Ερώτηση σαν από παιδικό λεύκωμα βγαλμένη. Καθόλου αθώα όμως, όπως σίγουρα γνωρίζουν στο ΥΠ.ΕΞ.
Είναι γνωστό (και μόνο οι εθελοτυφλούντες δεν το παραδέχονται) ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μερικές δεκάδες χιλιάδες καταγόμενοι από τους ομιλούντες την Μακεδονοσλαυικήν (που αποτυπώθηκαν στις προ του 1961 απογραφές πληθυσμού).
Το αν θα τους αποκαλέσεις μειονότητα όμως είναι πολιτικό ζήτημα. Ειδικά στην μετά το 1991 εποχή, διότι η εν λόγω πληθυσμιακή ομάδα έχει - καλώς ή κακώς - συγγένεια με την κυρίαρχη εθνότητα της FYROM: τους αυτοαποκαλούμενους Μακεδόνες, σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο σλάβους με ορθόδοξη παράδοση.
Δεν πρόκειται δηλαδή για μια "ορφανή" ομάδα, όπως οι Ρομά, ούτε για πληθυσμό που οι συγγενείς τους είναι τόσο μακρινοί (γεωγραφικά π.χ. Βλαχόφωνοι, ή ιστορικά π.χ. Αρβανίτες) ώστε να καθίσταται (σχετικά) μικρό το ενδεχόμενο διεκδικήσεων. Ούτε είναι και τόσο ασήμαντος ο αριθμός τους - ούτε είναι σκορπισμένοι στην ανωνυμία των πόλεων.
Τα παραπάνω εξηγούν το "κόψιμο του βήχα" που εφαρμόζει η χώρα μας. Συνειδησιακά βέβαια νομίζω ότι γεννάται ένας προβληματισμός για το αν μπορεί να μπει στο "ζύγι" το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Ο κάθε οργανισμός όμως (άρα και το ελληνικό κράτος) δικαιούται να προστατεύσει αυτά που θεωρεί συμφέροντά του. Και η κοινή λογική λέει ότι αν στα Βαλκάνια αρχίσουμε να πλειοδοτούμε σε αλυτρωτισμούς δεν σταματάμε πουθενά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου