12 Νοε 2008

Τραίνο της φυγής προς τα εμπρός;

Οι ΗΣΑΠ διαχειρίζονται την αρχαιότερη σιδηροδρομική γραμμή εν Ελλάδι. Ο Υπ. Μεταφορών ανακοίνωσε σήμερα μερικά ήδη γνωστά πράγματα για την εν λόγω υπηρεσία καθώς και μερικά καινούργια.

Η γραμμή σχεδιάζεται να επεκταθεί και πέραν της Κηφισιάς, προς Ερυθραία και Μπογιάτι. Ευχάριστο και απαραίτητο. Γνωστό από προηγούμενες ανακοινώσεις.

Στο υπάρχον κομμάτι θα γίνουν 3 νέοι σταθμοί. Ο ένας (είχε ανακοινωθεί και παλιότερα) στα Καμίνια στο ύψος του Κεράνη (εκεί που ο Δάντης γύρισε το κλιπ του αγαπημένου "Κι όταν δε θα σ' αγαπάω, πιο πολύ θα σ' αγαπώ"). Ο άλλος μεταξύ Καλλιθέας και Μοσχάτου, προφανώς για να εξυπηρετήσει την περιοχή της "κούρμπας" της οδού Πειραιώς. Ο τρίτος μεταξύ Ηρακλείου και Ειρήνης.
Αντιλαμβάνεται κανείς βέβαια ότι τρεις νέοι σταθμοί μεγαλώνουν τον πραγματικό χρόνο διαδρομής λόγω των αυξημένων στάσεων. Στη δε πυκνότητα των σταθμών υπάρχουν κάποια βέλτιστα όρια που σε κάποιες από τις προαναφερθείσες "πυκνώσεις" μάλλον καταστρατηγούνται. Η "εξυπηρέτηση" περιοχών είναι θεμιτή, αλλά υπό προϋποθέσεις.

Το ενδιαφέρον ειδικά στην περιοχή του Πειραιά είναι ότι το "ξαναζέσταμα" των Καμινίων έρχεται λίγες μέρες μετά τη δυσάρεστη υπενθύμιση ότι η επέκταση του μετρό από Αιγάλεω προς Πειραιά επαναδημοπρατείται (και θα καθυστερήσει) μετά το κουτσούρεμα που υπέστη από τις "ιερές" διαμαρτυρίες, εξαιτίας των οποίων ματαιώθηκε η κατασκευή σταθμού στην περιοχή Ευαγγελίστριας. Μένει λοιπόν να αποδειχθεί πόση ουσία εμπεριέχει η σημερινή ανακοίνωση πέρα από τις προφανείς επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

4 σχόλια:

Kayef είπε...

Σχεδιάζεται ήδη η αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής ΗΣΑΠ καθώς και η υπογειοποίηση τμήματός της. Σύμφωνα με τους μηχανικούς αυτό θα βελτιώσει την ποιότητα κύλισης των συρμών και θα επιτρέψει μικρή αύξηση στην ταχύτητα τον τρένων. Ίσως η βελτίωση αυτή να ισοσταθμίσει τις καθυστερήσεις από τη λειτουργία των νέων σταθμών. Σε ότι αφορά το Μετρό, μπορεί πράγματι να καθυστερήσει η επέκταση του προς Πειραιά, όμως είναι θέμα χρόνου (ακόμη και μετά την επέκταση του Τραμ που έρχεται σύντομα!).

Yank_o είπε...

Χαίρομαι για την αισιοδοξία σου kayef. Η υπογειοποίηση πάντως αφορά το Φάληρο-Πειραιάς μόνο, έτσι δεν είναι;

Kayef είπε...

Νομίζω πως σε πρώτη φάση ναι Yanko.

Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής είπε...

ΕΝΑΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ …..

Α. Ένας διαφορετικός μαραθώνιος δρόμος διεξάγεται την Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2008 και ώρα 10:00 πμ στην Ποντοκώμη Κοζάνης. Πρόκειται για τον «1οΑγώνα Δρόμου για τα δικαιώματα των κατοίκων του λεκανοπεδίου Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, σε ένα καθαρότερο και ποιοτικότερο περιβάλλον» με τους αθλητές να καλούνται να καλύψουν στον αγώνα αυτό, μια απόσταση 20 χλμ . Οι συμμετέχοντες (ως αθλητές ή ως συνοδοί), κάτοικοι της απ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα –και όχι μόνο– με την συμμετοχή τους δηλώνουν συνειδητά πως «τρέχουν ενάντια στις περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες της ΔΕΗ ΑΕ στο λεκανοπέδιο Κοζάνης- Πτολεμαΐδας» στο οποίο:
1. Η ΔΕΗ ΑΕ δεν εφαρμόζει την περιβαλλοντική ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία
2. Η πολιτεία δεν ελέγχει ή ελέγχει πλημμελώς την τήρηση των νόμων
3. Δεν γίνονται όλες οι μετρήσεις ρύπων που απαιτούνται και μάλιστα από φερέγγυους και ανεξάρτητους της ΔΕΗ φορείς
4. Δεν υπάρχει μια πλήρης επιδημιολογική μελέτη για το λεκανοπέδιο
5. Δεν υπάρχει πολιτική ενημέρωσης του πληθυσμού για τους κινδύνους που διατρέχει
6. Δεν υπάρχει σχέδιο έκτακτης δράσης-διαχείρισης κρίσης για τις ημέρες με έντονες(και όχι μόνο) υπερβάσεις και με έντονα προβλήματα
Β. Επίσης, προκειμένου να μπορούμε όλοι εμείς, κάθε χρόνο να μαζευόμαστε και να ελέγχουμε τη ΔΕΗ ΑΕ, την καλυτέρευση ή όχι των περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων εξ αιτίας των δραστηριοτήτων της στο λεκανοπέδιο, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της, αλλά και τα χρονοδιαγράμματα συμμόρφωσής της στις παραινέσεις της κοινωνίας, διοργανώνουμε συμπληρωματικά με τον αγώνα, (μετά το τέλος του αγωνιστικού προγράμματος και των παρεπόμενων εκδηλώσεων), την ίδια μέρα 16/11/2008 στις 16:00 την Περιβαλλοντική Ημερίδα με θέμα:«2008, Το λεκανοπέδιο Απολογείται». Επιστήμονες, φορείς και σύλλογοι , αναλύουν τα τεκταινόμενα στην περιοχή μας , εστιάζονται στο τη ακριβώς φταίει, τα θα έπρεπε να γίνει κλπ , και δίνουν ραντεβού για το 2009 , στο «2ο Απολογισμό λεκανοπεδίου» , δεσμευόμενοι ότι τα λόγια πρέπει επιτέλους να γίνουν πράξεις.
ΟΡΓΑΝΩΤΕΣ -ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
Δ. Ε. Πολιτισμού Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Σύλλογος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Σύλλογος Πληττομένων από τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή «Μαύρη Πηγή»
Πολιτιστικός σύλλογος Ποντοκώμης
Φυσιολατρικός σύλλογος Σιδερά
Πολιτιστικός σύλλογος Μαυροδενδρίου
Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη
Πολιτιστικός σύλλογος Μαυροπηγής «Ειρήνη»
Γραφείο Αγωγής Υγείας Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης

Υπό την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη , Νομού Κοζάνης & της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κοζάνης

Για την Οργανωτική Επιτροπή

Αθανασιάδης Ανδρέας , 6975907558