23 Ιουλ 2015

Υπόθεση Μαρκαριάν

Η επιμονή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) να μείνει στη θέση του ο προπονητής της εθνικής ομάδας Σέρχιο Μαρκαριάν, παρά την παραίτηση που υπέβαλε μετά από τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα, είναι εκ πρώτης όψεως ανεξήγητη.

Η νέα ήττα από τις Φερόες ήταν μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Ύστερα από ένα τέτοιο επίτευγμα η αποπομπή του κόουτς θα έπρεπε να έχει ανακοινωθεί λίγο μετά το ενενηκοστό λεπτό και το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή.

Η καθυστέρηση όμως δεν οφείλεται στη συνήθη αβελτηρία των ελλήνων παραγόντων, που έχει επιταθεί μετά από τις τελευταίες καταιγιστικές εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό τοπίο.

Για την ακρίβεια, όπως κατ' αποκλειστικότητα θα διαβάσετε εδώ, η στάση της ελληνικής πολιτείας στο θέμα Μαρκαριάν σχετίζεται άμεσα με τα δρώμενα της εποχής.

Στη διάρκεια της μοιραίας 13η μέρας του Ιουνίου, όταν διαφαινόταν η ελληνική ήττα - και ενώ οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας-"θεσμών" συνέχιζαν την καταστροφική πορεία τους - ο υπουργός αθλητισμού κ. Κοντονής δέχτηκε ένα απρόσμενο τηλεφώνημα από τον υπουργό επικρατείας και κατεξοχήν εκφραστή του Μεγάρου Μαξίμου κ. Παππά.

"Τα βλέπω τα χάλια μας Σταύρο και γι' αυτό σε πήρα. Για να προλάβω μην έχουμε παραιτήσεις".

"Για παραιτήσεις είμαστε Νίκο μου; Τόσο έργο έχουμε μπροστά μας. Μην τρελαινόμαστε για την ήττα τώρα. Μιλάνε κάποιοι για εθνική ντροπή, σιγά τώρα, χάσαμε στη μπάλα από τις Φερόες. Χαρά στο πράγμα. Δεν χρεωκοπήσαμε κιόλας".

Ο Νίκος Παππάς ξεροκατάπιε. Προσπάθησε να πει κάτι αλλά δεν του έβγαινε η φωνή. Ο Σταύρος Κοντονής συνέχισε: "Εννοείται πως δεν θα παραιτηθώ".

"Δεν μιλάω για σένα Σταύρο. Για τον Μαρκαριάν μιλάω", μίλησε επιτέλους με αποφασιστικότητα ο υπουργός επικρατείας. "Θα μείνει στη θέση του. Υπάρχει εντολή. Και πρόσεξέ με: Στον ένα Μαρκαριάν, μπόνους ένας ακόμη".

"Δηλαδή;"

"Είναι όρος των γερμανών. Για να μας δώσουν τα δάνεια. Άλλος ένας όρος δηλαδή. Απαράβατος, το τόνισαν".

"Δηλαδή εκτός από υποτακτικούς στην πολιτική θέλουν να μας ταπεινώσουν και ποδοσφαιρικά; Να μη σηκώσουμε κεφάλι ποτέ;" εξεμάνη ο Κοντονής.

"Αυτό είναι το προπέτασμα Σταύρο. Θα το πουλήσει στον κόσμο της η Αγγέλα. Την είδες πώς πανηγύριζε τότε με το 4-2 στο Γιούρο, λίγες μέρες μετά την εκλογή Σαμαρά. Συμβολισμός κάργα. Αλλά δεν είναι ο πραγματικός λόγος. Τουλάχιστον, δεν είναι ο μόνος".

"Και τι άλλο υπάρχει;"

"Ο δεύτερος Μαρκαριάν. Ο εξάδελφος".

"Έχει ξάδελφο ο Μαρκαριάν;"

"Όλοι έχουν ξάδελφο".

Ο Κοντονής προσπέρασε την εξυπνάδα του Παππά. Του την έσπαγε το ύφος του, αλλά δεν τολμούσε να τον κοντράρει, ξέροντας πόσο τον υπολογίζει ο πρωθυπουργός. "Και τον ξέρουμε;"

"Έχεις διαβάσει την Τριλογία της Κρίσης;"

"...Μη μου πεις!" Ο Κοντονής συνειδητοποίησε ότι ο Παππάς αναφερόταν στον μεγάλο έλληνα συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων. Ο υπουργός επικρατείας συνέχισε να εξηγεί:

"Κατάγονται κι οι δύο από την ίδια αρμένικη οικογένεια. Μέχρι κι οι φαλάκρες τους μοιάζουν. Αυτό είναι μάλιστα και το πραγματικό όνομα του συγγραφέα. Έτσι λέγεται η βίλλα του στα Πριγκιπόνησα της Πόλης".

"Και ενδιαφέρθηκαν οι γερμανοί για τον Πέτρο;"

"Χρόνια τώρα. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γερμανικά κι ο ίδιος μιλάει άπταιστα τη γλώσσα. Έχει μάλιστα εμφανιστεί στα κανάλια τους κι έχει εξηγήσει για την κρίση και για το λαό μας. Έχει κάνει μεγάλη δουλειά για τη χώρα. Και ουσιαστική, διότι κι άλλοι δικοί μας εμφανίζονται στη γερμανική τηλεόραση αλλά καλύτερα να μην το έκαναν, όπως εκείνος με τη λογοκλοπή ο Χατζηπα..."

"Χατζημαρκάκης" - ο Κοντονής αποφάσισε να μην αφήσει τον Παππά να ολοκληρώσει την κακία του.

"Αυτός. Συνεννοείται λοιπόν ο πρόεδρος με τη Μέρκελ να..."

"Ο Παυλόπουλος;"

"Ποιος Παυλόπουλος; Ο Αλέξης ρε Σταύρο". Ώρες ώρες ο Παππάς εξοργιζόταν με το πόσο δυσκολευόταν να συνεννοηθεί με ορισμένους από το υπουργικό. Μέρος της δουλειάς του ήταν όμως. "Ο πρωθυπουργός λοιπόν, συνεννοείται να τον κάνει πρεσβευτή. Της Ελλάδας. Στη Γερμανία. Τον Πέτρο".

"Είναι ενήμερος ο ίδιος;"

"Ναι και δέχτηκε κατ' αρχήν. Αλλά δεν θα ανακοινωθεί ακόμη κάτι επίσημα. Μόνο μόλις υπογράψουμε την τελική συμφωνία. Ζήτημα χρόνου είναι, όταν σταματήσουν να μπλοφάρουν, ξέρεις, τα 'χουμε πει".

"Ωραία". Ο επτανήσιος Κοντονής ενθουσιάστηκε με την συμμετοχή ενός ανθρώπου του πολιτισμού, όπως ο αγαπητός συγγραφέας, στην εθνική προσπάθεια. "Τουλάχιστον αυτός είναι πολιτισμένος άνθρωπος και δεν θα καβαλήσει το καλάμι. Δεν νομίζω να έβαλε τίποτε όρους, τώρα που θα αποκτήσει έστω κι αυτή τη συμβολική εξουσία. Ή να ζήτησε να του βολέψεις κανένα βύσμα".

"Αχ..." αναστέναξε ο Παππάς.

"Σιγά βρε Νίκο, μη μου πεις ότι θέλει να του διορίσεις πουθενά τον Χαρίτο!" είπε γελώντας ο Κοντονής, έχοντας στο μυαλό του το δημοφιλή αστυνόμο, ήρωα της τριλογίας και των άλλων μυθιστορημάτων.

"...Μέσα έπεσες... Πώς νομίζεις λένε τον κεντρικό εκφωνητή της ΕΡΤ που ανοίξαμε προχτές;"


2 σχόλια:

ΑΞ είπε...

Τόσο λεπτομερής ενημέρωση δείχνει πρόσβαση σε "βαλιτσάκι"...
ΑΞ

Yank_o είπε...

Σε μπαούλο μη σου πω