31 Ιαν 2015

Good morning and good luck

Η Δευτέρα ξημέρωσε ηλιόλουστη στο νησί. It's morning again in Greece, θα έλεγε κάποιος. Οι εξελίξεις όμως (για πρώτη φορά μετά το 1974) ήταν καταιγιστικές, σαν το απογευματινό χαλάζι. Ο πρωθυπουργός ορκίστηκε το ίδιο απόγευμα και την επομένη είχαμε ήδη υπουργικό συμβούλιο. Μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας ΣύΡιζΑ εντυπώθηκαν οι διαθέσεις:

[1] Ξεκινά διαπραγμάτευση με (εύλογη) μαξιμαλιστική στάση.

[2] Τα διαπραγματευτικά όπλα της κυβέρνησης φαίνεται να είναι τα εξής:
- People power. Αν οι "αυθόρμητες διαδηλώσεις" που ήδη στήνονται πάρουν αντιευρωπαϊκή χροιά, θα πρέπει να περιμένουμε το "ευρωπαϊκό κεντροδεξιό μέτωπο" (Σαμαράς, Μάιος 2012). Άρα το πιστόλι στο τραπέζι μεταφράζεται ως εξής: Αν δεν θέλετε να γίνουμε "Ουκρανία του νότου", κάντε (λίγο) πίσω. Αν η αντιπολίτευση (που ακόμη δείχνει "κρύα", όσο ήταν και προεκλογικά, αλλά μπορεί απλά να κρατά δυνάμεις) λουφάξει, τότε η πολιτική κυριαρχία ΣύΡιζΑ εδραιώνεται και δεν αποκλείονται νέες εκλογές α-λα Γ. Παπανδρέου 1964 (για αυτοδυναμία), ή δημοψήφισμα.
- Ρωσία. Όσο προβληματική κι αν είναι, είναι μεγάλη και ίσως υπό προϋποθέσεις γεωπολιτικών οφελών δεν θα δίσταζε να δώσει ένα δανειάκι. Με τους ελιγμούς (και τις γνωστές διασυνδέσεις) του νέου ΥπΕξ Κοτζιά οι προθέσεις διαφάνηκαν.

[3] Οι "απέναντι" (δανειστές) δεν είναι μόνο μία οντότητα. Αυτό σημαίνει ευκαιρίες αλλά και πολλαπλούς κινδύνους ατυχήματος (σκηνοθετημένου ή μη). Επίσης, ατυχήματα μπορεί να προκύψουν και για πάμπολλους άλλους λόγους. Πτωχεύσεις, θερμά επεισόδια, you name it. Το ρίσκο είναι μεγάλο.

[4] Ο οδικός χάρτης έχει, μάλλον, ως εξής:
- Εβδομάδα ζυμώσεων και διεργασιών
- Προγραμματικές δηλώσεις και ψήφος εμπιστοσύνης (7 Φεβρουαρίου)
- Εκλογή ΠτΔ
- Συνεδριάσεις Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες στις 16 και 17 Φεβρουαρίου. Θα έχει κλείσει έως τότε η διαπραγμάτευση; Θα έχει καθοριστεί η "γέφυρα" για να υπάρχει ρευστότητα από Μάρτιο;
- Μετά έρχονται τα Κούλουμα (και τρέμουμε, μη μοιάζουν με τα προπέρσινα κυπριακά)
- Και μετά, σε κάθε περίπτωση, η Σαρακοστή...

[5] Μπήκαμε σε περιπέτεια. Όσοι ψήφισαν ΣύΡιζΑ περιμένοντας ότι απλά θα είναι ένα νέο ΠαΣόΚ που θα μας πάει ανώδυνα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, here you go.


Δεν υπάρχουν σχόλια: