8 Ιαν 2015

Λίγα ψίχουλα γυρεύουν

Την άσκηση μπορεί να την κάνει ο καθένας. Ένα Excel χρειάζεται. Ας υποθέσουμε ότι:

- τα δύο πρώτα κόμματα παίρνουν 32% και 30% αντιστοίχως

- το τρίτο και το τέταρτο κόμμα (ας υποθέσουμε ότι θα είναι οι ακραίοι Χ.Α. και ΚΚΕ που συνήθως* δεν συνεργάζονται με άλλους) παίρνουν από 4,5% έκαστο

Αυτά από μόνα τους, δεν αρκούν για να καταλάβουμε αν θα βγει αυτοδύναμος ο νικητής.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από την επίδοση των τριών κύριων κομμάτων του μεσαίου (σόρρυ) χώρου.

Αν Πασόκ, Ποτάμι και Κίνημα μείνουν στο 2,9% (και δεν εκπροσωπηθεί κανείς άλλος στη Βουλή, πλην των 4 που προαναφέραμε), τότε το 32% δίνει 163 έδρες, δηλαδή άνετη αυτοδυναμία.

Αν και οι τρεις "κεντρώοι" πάρουν 3,1%, τότε οι έδρες κατανέμονται ως ακολούθως:

- Ο νικητής παίρνει 149
- Ο δεύτερος, 93
- Χ.Α. και ΚΚΕ από 14
- Πασόκ, Ποτάμι και Κίνημα από 10

Και στη μια, και στην άλλη περίπτωση, κυβέρνηση μπορεί να σχηματιστεί, με πιθανότερο πρωθυπουργό το Σαμαρά ή τον Τσίπρα. Η μόνη διαφορά είναι ότι στη δεύτερη περίπτωση δεν θα είναι "αυτοδύναμη" και θα χρειαστεί τη στήριξη τουλάχιστον ενός από τους ενδιάμεσους.

Και στη μια, και στην άλλη περίπτωση, η κυβέρνηση θα έχει απέναντί της περίπου τα 2/3 των ψηφοφόρων, ίσως για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά. Το μπόνους των 50 εδρών, όσο θα υπάρχει, νοθεύει την εκπροσώπηση δίνοντας κίνητρο στη διατήρηση του διπολισμού. Οι "κεντρώοι", αντί να αξιοποιήσουν τα κοινά τους σημεία φτιάχνοντας έναν κοινό τρίτο πόλο, για τον οποίο όπως φάνηκε και στις τοπικές εκλογές υπάρχει έδαφος, προτιμούν να διατηρούν μαγαζάκια σε μέγεθος τσόντας για να πάρουν ψίχουλα εξουσίας συμμαχώντας είτε με τον ένα είτε με τον άλλο front-runner - κατά προτίμηση κρατώντας ανοιχτές τόσο τη δεξιά όσο και την αριστερή πόρτα.

*Ωστόσο, μια συμμαχία Σύριζα-ΚΚΕ δεν θα ήταν ανήκουστη (δείτε και εδώ), ενώ ΝΔ-Χ.Α. είναι επιστημονική φαντασία. Επίσης, ο "αντιμνημονιακός" ενδιάμεσος Αν.Ελ., αν τυχόν ξαναμπεί στη Βουλή, είναι σαφές σε τίνος στρατόπεδο θα ενταχθεί. Να ένα πλεονέκτημα του Σύριζα, πέραν του προβαδίσματος στις δημοσκοπήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: