27 Μαΐ 2009

Ευρωεκλογές

Αρκετές δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Οικολόγους-Πράσινους ψηλά (έως και τρίτο κόμμα) και τα τρία μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα (ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΛΑΟΣ) ψαλιδισμένα. Σύντομα μπορεί να δούμε διψήφιο ποσοστό για τους Ο-Π. Θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό αυτός ο δημοσκοπικός αέρας θα μεταφερθεί και στην κάλπη - ακόμη κι αν κάποιοι μπερδευτούν και "ρίξουν" ...Βεργή. Μπορεί κανείς να το αποκαλέσει "ρεύμα" και "μόδα". Μπορεί άνετα να ψέξει τους Ο-Π για το ότι δεν έχουν "θέσεις" (γιατί όμως; Οι άλλοι έχουν;). Μπορεί να αποδώσει το appeal αυτού του συνδυασμού, όχι μόνο στην κόπωση από το πολιτικό σύστημα (συνηθισμένη και εύλογη εξήγηση) αλλά και στους εξής σημαντικούς παράγοντες:
- Τα ωραία γιλέκα και πουκάμισα του Τρεμόπουλου (καλύτερα από, π.χ., τις αρβύλες της Αλέκας)
- Την οικολογική πλύση εγκεφάλου που υφίστανται οι (ουκ ολίγοι) ακροατές, θεατές και αναγνώστες των ΜΜΕ Αλαφούζου (Σκάι & Καθημερινή)
- Την ωρίμανση της κοινωνίας μας α-λα Γερμανία, με δυόμισι δεκαετίες καθυστέρηση και -βέβαια- με διαφορετικό κλίμα (εκεί οι Πράσινοι ήταν μαζί και αντινατοϊκή Αριστερά, ελλείψει κομμουνιστών, τα δε οικολογικά ζητήματα ήταν διαφορετικής φύσης: βαρειά βιομηχανία, όξινη βροχή κ.ά.)

Σε κάθε περίπτωση οι Ο-Π σήμερα αρέσουν, ό,τι κι αν (δεν) κάνουν. Αυτή την εικόνα την έχτισαν ήδη από τις εκλογές του 2007 (όπου πήραν 1% με επιφανέστερο υποψήφιο έναν ποιητή). Μετά από το μήνα του μέλιτος που διανύει μαζί τους η κοινή γνώμη, η ίδια η ζωή θα τους καλέσει να αποδείξουν ότι δεν είναι φούσκα παρόμοια με τον Αντώνη Σαμαρά. (Για όσους δεν θυμούνται: ο νυν ΥΠ.ΠΟ. πλησίασε το 10% στις ευρωεκλογές του '94, αλλά ένα χρόνο αργότερα τα έχασε όλα όταν έκανε την κατά Έβερτ "ομόρρυθμη εταιρεία" με το Πασόκ που έβγαλε ΠτΔ τον Στεφανόπουλο.)

4 σχόλια:

Ευ .Σπινθάκης είπε...

κ. Δημητρόπουλε
Θα ήθελα να συμπληρώσω στα γραφόμενά σας τα εξής. Η στροφή προς τους Οικολογους Πράσινους ΟΠ που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις οφείλεται νομίζω σε δύο λόγους.
Στην ποιοτική αλλαγή που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στην ελληνική κοινωνία και στην ανάγκη να εκφραστεί η αντίθεση προς τον κυρίαρχο δικομματισμό και τον τρόπο που κυβερνάται το τόπος τα 35 αυτά χρόνια. Κάποιο διάστημα το ρεύμα αυτό εκφράστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πείτε βέβαια, εδώ ολόκληρο ΣΥΡΙΖΑ, χρόνια στην πολιτική, έφαγε η μαρμάγκα, δεν θα κάνει μια χαψιά τους ΟΠ? Ειλικρινά δεν ξέρω την απάντηση. Ασφαλώς τα διλήμματα που εκ των πραγμάτων θα τεθούν στους ΟΠ μετά στις ευρωεκλογές, είναι δυσθεώρητα. Θα συμφωνήσετε μαζί μου όμως, πως το πολιτικό παιχνίδι (και σύμφωνα με την θεωρία του χάους) μπορεί να αποκτήσει ενδιαφέρον μετα από τόσα χρόνια...

Yank_o είπε...

Ευχαριστώ κ. Σπινθάκη για το σχόλιό σας. Είμαι πάντοτε επιφυλακτικός για το αν η αντίθεση στο δικομματισμό μπορεί να έχει συνέχεια (το '94 δεν είχε). Για την ποιοτική αλλαγή εν μέρει θα συμφωνήσω, όπως και για το ενδιαφέρον που πράγματι αποκτά το πολιτικό παιχνίδι (μεταξύ άλλων, αξιοσημείωτες είναι οι σπασμωδικές αντιδράσεις των "μικρών" που νιώθουν να απειλείται το ολιγοπώλιό τους ως υποδοχείς της "ψήφου διαμαρτυρίας").

Ευ .Σπινθάκης είπε...

Πάντως σας καλώ και εσάς και όλους τους αναγνώστες του ιστολογίου σας στο Πάρτυ γνωριμίας με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές μας Μ. Τρεμόπουλο, Ν. Χρυσόγελο και Α. Καφετζόπουλο που οργανώνουμε οι Οικολόγοι Πράσινοι Κορινθίας το Σάββατο 30 Μαίου ώρα 21,30 στο αίθριο της δημοτικής αγοράς Κορίνθου (μπαρ FIN). Μεταξύ μουσικής και ποτού, θα μας δοθεί η ευκαιρία και για παρόμοιες ενδιαφέρουσες συζητήσεις.

Yank_o είπε...

Δεν ξέρω αν θα έρθω αλλά σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.