12 Οκτ 2009
Απείραχτα τα μπόνους!
Μάλλον δεν θα είναι επί το αναλογικότερον οι αλλαγές του εκλογικού συστήματος (εδώ). Από την κυβέρνηση, αν ισχύουν τα όσα γράφτηκαν, θα επιδιωχθεί αλλαγή με όρους συναίνεσης και συνέχισης της σημερινής λογικής (μπόνους 40 ή 50 εδρών και αναλογική κατανομή των υπολοίπων), χωρίς διάθεση να ξεφύγουμε από τις "πλειοψηφίες" του 40-και-κάτι-% (επί της λαϊκής ψήφου). Θετικό πάντως θα είναι να μειωθούν οι περιφέρειες-θηρία και να υπάρξουν, γιατί όχι, βουλευτές για το Μπραχάμι, την Καλαμαριά, τα Ταμπάχανα, την Πτολεμαΐδα και την Παροναξία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
Ταμπάχανα;;;
Από μόνα τους δεν έχουν τις 60.000 κατοίκων που δικαιολογούν αυτόνομη βουλευτική έδρα, αλλά αν τα δούμε ως σύμβολο της νοτίως του κέντρου "λαϊκής" Πάτρας κάτι γίνεται!
Καλό όμως θα ήταν να μειωθεί και ο αριθμός των βουλευτών. Χρειάζονται και οι 300; (σκέψου να αρχίσεις να εξετάζεις τη χρησιμότητα του καθενός χωριστά σε τι αριθμό θα φτάσεις, το αφήνω αυτό κατά μέρος γιατί στο τέλος θα μας μείνουν 30 και με το ζόρι...). Αλλωστε το 300 είναι ο ανώτατος αριθμός που προβλέπει το Σύνταγμα.
Προσωπικά δεν είμαι πάντως υπέρ των πολύ αναλογικών συστημάτων κρίνοντας από τα ελληνικά δεδομένα. Θα ήμουν αν είχαμε μία διαφορετική πολιτική κουλτούρα, περισσότερο κεντρο-βορειο-ευρωπαϊκή.
Μάρκο,
Το Σύνταγμα νομίζω προβλέπει από 200 έως 300. Θα ζούσαμε και με λιγότερους των 300, καμία αντίρρηση.
Στο θέμα της αναλογικότητας: Προσωπικά είμαι δύσπιστος όταν ακούω ότι "στην Ελλάδα αυτά δεν γίνονται" - ένα από τα "αυτά" είναι κατά τη γνώμη μου και η αναλογικότητα. Αντικειμενικά πράγματι δεν είμαστε συνηθισμένοι και οι πιο πρόσφατες εμπειρίες αναλογικότητας ήταν τραυματικές μεν, αλλά για ειδικούς λόγους ("κάθαρση", Ζολώτειο interregnum). Αντικειμενική όμως είναι επίσης η αναντιστοιχία. Η σημερινή άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, π.χ., έχει απέναντί της το 56+% του λαού που δεν ψήφισε Πασόκ. Πιστεύω ότι σε κάποιο βαθμό οι κουλτούρες αλλάζουν και μέσα από την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου.
Δημοσίευση σχολίου