23 Μαρ 2011

Επέτειοι σε Ιταλία και Ελλάδα

Δεν ήταν ιδέα μου, λοιπόν. Το είχα δει στο RAI αλλά επιβεβαιώνεται και στο βιντεάκι.

Η μεγάλη ιταλική εταιρεία παροχής ηλεκτρισμού Enel δημιούργησε ένα διαφημιστικό για τα 150 χρόνια της ενωμένης Ιταλίας (γιορτάζονται αυτές τις μέρες), στο οποίο η "φωτισμένη" (από το αιώνιο ιταλικό φως, ας πούμε) έκταση της χώρας συμπεριλαμβάνει, ολοφάνερα, και τη (γαλλική, κανονικά) Κορσική. Δεν έμαθα αν το σποτ προκάλεσε κάποιο διπλωματικό επεισόδιο, απ' αυτά που θα συνέβαιναν αν κάποιος ελληνικής παραγωγής χάρτης ενέτασσε καμιά Ίμβρο ή Κύπρο στα όρια της επικράτειας (ή και αντιστρόφως, αν εξ ανατολών υλικό "έδινε" τμήματα ελληνικής γης στην Τουρκιά).

Εμείς τα 150 χρόνια μας τα γιορτάσαμε (1971) κάτω από περίεργες συνθήκες, απ' ό,τι λέγεται (εγώ ήμουν πολύ μικρός για να θυμάμαι), ομοίως και τα 100 (την περίοδο της μικρασιατικής εκστρατείας). Ας ελπίσουμε ότι στα 200 θα είμαστε καλύτερα. Η φετινή, 190ή επέτειος δυστυχώς χαρακτηρίζεται, αφενός από τις δύσκολες διαφαινόμενες οικονομικές προοπτικές, αφετέρου από τις (όχι άσχετες με τη δυσπραγία, η οποία μαυρίζει την ψυχή) ανούσιες, ξαναζεσταμένες συζητήσεις για το αν η επανάσταση άρχισε στις 25 Μαρτίου (όχι, νωρίτερα άρχισε, αλλά τι μ' αυτό;) και άλλα θέματα, που ναι μεν έχουν αντικείμενο και ενδιαφέρον, πλην όμως δεν βλέπω γιατί να μας σκοτίζουν στο πλαίσιο μιας "εορτής".

Νομίζω ότι το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε στις 25/3 είναι να δοθούμε σε πράγματα που μας ευχαριστούν - είτε αυτά είναι κλαρίνα, εμβατήρια, παρελάσεις και μπακαλιάρος, είτε είναι τριήμερο city break ή οτιδήποτε άλλο αποφασίσουμε. Όποιος θέλει να συζητήσει σοβαρά για τις πτυχές της ελληνικής επανάστασης, μπορεί να το κάνει οποιαδήποτε στιγμή, είτε "καφενειακά" (βασισμένος σε τηλεοπτικές εκπομπές ή, ακόμη συνηθέστερα, στην άφθονη κριτική που αυτές υφίστανται), είτε ακολουθώντας τον δυσκολότερο δρόμο του διαβάσματος, κατά προτίμηση πολύπλευρου, και της κριτικής επεξεργασίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: