιστέψει η ομάδα, κι ας φαίνεται απίθανο. Και το 2004 απίθανο φαινόταν.

Κι όσο για την προστασία μας από το κακό ...δόντι, υπάρχουν λύσεις. Κι αυτές μας τις διδάσκουν οι δυτικοί αφρικανοί, όπως αυτοί της Ακτής που αποκλείσαμε χθες. Η μάσκα του λαού Λόμα προστατεύει από τα θηρία που δαγκώνουν. Πέραν του ότι "τους πήραμε τα σκαλπ" (έστω και με το πέτσινο πέναλτυ), ελπίζω να "βουτήξαμε" και καμιά τέτοια μάσκα. Ας μπαίνουμε μ' αυτήν στο εξής στο γήπεδο. Κι όχι μόνο στον τελικό, στον οποίο άλλωστε υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να μη φτάσουμε. Δαγκωτήρια θα υπάρχουν - δεν μπορεί! - και στους άλλους λαούς που θα βρεθούν στο διάβα μας, αρχίζοντας από την επόμενη Ακτή (Costa), την Κοσταρίκα. Το ξέρω ότι εμείς είμαστε ανώτεροι και πολιτισμένοι και δεν δαγκώνουμε σαν κι αυτούς τους τριτοκοσμικούς. Τους είδατε όμως και τους ιταλούς, τον πιο πολιτισμένο λαό του κόσμου - που έλεγε κι ο Ηλίας Πετρόπουλος. Υποτίμησαν το δάγκωμα του Θηρίου κι έμειναν εκτός.

Εμείς - που εκτός από πολιτισμένοι είμαστε και ξύπνιοι - ας μην την πατήσουμε έτσι. Ο προπονητής μας ο Σάντος, που ως πορτογάλος ξέρει κι αυτός από Σο(υ)άρες, είμαι βέβαιος ότι στα γούρια του - μαζί με την επίκληση των Αγίων Ιωάννη και Πέτρου, που έκανε στις χθεσινοβραδινές του δηλώσεις - θα προσθέσει και τις γλυκύτατες αφρικάνικες μάσκες της Φιλντισένιας Παραλίας.

UPDATE. Ακόμη κι αν περάσουμε στον τελικό, φαίνεται πως ο Σουάρες δεν θα μπορεί να δαγκώνει εντός αγωνιστικού χώρου, σύμφωνα με σημερινό (26/6/2014) δημοσίευμα.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θα εξεταστεί η ένσταση του ποδοσφαιριστή, προκειμένου να μπορέσει να αγωνιστεί με περιοριστικά μέτρα, όπως ειδική μασέλα ή φίμωτρο.