29 Σεπ 2009

Μαυρίλα

Χάθηκε να διαλέξουν ένα πιο φωτεινό χρώμα οι γερμανοί συντηρητικοί; Κοιτάζεις τον εκλογικό χάρτη της Γερμανίας, όπως διαμορφώθηκε στις 27/9, και μαυρίζει το μάτι σου. Στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας κυριαρχούν τα χριστιανοδημοκρατικά κόμματα CDU/CSU. Τα προπύργια του "κόκκινου" σοσιαλδημοκρατικού κόμματος περιορίζονται σε κάποιες μεγάλες πόλεις και βιομηχανικές περιοχές, ενώ οι "ροζ" κομμουνιστές κυριαρχούν σε μεγάλο μέρος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας.

Μεγεθύνοντας, βλέπουμε (με χαρά!) σε μια γειτονιά του Βερολίνου μια πράσινη κουκίδα. Είναι η μία και μοναδική μονοεδρική που κέρδισαν "απευθείας" (δηλ. πλειοψηφώντας) οι Πράσινοι. Πήραν κι άλλες (όπως πήραν και οι Φιλελεύθεροι κι ας μην επρώτευσαν πουθενά), μια και η τελική κατανομή των εδρών είναι σχεδόν αναλογική.

Σύντομα μπορεί να σας γράψω περισσότερα για το, πράγματι ενδιαφέρον, γερμανικό εκλογικό σύστημα, που απ' ό,τι γνωρίζει σκοπεύει να μας εφαρμόσει ο Yorgos - αφού περάσουν βέβαια οι πρώτες 100 μέρες και επανεκκινήσει με το καλό την οικονομία. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα χειριστεί το ζήτημα του ορίου του 3% (που στη Γερμανία υπάρχει ως 5% αλλά με ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις, ώστε να εξασφαλίζεται η δίκαιη εκπροσώπηση περιφερειακών πολιτικών δυνάμεων και ταυτόχρονα να μη χαντακώνεται το κοινοβούλιο από απο-κόμματα) - αλλά και τον (εδώ θα κλάψουν μανούλες) επανακαθορισμό των εκλογικών περιφερειών - να τον ονομάσουμε "geoffrey-mandering"*;

Προσεχώς περισσότερα.


*Gerrymandering = το "μπαλαμούτιασμα" εκλογικών περιφερειών, υπό μορφή σαλαμάνδρας (salamander), ώστε να διαμορφώνονται ευνοϊκότερα για τα πολιτικά συμφέροντα αυτού που τις ορίζει, εν προκειμένω ενός Gerry, κυβερνήτη της Μασαχουσέτης πριν 2 αιώνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: