14 Μαρ 2011

Ο Ρέηγκαν εμπνέει την ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Είναι δύσκολο να εκφραστείς με πραγματική πρωτοτυπία σήμερα στην πολιτική επικοινωνία (ή οπουδήποτε αλλού). Συχνά ανακαλύπτεις ότι κάποιος άλλος έχει κάνει τις ίδιες διαπιστώσεις, ενίοτε έχει χρησιμοποιήσει και τις ίδιες "ατάκες".

Σε πασοκική προεκλογική συγκέντρωση του 1985, αν δεν κάνω λάθος, η μπιρσίμεια τηλεοπτική μετάδοση συμπεριέλαβε συνθήματα "γραμμένα" στην οθόνη, την ώρα που έδειχνε το αλαλάζον πλήθος. Ένα απ' αυτά ήταν το "ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ". Λίγο καιρό αργότερα ανακάλυψα ότι ο τότε αμερικανός πρόεδρος Ρόναλντ Ρέηγκαν (ναι, αυτός που η κεντροαριστερά και όχι μόνο τον αποκαλούσε καουμπόη) το είχε χρησιμοποιήσει στην πρώτη (1980) επιτυχημένη προεδρική εκστρατεία του: "The time is now".




















Σιγά το πράγμα, θα μου πείτε. Προφανώς χιλιάδες πολιτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει αυτή τη μάλλον απλή φράση. Πιστεύω όμως ότι η αμεσότητα του Ρέηγκαν, ανεξαρτήτως ιδεολογικών υποβάθρων (που δεν έχουν και τεράστια σημασία), πρέπει να έχει επηρεάσει πολλούς, κι ας μην το παραδέχονται.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ήταν το σύνθημα που είδα σήμερα γραμμένο, από αριστερό ελληνικό κόμμα. Και αυτά τα λόγια, από το στόμα του Ρέηγκαν είχαν βγει (μπράβο έμπνευση!). Θυμάμαι μάλιστα μια διπλή γελοιογραφία της δεκαετίας '80. Το πρώτο σκίτσο έδειχνε τον πρόεδρο να λέει την εν λόγω φράση: "If not us, who? If not now, when?" Στο δεύτερο, λίγα χρόνια αργότερα, προσγειωμένος στην πραγματικότητα προφανώς, συνέχιζε: "Someone else. Some other time."


Δεν υπάρχουν σχόλια: